Χαλκίδα: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία από την ΔΕΕΠ Ευβοίας [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

βια25

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουνίου η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΕΕΠ Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας με θέμα “Έμφυλη και Ενδοοικογενειακή βία”.

Μεταξύ των ομιλητών του πάνελ που ανέπτυξαν το θέμα ήταν Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως η οποία αναφέρθηκε στην βία στα σχολεία, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης Ιωάννα Δαρυβέρη η οποία μίλησε για το Νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, ο Αστυνόμος Β’ Χρήστος Μάρκου, ο οποίος αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, η Συνταγματάρχης Νοσηλευτικής  κα. Μαρία Νταλιάνη, ο ιατρός – καρδιολόγος Παναγιώτης Αγγελόπουλος ο οποίος μίλησε για το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, ο εγκληματολόγος Ευάγγελος Χαϊνάς για την βία στην Ελληνική Κοινωνία, μύθοι και πραγματικότητας και η υποψήφια βουλευτής ΝΔ Ευβοίας και πρώην ΓΓ Αντεγκληματικής Σοφία Νικολάου για την ποινική μεταχείριση του δράστη.

Η κ. Νικολάου έδωσε την ακριβή ερμηνεία για την έμφυλη βία τονίζοντας ότι είναι οποιαδήποτε επιβλαβής πράξη, είτε κατά της σωματικής ακεραιότητας, είτε κατά της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, η οποία πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Πολύ απλά, σε βρίζω, σε χτυπάω, σε βιάζω, σε σκοτώνω, επειδή είσαι γυναίκα, επειδή η εξουσία μου επάνω σου ως άνδρας μου δίνει αυτό το δικαίωμα».

Στη συνέχεια η υποψήφια με τη ΝΔ, μίλησε ως δικηγόρος και περιέγραψε τραγικές στιγμές στην καριέρα της: «Το πιο συγκλονιστικό είναι ο τρόμος που βιώνουν αυτές οι γυναίκες. Τον νιώθεις να σε διαπερνά στο είναι σου. Σε κοιτάζουν τρομοκρατημένες και, όταν έρχεται η ώρα να σου περιγράψουν το περιστατικό, χαμηλώνουν τον τόνο της φωνής τους, λες και θα τις ακούσουν οι δράστες και θα τις ξαναχτυπήσουν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ευαγγελία, που την ημέρα του Δικαστηρίου, μού ζήτησε να βρεθούμε όχι μέσα στην αίθουσα, αλλά απέναντι από τα Δικαστήρια, διότι φοβόταν μην τη δει ο πρώην σύζυγος».

Αναφέρθηκε τέλος στην πάταξη της βίας: «Η βία δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει χρώμα, δεν έχει φύλο. Η βία, από όπου κι αν προέρχεται, πρέπει να καταδικάζεται και να ξεριζώνεται. Οι δράστες πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά και να απομονώνονται. Η πολιτεία οφείλει να δρα αποτελεσματικά απέναντι στο τετελεσμένο έγκλημα, συλλαμβάνοντας άμεσα τους δράστες, αλλά, κυρίως, οφείλει να δρα προληπτικά, προκειμένου να προλαμβάνονται καταστάσεις που δεν έχουν γυρισμό».

Αρκετός ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ημερίδα μεταξύ των οποίων το παρών έδωσαν, ο Αντιπρόεδρος ΔΕΕΠ Κώστας Γιαμαρέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χαλκιδέων κ. Γιάννης Πανταζής, οι Πρόεδροι ΔΗΜΤΟ Χαλκίδας Γιάννης Μπιλάλης, Ερετρίας Χρήστος Διονυσόπουλος, Καρύστου Νίκος Δρακογιάννης, ο αντιπρόεδρος ΔΗΜΤΟ Χαλκιδέων Απόστολος Μπαράκος, η Γραμματέας ΔΗΜΤΟ Χαλκίδας Ελένη Μπαμπά,  τα μέλη της ΔΕΕΠ Ευβοίας Βασίλης Μπαλτάς και Δημήτρης Κωνσταντίνου,

βια15

βια16

βια20

βια21

βια24 βια19

βια25

βια13

βια12

βια10

βια9

βια8

βια17

βια6

βια5

βια4

βια3

βια2

βια14

βια1