Θανάσης Ζεμπίλης: Στα 35 εκ. ευρώ οι οφειλές του ΠΔΕ προς ιδιώτες, για φυσικές καταστροφές σε Εύβοια. Παρέμβαση στον Υπουργό Ανάπτυξης για την αποπληρωμή τους.

ΖΕΜΠΙΛΗΣΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Την άμεση εξόφληση των οφειλών προς ιδιώτες ύψους 35 εκατ. ευρώ, μέσω της ενίσχυσης των πιστώσεων για τις ΣΑΕΠ 566 και 866 της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ζητάει ο Θανάσης Ζεμπίλης με Ερώτησή του στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι συγκεκριμένοι κωδικοί αφορούν την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται από αυτές. Ο Βουλευτής Ευβοίας, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι το μεγάλο διάστημα που έχει παρέλθει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει φέρει σε απόγνωση ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί και την αποπεράτωση σημαντικών έργων αποκατάστασης, όπως η γέφυρα των Γουβών στη Βόρεια Εύβοια.

Συγκεκριμένα, με την αρ.πρωτ.: 3758/9-3-2022 Ερώτησή του, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρει τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας έχει πληγεί καίρια από επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές. Εύλογα, κατά την περίοδο αυτή ήταν αυξημένες και οι ανάγκες για μισθώσεις μηχανημάτων έργου για κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών, για αποχιονισμό, για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, για συντηρήσεις οδών και λοιπών τεχνικών έργων, για καύσιμα κλπ. Πέραν των μέσων αντιμετώπισης των καταστροφών αυτών, προέκυψε αντίστοιχα και η ανάγκη εκτέλεσης των απαραίτητων έργων για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, αντιστρόφως ανάλογη με τις ανάγκες και τις αναληφθείσες, ως άνω, υποχρεώσεις είναι η περιορισμένη χρηματοροή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τους σχετικούς κωδικούς του προγράμματος, γεγονός που έχει εκτοξεύσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Έτσι, προς τους ιδιοκτήτες των μηχανημάτων έργου οφείλονται περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή τα ανεξόφλητα χρέη προς τους αναδόχους για έργα αποκατάστασης ζημιών ανέρχονται στα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η συσσώρευση των συγκεκριμένων οφειλών προκαλείται διότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων προς τις Περιφέρειες. Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας το πρόβλημα έγκειται στην μη καταβολή των πιστώσεων για την ΣΑΕΠ 566, σχετική με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την ΣΑΕΠ 866, σχετική με τα έργα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Το μεγάλο διάστημα που έχει παρέλθει για την αποπληρωμή των ανωτέρω ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση των καυσίμων, έχει φέρει σε απόγνωση ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής. Συν τοις άλλοις, η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων προς όσους υλοποίησαν έργα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές δημιουργεί ένα σπιράλ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς άλλους ιδιώτες, καθώς και προς τα Δημόσια Ταμεία. Είναι δε βέβαιο, ότι στη πορεία του χρόνου οι επαγγελματίες αυτοί θα βρεθούν σε αδυναμία να προστρέξουν για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Επιπλέον, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης υπάρχουν σημαντικά έργα αποκαταστάσεων, όπως η γέφυρα των Γουβών στη Βόρεια Εύβοια, που καρκινοβατούν, προκαλώντας την δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, με αφορμή τις αποκαταστάσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας εξαγγέλλονται συνεχώς και νέες δεσμεύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ζητούμενο θα έπρεπε να είναι το νοικοκύρεμα και ο εξορθολογισμός του προγράμματος, με την αποπληρωμή των συσσωρευμένων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς ιδιώτες.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να ενισχυθούν με πιστώσεις οι κωδικοί ΣΑΕΠ 566 και 866 προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Εύβοιας) και να εξοφληθούν οι συσσωρευμένες οφειλές προς τους ιδιώτες;».

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!