Βόρεια Εύβοια: Συναντήθηκε με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων ο Χρήστος Τριαντόπουλος – Τι συζήτησαν;

TRIANTOPOULOS

Συνάντηση με εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων της Βόρειας Εύβοιας πραγματοποίησε στις 19 Μαρτίου 2022 στο Elimnion Resort, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κος Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού κυβερνητικών μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ο κος Τριαντόπουλος ενημέρωσε για το νέο πρόγραμμα κάλυψης δαπανών για τις τοπικές επιχειρήσεις μέχρι 18.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

– Η επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες
οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
– Δημιουργία freedom pass για τη Βόρεια Εύβοια.
– Δημιουργία ενός προγράμματος για απασχόληση εργαζομένων στην Βόρεια Εύβοια, τόσο για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων ( επιδότηση ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών) όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
– Μείωση Φ.Π.Α.
– Μισθώματα Αιγιαλού, απαλλαγές, ελαφρύνσεις και αλλαγή χρήσης.
– Αλλαγές στον Αναπτυξιακό νόμο: Για τις μεγάλες επιχειρήσεις να μην υπάρχει η φοροαπαλλαγή αλλά η επιδότηση και να δοθεί σε όλους τους εν δυνάμει επενδυτές το 100% του 70% βάση της κυβερνητικής δέσμευσης.

Πέραν αυτού, από τους εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων Ροβιών και Αγίας Άννας ζητήθηκε το κόψιμο δέντρων εκατό μέτρα δεξιά και αριστερά στη διαδρομή από Κήρινθο ενώ επιπλέον από την Αγία Άννα ζητήθηκε η δέσμευση ότι τα σχολεία των δύο Δήμων δεν θα υποβαθμιστούν για 5 χρόνια, καθώς οι υποβαθμίσεις αποτελούν μέρος του προβλήματος των κατοίκων στην απόφασή τους να φύγουν από την περιοχή.

Κατά τη συνάντηση, με τηλεφωνική παρέμβαση η Πρόεδρος της Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας κα Αγιοστρατίτη Παρασκευή ζήτησε τη σύνδεση Τουρισμού και εμπορίου και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα.
Ως κεντρική πρότασης της Ομοσπονδίας μας κατατέθηκε η δημιουργία μίας τοπικής ταυτότητας, δίνοντας στον προορισμό ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης και μοναδικότητας.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη βασική συμβολή της γαστρονομίας στον τουρισμό είτε αυτός είναι κλασσικός θερινός είτε τουρισμός προορισμών που δεν μπορούν να επωφεληθούν από το τρίπτυχο «ήλιος, άμμος, θάλασσα» (π.χ. ορεινών περιοχών, ή θεματικών μορφών όπως αλιευτικού, επαγγελματικού, city breaks, yachting, συνεδριακού κ.ά.), αλλά και την ανάπτυξη σε μικρή κλίμακα των εμπορικών κέντρων των πόλεων της Βόρειας Ευβοίας στην μορφή των Open Mall.

Είναι γνωστό ότι πάνω από 25% των δαπανών κατευθύνονται στη διατροφή και τις σχετικές προσφερόμενες υπηρεσίες, με τη γαστρονομία να θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους λόγους επιλογής ενός τόπου ως ταξιδιωτικού προορισμού. Ανάγει τα τοπικά προϊόντα, την τοπική παραγωγή και τους επαγγελματίες της σε συγκριτικό πλεονέκτημα και καθιστά τον προορισμό ανταγωνιστικότερο.

Η κα Αγιοστρατίτη Παρασκευή επισήμανε την αναγκαιότητα να καταγραφεί το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο σε: Επιχειρήσεις εστίασης κ Τουριστικές δραστηριότητες σχετιζόμενες με γαστρονομία αλλά και τα Ιστορικά, Γεωγραφικά και Πολιτιστικά στοιχεία της γαστρονομικής προσφοράς. Να δημιουργηθεί εδεσματολόγιο με αντιπροσωπευτικές συνταγές που θα εφαρμοστεί στα καταστήματα της περιοχής.

Παράλληλα, να γίνουν νέα σύνθετα και ενιαία πολιτισμικά προϊόντα (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις θεματικές διαδρομές) που θα συνδυάζουν τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις, Κληρονομιά & Πολιτισμό, Γαστρονομικό Χαρτοφυλάκιο, Τοπία και ύπαιθρο (π.χ. Λίμνη Τρούπη για λευκόλιθο)

Ο κο Τριαντόπουλος εισάκουσε τα αιτήματα των παρευρισκομένων και ζήτησε να συσταθεί μια επιτροπή από έναν αντιπρόσωπο κάθε φορέα, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες και να υπάρχει πιο λεπτομερείς συζήτηση αυτών.

Την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας στη συνάντηση εκπροσώπησαν:

-Από τον Εμπορικό Σύλλογο Λίμνης η κα Ανυφιώτη Ιωάννα

-Από τον Εμπορικό Σύλλογο Ροβιών ο Πρόεδρος κος Μαρουδής Γεώργιος
-Από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Λ. Αιδηψού η Πρόεδρος κα Μαραβέλη
Δέσποινα, Θεοδοσίου Ιωάννα και Παπάζογλου Ηλίας
-Από τον Επαγγελματικό Σύλλογο Αγίας Άννας η κα Κορίνα Τσιρίγου και Αθηνά
Κουτάντου.

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!