Θανάσης Ζεμπίλης: Παρατείνεται η λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων Καρύστου και Ιστιαίας

Θανάσης Ζεμπίλης

Παρατείνεται από την 17η/01/2023 στην 17η/01/2024, κατά επιπλέον 1 έτος δηλαδή, η προθεσμία ολοκλήρωσης της μετάβασης στη νέα οργανωτική δομή του Κτηματολογίου, με την ένταξη των Υποθηκοφυλακείων Ιστιαίας και Καρύστου στο Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Χαλκίδας.

Ως γνωστό με τις διατάξεις του Ν. 4512/2018 για την αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας προβλεπόταν η σύσταση Έμμισθου Υποθηκοφυλακείου στη Χαλκίδα (μαζί με τη σύσταση ακόμη 40 σε όλη τη χώρα), στο οποίο θα μεταφέρονταν οι αρμοδιότητες των 12 Ειδικών (και Μη) Άμισθων Υποθηκοφυλακείων της Εύβοιας, που θα καταργούνταν.

Μετά την κατάργηση μεγάλου αριθμού Υποθηκοφυλακείων, με τελευταίο στην Εύβοια, του Υποθηκοφυλακείου Στύρων, ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, όπως και άλλοι Βουλευτές από διαφορετικές περιοχές της χώρας, ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την παράταση της λειτουργίας των εναπομείναντων Υποθηκοφυλακείων.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Καρύστου, αλλά και επαγγελματικών φορέων των περιοχών αυτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ζεμπίλης «πρόκειται για τα υποθηκοφυλακεία που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων του βόρειου και του νότιου άκρου της ΠΕ Εύβοιας.

Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Εύβοιας, το προβληματικό οδικό δίκτυο και η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, που χωρίζουν τα δύο άκρα της Εύβοιας από το κέντρο, αποτελούν σημαντικούς λόγους για την παράταση της λειτουργίας των δύο υποθηκοφυλακείων μέχρι την πλήρη μετάβαση στη νέα δομή».

Μάλιστα, μετά την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Στύρων, ο κ. Ζεμπίλης και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είχε υποβάλει Ερώτηση με το αίτημα αυτό προς τον Υπουργό κ. Κ. Πιερρακάκη. Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Ζεμπίλης δήλωσε «είναι σημαντικό ότι με διάταξη νόμου παρατείνεται η λειτουργία των δύο υποθηκοφυλακείων, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία την κατοίκων της Βόρειας και Νότιας Εύβοιας.

Επίσης, έχω ζητήσει την εύρυθμη λειτουργία των αρχειοφυλακείων στη θέση την καταργημένων υποθηκοφυλακείων, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται στο τόπο τους».