Ζεμπίλης: Ικανοποιείται το αίτημα για επαναξιολόγηση αντικειμενικών αξιών σε περιοχές με υπέρμετρη αύξηση, όπως Ασμήνιο και Ωρεοί – Ευχαριστώ τον Χρ. Σταϊκούρα  

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλευτής

 Ως γνωστό, ο Bουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης είχε εγκαίρως αναδείξει το θέμα της μεγάλης και αδικαιολόγητης αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές της Εύβοιας, όπως οι Ωρεοί και το Ασμήνιο.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας του με τα υπηρεσιακά στελέχη και την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ., ο Θανάσης Ζεμπίλης είχε παρέμβει με Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα διορθώσεις στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Ειδικότερα, με την με αρ. πρωτ.: 5965/22.6.2022 Ερώτησή του ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε από τον κ. Σταϊκούρα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που εντοπίζονται σε κάποιες τιμές ζώνης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, σε περιοχές, όπως το Ασμήνιο και οι Ωρεοί. Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής.

Στην από 11/7/2022 Απάντησή του, ο Χρ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«…το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πιθανές αστοχίες του συστήματος για τυχόν ενέργειες στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Επίσης, όλα τα ανακύπτοντα ζητήματα λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται στο πλαίσιο μελλοντικής τροποποίησης του σχετικού θεσμικού πλαισίου».
Πράγματι, η δέσμευση αυτή ικανοποιείται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το άρθρο 51 του φορολογικού νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα επαναξιολόγησης των τιμών των αντικειμενικών αξιών, που είχαν εκτοξευθεί τον Ιούνιο του 2021.

Ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών αξιών θα γίνει, συγκεκριμένα, στις περιοχές για τις οποίες θα αποδειχθεί η βασιμότητα των καταγγελιών ότι οι αυξήσεις ήταν υπέρμετρες και δεν δικαιολογούνταν από τα πραγματικά δεδομένα της κτηματαγοράς. Για τον επανακαθορισμό θα ληφθούν υπόψη γνωμοδοτήσεις που θα κληθούν να υποβάλουν οι ίδιοι οι δήμοι της χώρας από 10-12-2022 έως 20-01-2023 για τις περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων.

Οι δήμοι στους οποίους εντοπίζεται το πρόβλημα και εκτιμάται ότι θα υποβάλουν γνώμη για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να είναι εκείνοι της Αττικής, η Αστυπάλαια, το Ναύπλιο, της Κέρκυρας, του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, της Λήμνου, καθώς και δήμοι της Εύβοιας όπου καταγράφονται μεγάλες επιβαρύνσεις για τους δημότες.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης δήλωσε ικανοποιημένος από την συγκεκριμένη εξέλιξη, ευχαριστώντας τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για την θετική ανταπόκριση στο αίτημα του Βουλευτή Ευβοίας.