ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Ψάχνουν να βρουν 254 χιλιάδες ευρώ στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου…

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ EVIATHEMA

Ψάχνουν να βρουν 254 χιλιάδες ευρώ στο δήμο Κύμης Αλιβερίου και όρισαν δικηγόρο στην οικονομική Επιτροπή – Επίθεση από τον Πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Θωμά στο Δήμαρχο και σε μέλη της Επιτροπής

Χαμός έγινε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Κύμης Αλιβερίου σήμερα Τρίτη 27/07 το πρωί με τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Θωμά να επιτίθεται φραστικά στον Θανάση Μπουραντά λόγω της απόφασης να οριστεί δικηγόρος για να βρει που βρίσκονται 254 χιλιάδες ευρώ τα οποία έπρεπε να έχουν αποδοθεί στο Δήμο από την εταιρία διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πρώην ΛΑΓΗΕ) και τα οποία δεν αποδόθηκαν παρά το γεγονός ότι αρχικά φέρονταν ως κατασχεμένα αλλά στην συνέχεια άρθηκε η κατάσχεση χωρίς να φαίνονται στα ταμεία του Δήμου.

Το θέμα αυτό ξεκίνησε όταν ένα χρόνο πριν (πέρσι το καλοκαίρι έφεραν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ζαράκων Χρήστος Τρανός, Κοσκίνων Σταμάτης Μπουραντάς, Πρασίνου Λάμπρος Γκραβαρίτης και Αργυρού Ντίνος Αποστόλου οι οποίοι ζητούσαν από την μείζονα αντιπολίτευση να τους πει που διατέθηκαν αυτά τα χρήματα που τα χωριά τους δεν πήραν επι θητείας τους.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό ακούστηκαν σοβαρά πράγματα ότι δηλαδή επί θητείας του Δημήτρη Θωμά δεν αποδόθηκαν στις κοινότητες 800 χιλιάδες ευρώ. Απαντήσεις ουσίας δεν δόθηκαν από την παράταξη του κυρίου Θωμά τότε (σημειωτέον ότι ο ίδιος απουσίαζε λόγω της αργίας στην οποία είχε τεθεί).

Βεβαίως ουσιαστικές απαντήσεις δε είχε δώσει ούτε εκείνο σε προηγούμενη συνεδρίαση που ήταν παρών όταν ο πρόεδρος των κοσκίνων τον ρωτούσε που είναι τα χρήματα και απαντούσε … έχουν προϋπολογιστεί.. φαίνονται στα χαρτιά !!!!

Εν συνεχεία ο Δημήτρης Θωμάς ο οποίος είχε πει ότι γινόντουσαν κατασχέσεις από παλαιότερα χρήματα και πολλά είχαν κατασχεθεί, προχώρησε σε μήνυση κατά του Δημάρχου Μπουραντά, του αντιδημάρχου Διστύων.

Από τη Δημοτική Αρχή αυτό κρίθηκε ως μια κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά του πρώην δημάρχου ωστόσο άρχισαν να ψάχνουν περισσότερο την υπόθεση. Στην πορεία λοιπόν διαπιστώθηκε πως κάτι δεν πάει καλά με την εταιρία που διαχειρίζεται τα χρήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα αποδίδει στους δήμους .

Ο Δήμαρχος Θανάσης Μουραντάς έκανε ένα γράμμα στην Εταιρία αυτή το οποίο το eviathema.gr εξασφάλισε αποκλειστικά και σας το παραθέτει. Το συγκεκριμένο γράμμα προς τον Διευθύνοντα σύμβουλο Ιωάννη Γιαρένη αναφέρει ότι:

ΘΕΜΑ: Επιστροφή στο Δήμο των κατασχεθέντων ποσών από την Αναπλάσεων ΑΤΕ, τα οποία αποδεσμεύθηκαν.

Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε του ΔΑΠΕΕΠ,

Πήραμε την σχετική απάντησή σας, αλλά δεν ξεκαθαρίστηκαν τα θέματα που εκκρεμούν. Στην απάντηση που μας έστειλε ο κ. Μπότσης μετά από έγγραφό μας, τα δύο ποσά που με το έγγραφό σας μας τα εμφανίζετε ως κατασχεθέντα από την “ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ Α.Τ.Ε.”, μας είχαν έρθει με το έγγραφό του ως ποσά εισπραχθέντα από τον Δήμο. Είναι δυνατό οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια στελέχη να μην γνώριζαν τότε, ότι αυτά τα ποσά έχουν κατασχεθεί; Γιατί δεν το έγραφαν; Εμείς στείλαμε τρία (3) ; έγγραφα ζητώντας στοιχεία και παραστατικά για τις κατασχέσεις, αλλά δεν μας δόθηκαν ποτέ. Για ποιό λόγο δεν μας δόθηκαν αυτά τα δύο (2) έγγραφα; Γιατί φέρθηκε με αυτό τον αδιανόητο τρόπο η εταιρεία που εκπροσωπείτε; Όμως υπάρχουν και άλλα ανεξήγητα για τα οποία δεν μας δίνετε στοιχεία και με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται περισσότερα ερωτηματικά και φυσικά κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας προς την επιχείρηση.

Ο Δήμος έχει στα χέρια του κατάσχεση από την “ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΑΤΕ” του ποσού των 57.662,14 ευρώ μέσω του ΔΕΣΜΗΕ και το οποίο έχει τακτοποιηθεί από τον Δήμο. Είναι δηλαδή το μόνο ποσό για το οποίο έχει ενημερωθεί ο Δήμος, για το οποίο όμως δεν έχει γίνει καμία αναφορά, ούτε από τις υπηρεσίες, ούτε από εσάς. Με αυτό το ποσό, τα χρήματα που έχει στερηθεί ο Δήμος ανέρχονται στο ποσό των 254.628,07. Όπως είναι φυσικό τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί είναι αδιανόητο μια επιχείρηση να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Επίσης δεν κάνετε καμία αναφορά για το που βρίσκονται αυτά τα ποσά σήμερα.

Η εταιρεία “ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ Α.Τ.Ε“ απευθύνθηκε σε εσάς και σας ενημέρωσε ότι αποδεσμεύει τα ποσά για τα οποία είχε ζητήσει να κρατηθούν από τον Δήμο για λογαριασμό της. Απευθύνθηκε στην εταιρεία σας γιατί από αυτήν ζήτησε την δέσμευση των ποσών και την ίδια ενημερώνει, για την αποδέσμευσή τους. Το ερώτημα όμως είναι η εταιρεία σας τι έκανε; Ζήτησε να επιστραφούν τα ποσά, για να αποδοθούν στο Δήμο; Αυτή θα ήταν η λογική η ενέργειά της. Γιατί δεν μας ενημερώνετε τι ακριβώς έχει γίνει; Αναζητούμε συνεχώς ενημέρωση και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο σκοτάδι.

Έχετε σοβαρή ευθύνη, αφού δεν ξεκαθαρίζετε το συγκεκριμένο θέμα. Αυτά τα ποσά τα διαχειρίζεται η επιχείρησή σας. Το γεγονός ότι, όπως γράφετε, τα αποδώσατε στην “ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Τ.Ε“, δεν σημαίνει ότι τελείωσε η ευθύνη σας. Σας ενημέρωσαν ότι τα χρήματα αυτά αποδεσμεύτηκαν. Δεν έπρεπε να τα πάρετε και να τα πιστώσετε στον λογαριασμό του Δήμου; Τα πήρατε; Τι έγιναν τελικά αυτά τα χρήματα;

Περιμένουμε άμεσα την απάντησή σας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Με βάση αυτή την επιστολή ο Θανάσης Μπουραντάς εισηγήθηκε προς την οικονομική επιτροπή να οριστεί δικηγόρος ο οποίος θα έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους της εταιρίας για να διαπιστωθεί που βρίσκονται αυτά τα χρήματα.

Το θέμα ήρθε στην οικονομική επιτροπή της περασμένης Εβδομάδας αλλά ο πρώην δήμαρχος φανερά εκνευρισμένος έλεγε ότι το ζήτημα τον αφορά και ότι δεν είχε πάρει κάποια έγγραφα άρα θα έπρεπε να αναβληθεί.

Μάταια του εξηγούσαν ότι πρόκειται για χρήματα του δήμου και είναι ανάγκη να βρεθεί η αλήθεια. Εκείνος επέμενε ότι είναι θέμα που τον αφορά και ζήτησε αναβολή λίγων ημερών για να εξηγήσει εκείνος στην επιτροπή τι ακριβώς έγινε ..

Βέβαια αν ήταν θέμα που αφορούσε τον ίδιο βάσει νομοθεσίας δεν θα έπρεπε να το συζητήσει και να είναι παρών .. Τελικά του έγινε η χάρη και το ζήτημα του ορισμού συζητήθηκε σήμερα το πρωί στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, στην οποία εμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό και ο Νίκος Κιούσης (προφανώς μετά από απαίτηση Θωμά) και η συζήτηση ήταν άκρως επεισοδιακή.

Ο Πρώην δήμαρχος καταφέρθηκε εναντίον του Θανάση Μπουραντά με μειωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τον είπε πολιτικό βρικόλακα και άλλα. Εν τέλει με ψήφους τέσσερις ψήφους υπέρ της πρότασης της διερεύνησης του θέματος από δικηγόρο (Μπουραντάς, Μπόκαρης, Πιλάτης, Μπαράκος) και δύο κατά (Θωμάς ,Κιούσης) το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Προκαλεί πάντως απορία γιατί ο πρώην δήμαρχος Δήμητρης Θωμάς δεν ήθελε να ερευνηθεί αυτό το ζήτημα για τα 254 χιλιάδες ευρώ που θα έπρεπε να βρίσκονται στα ταμεία του δήμου και η οικονομική υπηρεσία δεν βρίσκει πουθενά.

Ωστόσο όπως ειπώθηκε από τον Δήμαρχο Θανάση Μπουραντά η υπόθεση άρχισε να ερευνάται όταν έγινε η μήνυση από το Θωμά.. Δηλαδή θα έλεγε κανείς για τον πρώην δήμαρχο,κρίνοντας από τις αντιδράσεις του ότι πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος!