Τοποθέτηση της Λ.Σ.Διρφύων- Μεσσαπίων για τον προϋπολογισμό του έτους 2021 στο δήμο

Για τον προϋπολογισμό έτους 2021 στο δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων

Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων

Δελτίο τύπου έστειλε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, Γεωργία Πύθουλα, σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης τον προϋπολογισμό του νέου έτους…

Ο προϋπολογισμός που μας φέρνετε σήμερα είναι κάτω από τη γενικότερη ομπρέλα της οικονομικής πολιτικής του κράτους.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε για το 2021 είναι με αυξημένους τους έμμεσους φόρους που είναι οι πλέον αντιλαϊκοί και με μειωμένες τις δαπάνες για την Υγεία κατά 600 εκατ. ευρώ. Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η κατεύθυνση πολιτικής της κυβέρνησης να φορτώσει στις πλάτες του λαού την οικονομική κρίση, που επίσπευσε η πανδημία του κορονοϊού για να στηρίξει εκ νέου τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πανικός στον Δήμο Χαλκιδέων – Δημοτικός Υπάλληλος με όχημα του Δήμου “Ψάρευε ερωτικό σύντροφο” με δόλωμα 50αρικο δίπλα στο Αστυνομικό Μέγαρο – Διετάχθη ΕΔΕ από την Έλενα Βάκα

Οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για την Τοπική Διοίκηση και το πλαίσιο που θα κινηθούν οι προϋπολογισμοί των φορέων της είναι προσδιορισμένα μέσα από το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022.

Έχουμε μπροστά μας άλλη μια φορά έναν προϋπολογισμό στις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Είτε με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε με Κυβέρνηση ΝΔ φροντίζετε να συμμορφωθείτε πλήρως…

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες των Κυβερνήσεων είναι το πετσόκομμα των προϋπολογισμών και η κάλυψη των αναγκών των δήμων με «ιδία έσοδα» που σημαίνει φόρους και ανταποδοτικότητα, με απλά λόγια, λογαριασμοί στα σπίτια μας.

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ είναι ρητές: κατάρτιση προϋπολογισμών αυστηρά ρεαλιστικών και ισοσκελισμένων.

Όταν λένε ρεαλιστικούς εννοούν:

Οι προϋπολογισμοί να καταρτίζονται για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και όχι των λαϊκών οικογενειών, δηλαδή έργα μόνο εάν εξυπηρετούν τα σχέδια τους για μεγάλα κέρδη.

Να μην δίνονται χρήματα για να επανδρωθούν οι δήμοι με επαρκές προσωπικό. Ακόμη κι εσείς έχετε παραδεχτεί ότι το προσωπικό δε φτάνει, αλλά ασφαλώς δεν διεκδικείτε τίποτα.

Να μην δίνονται τόσα χρήματα όσα είναι αναγκαία για έργα μεγάλης πνοής όπως αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά κτλ. Ακόμη και αυτά που προϋπολογίζετε δεν είναι αρκετά, ενώ είναι άγνωστο πότε θα φτάσουν τα χρήματα εδώ και πότε θα υλοποιηθούν τα έργα, όπως αποδεικνύεται και από τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών.

Να πετσοκόβονται οι προϋπολογισμοί ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, και να καλούνται οι δήμοι να διαχειριστούν τη φτώχεια τους μαζεύοντας χρήματα από τους δημότες με φόρους και λογαριασμούς. Αναφέρεται άλλωστε ξεκάθαρα στις οδηγίες: ανταποδοτικές υπηρεσίες με γνώμονα το κόστος…. Η γνωστή ανταποδοτικότητα που την αποδέχεστε πλήρως, τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις της κ. Γκόγκου και του κ. Κουλοχέρη. Για αυτό προϋπολογίζετε φέτος σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ να τα μαζέψετε από τέλη, πρόστιμα και παράβολα….. ούτε για τους πληγέντες από τις πλημμύρες δεν τα μηδενίσατε!

Να φορτώνουν οι Κυβερνήσεις συνεχώς με νέες αρμοδιότητες τους δήμους, όπως καθαριότητα στα σχολεία, χωρίς τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό.

Τέτοιο ρεαλισμό δεν τον θέλουμε! Δεν κάνει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών καλύτερη, δεν καλύπτει τις ανάγκες τους για υπηρεσίες, έργα και ελάφρυνση από οικονομικά βάρη!

Αυτό ονομάζετε εσείς νοικοκυροσύνη, όπως λέγατε στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα. Αν εννοείτε, καλό νοικοκυριό, τα 8 εκατομμύρια που έχετε χρηματικό υπόλοιπο, εμείς τα λέμε ματωμένα πλεονάσματα ή ανεκπλήρωτους λογαριασμούς. Και αφού τα έχετε, λοιπόν, μηδενίστε τα τέλη από τους δημότες, ελαφρύνετε με κάποιον τρόπο τελοσπάντων τις λαϊκές οικογένειες.

Δεν είπαμε να σώσετε τον κόσμο, να δώσετε μια ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά είπαμε….

Αλλά αυτό έχει ως αναγκαία προϋπόθεση να το θέλετε, να το επιλέγετε ως πολιτική που θα διοικήσετε τον δήμο. Είστε κάθετα αντίθετοι σχεδόν εφτά χρόνια που καταρτίζετε προϋπολογισμούς. Απόλυτα εναρμονισμένοι και υπάκουοι με ΕΕ και Κυβερνήσεις.

Όσο για τις προτάσεις που μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση είναι μια κοροϊδία αφού διατυπώνεται ρητώς στην παράγραφο 9, στις «οδηγίες προς ναυτιλωμένους», ότι αν το σώμα αποφασίσει να συμπεριληφθεί κάτι από τις προτάσεις, θα πρέπει να αφαιρεθεί κάτι άλλο, γιατί εκτός από ρεαλιστικοί οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι και ισοσκελισμένοι!

Οι προτάσεις που κάνουμε, αναδεικνύουμε συνεχώς και συνοψίσαμε και με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα προσκρούουν στους τσακισμένους προυπολογισμούς……

Οι προϋπολογισμοί των χωριών που είναι; Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κορόιδεψε τις τοπικές κοινότητες ότι με τον νέο τρόπο διοίκησης της Τοπικής Διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάχνουν προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα, ότι έτσι θα λειτουργεί πιο δημοκρατικά κτλ κτλ και νόμιζαν οι άνθρωποι ότι θα καταφέρουν να κάνουν πέντε πράγματα στον τόπο που μένουν και αγαπάνε για να γίνει η καθημερινότητα τους καλύτερη, αλλά η πραγματικότητα ασφαλώς και είναι άλλη, καθώς το πλαίσιο είναι ασφυκτικό και ασφαλώς δεν αφήνει κανένα τέτοιο περιθώριο.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ο προϋπολογισμός να είναι φτιαγμένος με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και με διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την κατεύθυνση που ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος εισηγητικά: προϋπολογισμός με χαμηλά επίπεδα των λειτουργικών δαπανών. Μα εδώ λέμε ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι υπηρεσίες και τα έργα του δήμου και όχι να κρατηθούν συμπιεσμένα προς τα κάτω! Αποδεικνύεται ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για συνταχθείτε απόλυτα με τις κατευθύνσεις των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

Ο δικός μας άξονας για την κατάρτιση των προϋπολογισμών για να ανασάνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους είναι:

Ούτε ένα ευρώ από τις λαϊκές οικογένειες σε τέλη και λογαριασμούς.

Γενναία χρηματοδότηση από το Κράτος για να μπορέσουν να γίνουν όλα τα έργα μεγάλα και μικρά στο πνεύμα που τοποθετηθήκαμε στο τεχνικό πρόγραμμα, αλλά και να υπάρχουν οι αναγκαίες υπηρεσίες χωρίς να πληρώνουν οι δημότες το κόστος, όπως ισχύει τώρα. Ούτε να μπαίνουν οι δήμοι να κυνηγάνε προγράμματα για να ενταχθούν.

Αντίστοιχο σχεδιασμό, με χρηματοδότηση και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς – άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα – ρύπανση, μόλυνση νερού και αέρα.

Υπηρεσίες του δήμου εκσυγχρονισμένες και αναβαθμισμένες που σημαίνει αύξηση προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας πλήρους ωραρίου, χωρίς καμία έννοια ανταποδοτικότητας. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.

Όχι αποδοχή αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα τους.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Η δημοτική σύμβουλος Διρφύων – Μεσσαπίων

Γεωργία Πύθουλα

ΕΚΤΑΚΤΟ – 63χρονος έπεσε με το αυτοκίνητο από την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας – Νεκρός Βρέθηκε από το Λιμενικό

Ψαχνά Ευβοίας: Αυτόφωρο και πρόστιμο σε ιδιοκτήτης καταστήματος το πρωί της Καθαράς Δευτέρας

Χαλκίδα Ευβοίας: Πανικός με κορονοπάρτυ 20 ατόμων στην Χαραυγή το βράδυ της Κυριακής

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο