,

Την ολική αναπλήρωση των απολεσθέντων εισοδημάτων των επαγγελματιών της Βόρειας Εύβοιας ζήτησε με ερώτημα προς τον ΥΠΟΙΚ στην βουλή ο Ζεμπίλης

9 Σεπτεμβρίου 2021, 11:42 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Την ολική αναπλήρωση των απολεσθέντων εισοδημάτων των επαγγελματιών της Βόρειας Εύβοιας ζητά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης.

Συγκεκριμένα, με την με Αρ. Πρωτ. 8838/9.9.2021 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρει τα εξής:

«Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε, κατά την προηγούμενη περίοδο, σε σημαντική συρρίκνωση τα έσοδα των επιχειρήσεων κυρίως της εστίασης και του τουρισμού. Στη Βόρεια Εύβοια η τουριστική περίοδος κλιμακωνόταν τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, από τα έσοδα των οποίων οι επιχειρήσεις κάλυπταν ουσιαστικά και τις υποχρεώσεις όλου του χρόνου.

Έτσι, λοιπόν, οι επαγγελματίες περίμεναν με αγωνία τους δύο παραπάνω μήνες για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα των επιχειρήσεων τους για ολόκληρο το χρόνο, δοθέντος ότι είχε προηγηθεί και μια περίοδος αυστηρών υγειονομικών περιορισμών.

Και ενώ ο Αύγουστος, όπως και ο Σεπτέμβριος του τρέχοντος έτους, αποδεικνύεται ότι είναι μία εξαιρετικά καλή περίοδος για τον τουρισμό, δεδομένου ότι στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς καταγράφεται ακόμα και αύξηση του τζίρου σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει και για την βόρεια Εύβοια, η οποία δοκιμάστηκε καίρια από την καταστροφική πυρκαγιά.

Οι ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της ευρύτερης περιοχής ήταν καθολικές, με αποτέλεσμα να υπάρξει κάθετη πτώση και στα έσοδα των καταστημάτων εστίασης , όπως και μείωση στην ευρύτερη κίνηση των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Αυγούστου, επιχειρείται ρύθμιση για την περίπτωση της καταγγελίας συμβάσεων παροχής τουριστικών υπηρεσιών μεταξύ, αφενός τουριστικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στους πυρόπληκτους δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, και αφετέρου: i) πελατών και ii) τουριστικών επιχειρήσεων με έδρα στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή. Προβλέπεται, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, η δυνατότητα προσφοράς, από την τουριστική επιχείρηση που εδρεύει στους ανωτέρω πληγέντες δήμους, στον πελάτη ή στην τουριστική επιχείρηση κατά περίπτωση, ισόποσου πιστωτικού σημειώματος (voucher) αντί της επιστροφής χρημάτων. Ωστόσο, το σύνολο σχεδόν των ακυρώσεων είχε προηγηθεί της δημοσίευσης της ΠΝΠ και, ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίες του τουρισμού είχαν ήδη επιστρέψει στους πελάτες τις προκαταβολές που είχαν λάβει. Άλλωστε, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι λόγω της νέας κατάστασης που έχει διαμορφώσει η πανδημία στον τουριστικό κλάδο, οι περισσότερες κρατήσεις πληρώνονται πλέον κατά την άφιξη του πελάτη στο τουριστικό κατάλυμα, δεδομένου ότι οι όροι ακυρωτικής πολιτικής έχουν γίνουν πιο ευέλικτοι (λιγότερο δεσμευτικοί) και σπάνια προβλέπεται στα συμβόλαια μεταξύ ξενοδόχων και τουριστικών γραφείων ποινή ακύρωσης (penalty).

Εύλογα, συνεπώς, οι επαγγελματίες της περιοχής ζητούν την αναπλήρωση των διαφυγόντων εισοδημάτων τους για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021, με βάση τα φορολογικά στοιχεία του 2019.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα φτωχοποίησης, εσωτερικής μετανάστευσης και εν τέλει ερήμωσης της περιοχής, χρειάζεται να θεσπιστούν στοχευμένα μέτρα στήριξης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αναπλήρωσης απολεσθέντος εισοδήματος, στα πρότυπα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε οι επαγγελματίες της βόρειας Εύβοιας να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αναπληρωθούν τα απολεσθέντα εισοδήματα των επαγγελματιών της Βόρειας Εύβοιας για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο;».

Ψαχνά: Διακοπή νερού από νωρίς το πρωί – Έπεσαν δέντρα και προκάλεσαν βλάβη [ΦΩΤΟ]

EKTAKTO – Εύβοια: Έντονη βροχόπτωση στο Μαντούδι – Έπεσαν βράχια στο Δερβένι

«Ντύνεται» αθλητικά με graffiti το Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας – Μια πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Νέας Γενιάς

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Αλιβέρι: Μπάχαλο με παρέμβαση της αντιπολίτευσης για το σχολείο του Αϊ Γιάννη – Τα έκαναν μαντάρα για μια ταμπέλα – Κίνηση ματ από το τοπικό συμβούλιο ανατρέπει πάλι τα δεδομένα

Άγριο κράξιμο σε εκπροσώπους του Επιμελητηρίου στην Βόρεια Εύβοια – “Εμείς καιγόμασταν και εσείς κάνατε διακοπές στην Σκύρο” – Δεν ήξεραν από που να φύγουν Μώρος και Μαραγκός

Δήμος Κύμης – Αλιβερίου: Το φαινόμενο οικονομικής κακοδιαχείρισης Δημαρχίας Δημήτρη Θωμά – Σε λίγες μέρες ξεκινά η επίμαχη δίκη – Αποκλειστικά έγγραφα που καίνε τον πρώην δήμαρχο και προέδρους

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.