Κατά τη πενθήμερη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2024 χθες το βράδυ έλαβε το λόγο ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι εμβληματικός – όχι μόνο γιατί είναι ο πρώτος μετά από 14 χρόνια με αναβαθμισμένο το αξιόχρεο της χώρας – όσο κυρίως γιατί συμβάλλει στην προσαρμογή της οικονομίας στις μεγάλες προκλήσεις ενός αβέβαιου μέλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις. Είναι γνωστό ότι σε λιγότερο από 10 χρόνια, το 2030, η χώρα μας θα είναι η γηραιότερη στην Ευρώπη. Η Εurostat εκτιμά επίσης ότι ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο μέχρι το 2050 και κατά δύο εκατομμύρια μέχρι το 2070. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του δημογραφικού είναι ήδη ορατές.
Είναι ορατές στην ερήμωση της υπαίθρου, στην απασχόληση, την παραγωγικότητα, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Σήμερα ακόμα και διεθνείς οίκοι, όπως η moody’s, αναδεικνύουν ως έναν από τους κορυφαίους περιορισμούς – κλειδιά για την αξιολόγηση της Ελλάδας το δημογραφικό της προφίλ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χώρες που θα ξεπεράσουν το πρόβλημα της γήρανσης και της υπογεννητικότητας θα αναδειχθούν με τη βοήθεια και της τεχνολογίας σε κυρίαρχες δυνάμεις του πλανήτη, διαφορετικά κινδυνεύουν να μετατραπούν σε παρίες και να κυριαρχηθούν από ισχυρότερους γείτονες. Οι επιπτώσεις του δημογραφικού, συνεπώς, είναι άμεσες στην εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία, στη δημιουργία πλούτου, στην ευημερία των μελλοντικών, αλλά και σημερινών συνταξιούχων και σίγουρα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας. Υπό την έννοια αυτή η αντιμετώπιση του δημογραφικού, αποτελεί ένα εθνικό πρόταγμα, ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον του μείζονος Ελληνισμού, και ως ένα τέτοιο κορυφαίο διακύβευμα θα πρέπει άμεσα να απαντηθεί!»
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική συγκυρία, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, μέσω των αυξημένων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης: « Ο προϋπολογισμός του 2024 αναμένεται να εκτελεστεί σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, καθώς η παγκόσμια οικονομία από τις αρχές του 2020 δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Η πανδημία του κορονοϊού, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι πόλεμοι σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, τα υψηλά επιτόκια, η ενεργειακή και κλιματική κρίση συνθέτουν την «τέλεια καταιγίδα». Μια καταιγίδα που βυθίζει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία και σε περιδίνηση κραταιές οικονομίες, όπως της Γερμανίας, που αδυνατεί έγκαιρα να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του ‘24. Την ίδια στιγμή βλέπουμε τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης- ακόμα και τους πιο αυστηρούς- να αναβαθμίζουν, ο ένας μετά τον άλλο, την αξιοπιστία της χώρας και να επιβραβεύουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που συνδυάζει την κοινωνική ευαισθησία και την δημοσιονομική υπευθυνότητα. Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε τις βάσεις για μια ισχυρή, ακμάζουσα και ανθεκτική σε μελλοντικούς κινδύνους οικονομία.
Έτσι, παρά τη διεθνή ύφεση ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας το 2024 θα είναι υψηλότερος κατά τουλάχιστον 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Βάσει αυτής, το πραγματικό ΑΕΠ του 2024 αναμένεται να ανέλθει στο μεγαλύτερο ύψος της περιόδου μετά το 2010. Σημαντική συμβολή σε αυτό έχουν οι επενδύσεις, που αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% κατά το τρέχον έτος και ακόμα περισσότερο κατά 15,1% το 2024. Αυτό θα επιτευχθεί με έναν συνδυασμό ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι γεγονός ότι οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής μιας κυβέρνησης. Είναι σημαντικό , λοιπόν, ότι εντός του 2024 αναμένεται να εισρεύσουν επενδυτικοί πόροι ύψους 12,2 δισ. ευρώ. (8,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ και 3,6 δισ. από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας). Έχει, μάλιστα, ιδιαίτερη αξία ότι στο ΕΣΠΑ 2021 2027 ενισχύονται οι περιφέρειες της χώρας με 8,1 δις, έναντι 5,9 δις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.
Έχουμε δηλαδή μια γενναία αύξηση της περιφερειακής στήριξης κατά 37ο/ο. Μάλιστα, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 108,8ο/ο. Δηλαδή, από τα 210 εκ ευρώ πάμε στα 403 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο περιφερειακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δαπανηθούν πόροι κατά 80ο/ο υψηλότεροι σε σχέση με το 2017-2019. Και συνολικά στο ΠΔΕ 2023-2025 έχει προϋπολογιστεί να δαπανηθούν πόροι αυξημένοι σε ποσοστό 100ο/ο σε σχέση με την περίοδο 2017-2019. Μια περίοδο όπου δυστυχώς αποτελούσε στρατηγική επιλογή της τότε κυβέρνησης η υποεκτέλεση του προγράμματος ΔΕ, προκειμένου να διευρύνονται τα υπερπλεονάσματα. Και αυτός ήταν ο πιο βαρύς φόρος που πλήρωσε επί ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κοινωνία, ο φόρος από τα έργα που δεν έγιναν, ο φόρος ανάπτυξης!
Έτσι το 2024 θα έχουμε και νέες μεγάλες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, την δίκαιη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
Βλέπουμε έτσι , στα έργα και όχι στα λόγια, ότι πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ενίσχυση της υπαίθρου, η άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων και η διάχυση του πλούτου».