Γκόγκου προς Ραπτάκη: “Να γίνει η επόμενη συνεδρίαση ΔΣ μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι δια περιφοράς”

Τζοβάννα Γκόγκου

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Διρφύων Μεσσαπίων Σπύρο Ραπτάκη απέστειλε η Επικεφαλής της Μείζων Αντιπολίτευσης Τζοβάννα Γκόγκου όπου ζητάει την πραγματοποίηση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι δια περιφοράς…

Κορονοϊός: Αρνητικά όλα τα τεστ covid 19 στο 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας – Επαναλειτουργεί από αύριο Τρίτη 03/11

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή παρακάτω…

Οι συνθήκες στις συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων είναι επίσης δύσκολες λόγω covid 19. Ομως ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα εναλλακτικών τρόπων συνεδριάσεων των Δ.Σ. Αιτηθήκαμε η επόμενη σύγκληση να γίνει με τηλεδιάσκεψη ,όπως γίνεται σε όλους τους σύγχρονους Δήμους και όχι δια περιφοράς.

Κύριε Πρόεδρε,
Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον Δήμο μας, μετά από πλημμύρες και πυρκαγιές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα Κορωνοιού. Αν και ο δήμος μας δεν ανήκει ακόμα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, για τις οποίες έχουν εκδοθεί ειδικές οδηγίες περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, ήδη είχαμε το πρώτο δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο εν μέσω επιδημίας, ενώ ο νόμος προβλέπει τόσο δια ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών όσο και με τηλεδιάσκεψη.

Αν και η τέλεση του δημοτικού συμβουλίου δια περιφοράς και τηλεφωνικώς προβλέπεται από τον νόμο , αποτελεί ωστόσο μια αδιαφανή διαδικασία, καθώς δεν διασφαλίζονται στοιχειωδώς οι όροι ενημέρωσης και δημοσιότητας τόσο προς του πολίτες όσο και τους δημοτικούς συμβούλους. Δια του λόγου του αληθές ,στο τελευταίο δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ούτε οι θέσεις του κάθε συμβούλου είχαν τον χρόνο να συζητηθούν, ούτε διευκρινίσεις πάνω στα θέματα συζητήθηκαν όπως θα έπρεπε. Αυτό τώρα αν έγινε είτε για τους δικούς σας λόγους ή γιατί είστε ακόμα τεχνικά ανέτοιμοι…δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω.

Πρέπει να αμφισβητούνται τέτοιου είδους συνεδριάσεις για τον πολύ απλό λόγο ότι θέματα μείζονος σημασίας για τον τόπο δεν μπορούν να αποφασιστούν μέσω ενός ναι και όχι.

Από την άλλη η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης είναι καθόλα νόμιμη και επιτακτική σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη δημόσια υγεία του Δήμου μας. Επομένως θεωρώ σημαντικό και σας ζήτω να προγραμματίσετε μια τέτοια δια τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση, προς ενημέρωση μας.

Κύριε Πρόεδρε η ΚΕΔΕ η οποία συμβάλλει στη διαρκή προσπάθεια για τη διατήρηση της λειτουργίας των Δήμων εν μέσω της πανδημίας του COVID– 19, έχει ήδη μεριμνήσει και ενημερώσει από τις 24/3/2020 τους Δημάρχους της χώρας για την εξασφάλιση του συστήματος Webex. Το εν λόγω σύστημα παρέχει τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης σε κάθε Δήμο αναφορικά με τις συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και Επιτροπών, χωρίς το παραμικρό κόστος για το Δήμο μας.

Η ευθύνη που αναλογεί σε όλους μας ισότιμα είναι να τηρήσουμε τα προβλεπόμενα. Ο Δήμος μας πλήττεται επιδημιολογικά και οικονομικά από την πανδημία και είναι ανεπίτρεπτο το Δημοτικά Συμβούλια να μην πραγματοποιούνται στο πλήθος που προβλέπεται και σε δια περιφοράς εξαιτίας της Πανδημίας. Σε κρίσιμους καιρούς επιβάλλεται η συνεχής συνεδρίαση του συμβουλίου έτσι ώστε να συζητηθούν και να αποσαφηνιστούν ΌΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ,ΣΧΕΔΙΑ, ΜΕΤΡΑ που αφορούν τους πολίτες.

Δεν μπορεί να περνάει δια περιφοράς η συζήτηση για την επισκευή των ζημιών στα πολιτικά από τις πλημύρες με ένα «εργάκι» των 170 χιλιάδων . Δεν μπορεί το ένα ναι ή όχι πάνω σε ένα τέτοιο θέμα να προσφέρει τίποτα άλλο στην όλη προχειρότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλούμε για την εφαρμογή τηλεδιάσκεψης, τουλάχιστον κατά τον κρίσιμο χρόνο στον οποίο ο Δήμος μας θα συνεχίσει να παρουσιάζει κρούσματα.

Κύριε πρόεδρε, οργανωθείτε τεχνικά προκειμένου το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το σωτήριο έτος που διανύουμε είναι το 2020 μ.Χ και δεν νοείται να μην έχουμε ακόμα κάνει χρήση αυτής της τεχνολογίας. Επρεπε ήδη να είχαμε σε τέτοια σύγχρονα μέσα από τον Μάρτιο , δεδομένου ότι όλα τα υπόλοιπα δημοτικά συμβούλια στην χώρα και στον νομό μας γίνονται ήδη με τηλεδιάσκεψη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr