Γεώργιος Θεοδώρου:”Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έρχεται στους ΟΤΑ εξασφαλίζοντας πόρους για την υλοποίηση έργων”

Ο κ. Γεώργιος Θεοδώρου, επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου,  κάνει λόγο για τις προοπτικές που δίνει στα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης το πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο ξεκινά από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

O κ. Θεοδώρου σημειώνει :

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα περισσότερα έργα, αν όχι όλα, και κυρίως μεγάλα έργα, περνούν μέσα από προγράμματα, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Δημόσιες Επενδύσεις, τον Αναπτυξιακό Νόμο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κ.λ.π.

Είναι λοιπόν παραπάνω από απαραίτητο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες), να έχουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις Προσκλήσεις αυτών των Προγραμμάτων, εξασφαλίζοντας πόρους για την υλοποίηση έργων. Σε διαφορετική περίπτωση, μετά και τη μείωση της επιχορήγησης προς την Τ.Α., αδυνατούν ακόμα και να λειτουργήσουν. Η κατάλληλη αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων, συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην πρόοδο των τοπικών κοινωνιών.

Ανανέωση συνεργασίας που σπάει ρεκόρ μεταξύ Rea και KRT

Ένα τέτοιο Πρόγραμμα είναι και το «Αντώνης Τρίτσης» που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίνετε η δυνατότητα στους Δήμους, να εντάξουν έργα πολλών κατηγοριών. Είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο (όπως πρόσφατα το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»), που αν αξιοποιηθεί σωστά, θα βοηθήσει τα μέγιστα το Δήμο μας να κάνει μικρά και μεγάλα έργα σε πολλούς τομείς, αφού το πρόγραμμα ενδεικτικά περιλαμβάνει:

  • Έργα ύδρευσης για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης και την εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες μεθόδους.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων που αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων νέους βιολογικούς καθαρισμούς καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.
  • Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων.
  • Ανοιχτοί χώροι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο την βελτίωση παρεχομένων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσές μας.
  • Έργα αγροτικής οδοποιίας.
  • Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες , με στόχο να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες και πολλά άλλα.

Ο χρόνος συμμετοχής σε αυτές τις προσκλήσεις ξεκινά από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και τελειώνει 31 Δεκεμβρίου 2020. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας θα αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις προσκλήσεις σε όλες τις κατηγορίες, ώστε να επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.