Το ερειπωμένο εργοστάσιο σαπουνιών στη Χαλκίδα. Ήταν δημιούργημα του επιχειρηματία Γεωργιάδη που ξεκίνησε από υπάλληλος και έγινε ο πλουσιότερος στην πόλη (drone)…

εργοστάσιο σαπουνιών στη Χαλκίδα

Ακριβώς δίπλα από τον σταθμό ΚΤΕΛ της Χαλκίδας, επί της οδού Αρεθούσης, βρίσκεται το κτήριο Γεωργιάδη, το οποίο στέγαζε από το 1921 το γνωστό εργοστάσιο «Α.Ε»….

Το εργαστάσιο λειτουργούσε ως Πυρηνελειουργείο και Σαπωνοποιείο. Ιδρυτής της εταιρείας ήταν ο Κυμαίος Β. Γεωργιάδης. «Οι ιστορίες λένε ότι ο Κιαπέκος έφερε τον Βασίλειο Γεωργιάδη από την Κύμη δεμένο μέσα σ’ ένα τσουβάλι, για να μη δει το δρόμο και γυρίσει πίσω».

Τα πρώτα χρόνια τον είχε λογιστή στην Εταιρεία «Κιαπέκος-Καράκωστας-Λινάρδος», αλλά γρήγορα ο δαιμόνιος εκείνος άνθρωπος με το επιχειρηματικό μυαλό, μπόρεσε να ξεκινήσει τη δική του δουλειά και πέτυχε να γίνει ο πλουσιότερος Χαλκιδέος….

xalkida viotexnia georgiadis

Ξυλεία, αποθήκες, αμπέλια, κτήματα, σπίτια, το ξενοδοχείο «Παλίρροια» ακόμα και τη δική του τράπεζα απέκτησε ο Γεωργιάδης που στάθηκε το μεγαλύτερο όνομα στον εμπορικό κόσμο της εποχής.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε ως ως Πυρηνελειουργείο και Σαπωνοποιείο. Επεξεργαζόταν ετησίως 10.000 τόνους λιοκούκι, από το οποίο έφτιαχνε το πυρηνέλαιο, που ήταν η πρώτη ύλη για την παρασκευή 30.000 οκάδων πράσινου σαπουνιού, με την ονομασία «ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ«. Ένα από τα είδη σαπουνιού, το λεγόμενο «σάνταλο», το χρησιμοποιούσαν πάνω στις χορδές του βιολιού για να γλιστράει το δοξάρι.

Εκτός από το πυρηνέλαιο και το σαπούνι, στο εργοστάσιο αυτό παραγόταν και η «πυρήνα» (τα υπολείμματα από την παραγωγή του πυρηνέλαιου), την οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Χαλκίδας ως καύσιμη ύλη στα μαγγάλια για να ζεσταίνονται….

viotexnia

Το 1937 το ημερομίσθιο για έναν άντρα που εργαζόταν στου Γεωργιάδη ήταν 36 δραχμές, ενώ για μια γυναίκα 18 ως 20 δραχμές. Οι γυναίκες έκαναν τις ελαφριές δουλειές, όπως να βάζουν τα σαπούνια στα κασόνια, ενώ οι άντρες φρόντιζαν το ξεφόρτωμα της πυρήνας και γενικά τις μεταφορές.

Όταν πέθανε ο ιδρυτής, την επιχείρηση ανέλαβαν οι απόγονοί του. Μετά τον πόλεμο του ’40, η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να δώσει δάνεια στους επιχειρηματίες για να τους βοηθήσει να οργανωθούν, έτσι ώστε η οικονομική ζωή της χώρας να ξαναβρεί το ρυθμό της. Οι απόγονοι του Γεωργιάδη αποφάσισαν να μην ζητήσουν δάνειο με το σχέδιο Μάρσαλ.

Θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα χαμένα τους χρήματα από το Κράτος. Η ενέργεια αυτή αποδείχτηκε λανθασμένη, με αποτέλεσμα να πτωχεύσουν….

viotexnia xalkidas

Το 1962 το πήρε η Εθνική Τράπεζα, οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του. Το 1993, μετά από πυρκαγιά, το κτήριο έχασε τις στέγες του και παραμένουν μόνο οι υπέροχοι, πετρόκτιστοι τοίχοι του. Σήμερα, μάρτυρας μιας άλλης εποχής, ανήκει στη Νομαρχία της Εύβοιας και έχει αφεθεί αναξιοποίητο, στο πέρασμα του χρόνου.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας droneas gr από τη βιοτεχνία της Χαλκίδας:…

Πηγή mixanitouxronou

Ερέτρια Ευβοίας: 12 Χρόνια κάθειρξη για ασέλγεια σε ανήλικο και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας σε Δάσκαλο από την Ερέτρια – Πάγωσαν όλοι στην αίθουσα με τις δηλώσεις του κατηγορούμενου και των μαρτύρων του [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Στο μάτι του κυκλώνα η Αταλάντη – Δεν άφησε τίποτα όρθιο [ΒΙΝΤΕΟ]

Βόρεια Εύβοια: Πυρκαγιές λόγω κεραυνών σε 3 σημεία – Η μια κοντά στον Όσιο Δαυίδ

Τέλος τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο