Τρομερά λάθη και παραλείψεις από τις ανακριτικές αρχές και από Εφέτες στην πολύκροτη δίκη του οικονομικού σκανδάλου στο δήμο Κύμης Αλιβερίου

Δικαστήρια Χαλκίδας

Μετά την κατάθεση και του ανεξάρτητου Οικονομικού Επιθεωρητή στην πολύκροτη δίκη του πρώην δημάρχου Κύμης που έχει ξεκινήσει στο τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Χαλκίδας και αναμένεται να είναι πολύμηνη και περεταίρω αποκαλυπτική τα δημοσιογραφικά συμπεράσματα που εξάγονται  είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστα για τρομερά λάθη και παραλείψεις που συνέβησαν κατά την προδικασία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Οικονομικός επιθεωρητής συνέταξε ένα πόρισμα βάσει του οπίου προέκυψαν ότι συνέβαιναν απίστευτα πράγματα στο δήμο κύμης Αλιβερίου την περίοδο δημαρχίας του Δημήτρη Θωμά όπως:

-Ανυπαρξία προϋπολογισμών-ισολογισμών απολογισμών

-μη τήρηση λογιστικών βιβλίων και πρακτικών

-δαπάνες χωρίς εγκεκριμένες πιστώσεις, χωρίς εφαρμογή λογιστικής τάξης και με απουσία πνεύματος συνετής διαχείρισης

-πληρωμές χωρίς τα νόμιμα εγκριτικά παραστατικά

-πληρωμές με διπλές εντολές σε υπαλλήλους

-αντιδήμαρχοι σε ρόλο ταμία

-εντάλματα πληρωμών χωρίς θεώρηση από τον Επίτροπο

-πληρωμές τιμολογίων για άλλο λόγο από αυτόν που αναγράφονταν στο τιμολόγιο

-κατατμήσεις ενταλμάτων σε ποσά κάτω των πέντε χιλιάδων ευρώ για να μην απαιτείται έλεγχος από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές

-πληρωμές σε άτομα άσχετα με την αιτία της πληρωμής, σε ανθρώπους που δήλωναν άγνοια ότι πληρώθηκαν

-έργα χωρίς εργολάβους, μηχανήματα και προμήθειες

-έργα και αγορές υλικών που δεν έγιναν ποτέ

-ψευδείς βειβαιώσεις, εικονικά τιμολόγια, πληρωμές ανύπαρκτων έργων και προμηθειών

-εκατοντάδες τιμολόγια με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα σε διαφορετικούς επαγγελματίες και προμηθευτές

-πληθώρα παραποιημένων υπογραφών

Το πόρισμα αυτό περιέγραφε απιστία στην υπηρεσία, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή με μεγάλη ζημία της περιουσίας του δήμου από αυτούς που είχαν την επιμέλεια και διαχείρισή της κακουργηματικού χαρακτήρα λόγω του ύψους των ποσών

Το συνολικό ποσό του πορίσματος έφτανε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και εστάλη στο ελεγκτικό συνέδριο για καταλογισμό.

Τεράστια ποσά εκτός δίκης

Και φτάνουμε έξι χρόνια μετά στο ακροατήριο για να διαπιστώσουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης και την σύνταξη του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών εξακόσιες χιλιάδες ευρώ –μπορεί και παραπάνω δεν αφορούν την παρούσα δίκη.

Καταρχάς όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ένα πολύ μεγάλο ποσό άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ που αφορούσε σε πληρωμές ανθρώπων που δεν εργάστηκαν ποτέ στην εταιρία ύδρευσης (50 περίπου άτομα) όμως εισέπραξαν ο καθένας 4.980 ευρώ (είκοσι ευρώ κάτω από τις πέντε χιλιάδες) και αναφέρονται στο πόρισμα δεν συμπεριελήφθησαν στο βούλευμα του συμβουλίου Εφετών 69/2018

Χωρίς αυτοί οι δήθεν εργαζόμενοι να έχουν κληθεί να καταθέσουν στον ανακριτή, χωρίς να υπάρχει ένα συνταρακτικό στοιχείο που να τους εξαιρέσει από την συμπερίληψη στο κατηγορητήριο αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα χαμένα χρήματα ως δια μαγείας «εξαφανίστηκαν» από τις κατηγορίες..

Από τα περίπου πενήντα τέσσερα ονόματα υπάρχουν μόνο δύο ίσως γιατί αυτά ήταν στο τέλος κάποιων σελίδων που από αβλεψία(;) εξαιρέθηκαν. Πως και με ποιο τρόπο αυτά τα ονόματα που υπάρχουν στο πόρισμα δεν υπάρχουν στο βούλευμα;

Από την άλλη μεριά ο θάνατος ενός πρώην αντιδημάρχου αφαίρεσε αμέσως από το κατηγορητήριο ένα ποσό άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ που αφορούσαν τη δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή (δαπάνες συντηρήσεις γυμνασίων λυκείων) και με μοναδικό κατηγορούμενο τον πρώην πρόεδρο δεν υπάρχει πλέον πρόσωπο να διωχθεί ποινικά.. Όμως τα επίδικα ποσά ήταν χρήματα του δήμου Κύμης Αλιβερίου και με εντολή ενός δημάρχου και αποφάσεις του δήμου εκχωρήθηκαν στην σχολική επιτροπή.  Κατά την γνώμη μας οι ανακριτικές αρχές ολιγώρησαν.

Ένα άλλο ποσό που δεν συμπεριλαμβάνεται στο βούλευμα ενώ έχει εξετασθεί στο πόρισμα του οικονομικού ελέγχου είναι του νομικού προσώπου που αφορά πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ και στο οποίο ευθύνη φερόταν ότι έχει πολιτικό πρόσωπο που υπηρετεί στη ΔΟΥ και μάλιστα μέχρι σήμερα που η ΔΟΥ ερωτήθηκε και απέφυγε ουσιαστικά να κάνει ενδελεχή έλεγχο για τα εικονικά τιμολόγια της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο που απαλλάχτηκε από το βούλευμα αλλά και από άλλη υπόθεση εικονικών πληρωμών εργαζομένων που από σπόντα έφθασε στο ακροατήριο με την κατάθεση στην ασφάλεια Ρόδου δυο αλλοδαπών που δήλωσαν ενόρκως ότι ουδέποτε εργάστηκαν στο δήμο και δεν γνωρίζουν την κυρία που υποτίθεται ότι τους πλήρωσε προσωπικά!!!!

Σε αυτή την υπόθεση το τριμελές δικαστήριο δέχτηκε εσφαλμένα (κατ’ εμάς προκλητικά) ότι η ύπαρξη κατάθεσης φορολογικής δήλωσης στη Δ.Ο.Υ (!!!) αυτομάτως σημαίνει ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι εργάστηκαν για το δήμο παρά το ότι δεν τους είχαν δει ούτε υπάλληλοι ούτε κανείς!

Μόνο για τις τρείς προαναφερθείσες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι εκτός δίκης βρίσκεται ένα ποσό άνω των 500 χιλιάδων ευρώ (όσα βρέθηκαν στο σπίτι της Καϊλή) που έχει εξαιρεθεί από την εκδίκαση  του οικονομικού σκανδάλου στο δήμο Κύμης Αλιβερίου

Επίσης ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης κριτική στον οικονομικό επιθεωρητή γιατί δεν κάλεσε και προμηθευτές να τους πάρει κατάθεση αφού διαπίστωσε ότι είχαν «κόψει» εικονικά τιμολόγια για το δήμο και ο οικονομικός επιθεωρητής είπε ότι είχε στη διάθεσή του μόνο τέσσερα  πενθήμερα για να ελέγξει τέσσερις κούτες και δυο ντουλάπες τιμολόγια, παρόλα αυτά πήρε καταθέσεις από το σύνολο σχεδόν των τοπικών προέδρων (μόνο πέντε ή έξι δεν προσήλθαν).

Όμως αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο ανακριτής δεν κάλεσε μερικούς έστω από αυτούς τους ανθρώπους. Εκείνος είχε όλο το χρόνο και την νομιμοποίηση της θέσης του να διερευνήσει λίγο πιο βαθιά αυτή την υπόθεση..

Όχι να καλέσει τους οκτώ κατηγορούμενους να τους πάρει την απολογία τους να στείλει το πόρισμα στο συμβούλιο Εφετών και όλα καλά και ωραία.

Γιατί ειπώθηκε στην αίθουσα πως το σύνολο των επαγγελματιών της Κύμης φέρονται να έχουν κόψει εικονικά τιμολόγια. Προφανώς και δεν είναι έτσι. Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που το όνομά τους επαναλαμβάνεται μονότονα σε όλο σχεδόν το βούλευμα.

Για παράδειγμα.

Χωμαρτουργός από το Αυλωνάρι  φέρεται να κάνει χωματουργικές εργασίες στη δημοτική Ενότητα Διστύων, στην Κύμη, στις Κονίστρες στο Αλιβέρι.

Δεν υπήρχε άλλος χωματουργός;

Και αυτόν ο Ανακριτής δεν τον κάλεσε και τώρα τον βάζει μάρτυρα ο κατηγορούμενος πρώην δήμαρχος να έρθει στο δικαστήριο και να πει ότι πριν οκτώ χρόνια είχε σκάψει με ένα τζι-σι-μπι όλο το δήμο!

Αυτές είναι μερικές ελλείψεις της προδικασίας που δείχνουν ότι η ελληνική δικαιοσύνη πάσχει σε πολλά σημεία πριν μια υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο!