Είδηση για: #

Την κατασκευή νέου λιμένα στον Αλμυροπόταμο ζητά ο Θανάσης Ζεμπίλης με Ερώτησή του στη Βουλή

1 Ιουλίου 2022, 5:06 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Στη Βουλή φέρνει ο Θανάσης Ζεμπίλης το θέμα της κατασκευής νέου λιμένα στον Αλμυροπόταμο. Με την αρ. πρωτ.:6185/01-07-2022 Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Βουλευτής Ευβοίας ζητάει να προχωρήσει άμεσα η μελέτη κατασκευής και να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Ειδικότερα, ο Θανάσης Ζεμπίλης στην Ερώτησή του αναφέρει τα εξής:

«Ο Αλμυροπόταμος είναι ένα ανερχόμενο τουριστικό θέρετρο στο νότιο Ευβοϊκό, που φημίζεται για τον κλειστό του κόλπο. Κατά τους θερινούς μήνες, συνδέεται ακτοπλοϊκά με το πορθμείο της Αγίας Μαρίνας, ενώ αποτελεί απάγκιο που προστατεύει τα σκάφη από τον αέρα, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν εκεί τουριστικά και αλιευτικά σκάφη.

Η φέρουσα ικανότητα των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών έχει εξαντληθεί και ως εκ τούτου λειτουργεί ως τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Ένα νέο λιμάνι στον Αλμυροπόταμο θα δημιουργούσε τεράστιες προοπτικές για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, της ακτοπλοΐας και της επισκεψιμότητας της ευρύτερης περιοχής.

Συν τοις άλλοις, ένα νέο λιμάνι στον Αλμυροπόταμο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει και ως «γέφυρα» της ανατολικής Αττικής με τον λιμένα της Κύμης, δεδομένου ότι το κακό οδικό δίκτυο λειτουργεί αποτρεπτικά για φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα να διασχίσουν τον δρόμο από Χαλκίδα μέχρι Κύμη. Συνεπώς, η πρόσβαση από την Αττική προς την Κύμη μέσω του πορθμείου της Αγίας Μαρίνας προς τον Αλμυροπόταμο θα μπορούσε να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική για την διοχέτευση της κίνησης.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ένα νέο λιμάνι στον Αλμυροπόταμο θα εξυπηρετούσε όχι μόνο τις ανάγκες του Αλμυροποτάμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Καρυστίας. Η κατασκευή του, βέβαια, προϋποθέτει την ώριμη μελέτη κατασκευής και στη συνέχεια την εύρεση χρηματοδοτικού πλαισίου για την υλοποίηση του έργου. Δεδομένου μάλιστα ότι η Εύβοια είναι πλέον και επισήμως νησί, θα μπορούσαν να εξεταστούν λύσεις χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο ανάπτυξης μίας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:
• Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη κατασκευής του λιμένα Αλμυροποτάμου;».

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.