Είδηση για: #

Θανάσης Ζεμπίλης: Να υπάρξει δίκαιη κατανομή των έργων ΑΠΕ ανά την επικράτεια. Ερώτηση σε Κώστα Σκρέκα

31 Οκτωβρίου 2022, 2:40 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Θανάσης Ζεμπίλης

Την ισόρροπη και δίκαιη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλες τις περιοχές της χώρας, που διαθέτουν υψηλό αιολικό δυναμικό, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, ζητά με Ερώτησή του στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Συγκεκριμένα, η με αρ. πρωτ. 595/31.10.2022 Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν μία εθνική στρατηγική για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και την απεξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Δε χωρά αμφιβολία ότι η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό μείγμα προκαλεί οικονομικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη.

Ωστόσο, το υφιστάμενο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, που νομοθετήθηκε το 2008 με την ΚΥΑ 49828/12.11.2008 (ΦΕΚ Β’ 2464/3.12.2008), χρήζει επειγόντως αναθεώρησης, δεδομένου ότι έχει παρέλθει δεκαετία από την θέσπισή του και έχουν προκύψει νέα δεδομένα ως προς την τεχνολογία και το μέγεθος των ανεμογεννητριών, καθώς και ως προς τον κορεσμό συγκεκριμένων περιοχών. Παρατηρείται, λοιπόν, το αρνητικό φαινόμενο μεγάλο μέρος αιολικών πάρκων να έχουν συγκεντρωθεί σε μικρή εδαφική έκταση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και να ακυρώνονται επί της ουσίας τα περιβαλλοντικά οφέλη που ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής ενέργειας προσφέρει. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει συγκεντρωθεί σχεδόν το 50% των αιολικών πάρκων της χώρας, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να είναι εγκατεστημένα στην Εύβοια. Ιδιαίτερα, στο Δήμο Καρύστου λειτουργούν ήδη 413 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον 287 Α/Γ.

Συνεπώς, το υπό επεξεργασία αναθεωρημένο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ οφείλει να λάβει υπόψιν του αυτά τα δεδομένα και να σεβαστεί τους κανόνες της επιστήμης της χωροταξίας, που υποδεικνύουν ότι η φέρουσα ικανότητα συγκεκριμένων περιοχών με υπερσυγκέντρωση ΑΠΕ έχει καλυφθεί. Περαιτέρω, είναι σημαντικό το νέο νομοθέτημα να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, ώστε η ανάπτυξη νέων έργων να μην αποβαίνουν σε βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Επίσης, ο αναθεωρημένος σχεδιασμός θα πρέπει να συνεκτιμήσει τη σημαντική ανάπτυξη στο τουριστικό τομέα που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα νησιά της Εύβοιας και της Σκύρου.

Άλλωστε, είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτήν την εθνική προσπάθεια να ληφθούν υπόψιν οι παράμετροι της αναλογικότητας και της δικαιοσύνης, που επιτάσσουν αντί για την υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων σε λίγα μέρη να γίνει διάχυση στο σύνολο σχεδόν του εθνικού χώρου, όπου υπάρχει υψηλό αιολικό δυναμικό.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να υπάρξει δίκαιη κατανομή των έργων ΑΠΕ στο σύνολο του ελλαδικού χώρου, όπου υπάρχει ανεμολογικό δυναμικό, με το αναθεωρημένο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ;».

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.