Νίκος Μαστροκώστας για ανεμογεννήτριες: “θέλει σοβαρές και δραστικές λύσεις και πρέπει  να πάμε δραστικά και να κάνουμε σύσσωμοι προτάσεις προς το Υπουργείο.”

ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑΣ

Στην χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση της ομάδα Δικτύου Προοδευτικών Πολιτών Εύβοιας σχετικά με τις ανεμογεννήτριες το παρών έδωσαν και εκλεγμένοι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Τον λόγο πήρε και ο κ. Νίκος Μαστροκώστας, ο οποίος εκτός των άλλων μίλησε για τις παρελθοντικές ενέργειες που είχαν γίνει πριν χρόνια για το θέμα αυτό αλλά αναφέρθηκε και στο τι πρέπει να γίνει τώρα….

Η τοποθέτηση του Νίκου Μαστροκώστα:

Συγχαρητήρια για τη σημερινή συγκέντρωση που έχει γίνει. Είναι πρωτότυπη και πιστεύω να βγούνε πολλά και σωστά συμπεράσματα

θα ήθελα να πω ότι το θέμα των ανεμογεννητριών είναι από τα σοβαρότερα θέματα του νομού μας. Ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1999. Τότε εγώ ήμουνα δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Διστυών, όταν ξεκίνησαν να έρχονται οι άδειες. Είχαν κατατεθεί πάρα πολλές, δεν θυμάμαι το ακριβές νούμερο, θυμάμαι όμως ότι ήταν να αντικατασταθούν οι αδειοδοτήσεις για 1.200 ανεμογεννήτριες τότε.

Oι δήμοι είχανε απλά ένα γνωμοδοτικό ρόλο. Έστελναν κάποιες εισηγήσεις, αν ήταν θετικοί ή αρνητικοί. Δεν υπήρχε ούτε νομικό πλαίσιο, ούτε τίποτα. Ξεκινήσαν από το μηδέν τότε.

Επειδή οι αδειοδοτήσεις για την Καρυστία ήταν σε έναν υπερβολικό βαθμό έγινε μία ημερίδα στα Στύρα από όλη την Καρυστία, ήτανε οι αντιδήμαρχοι τότε της εποχής, είχε  συμμετοχή από βουλευτές, νομάρχες, ενώ ήταν και ο κύριος Μπουραντάς τότε. Όλοι  οι βουλευτές του νομού μίλησαν αλλά δεν βγήκαν κάποια αποτελέσματα. Έγινε κουβέντα απλά για να γίνεται.

Επειδή είδαμε εμείς ότι ξεκίνησαν και στο Διστύων με τα Ζάρκα, Αργυρό, Κοσκινά στα πρόθυρα των εγκαταστάσεων τότε, κάναμε ημερίδα  στο δήμο μας, πάλι με τους βουλευτές του Νομού, ενώ πάλι είχαμε μία σοβαρή κουβέντα αλλά ευτυχώς είχαμε έτοιμες προτάσεις. Μετά κατέθεσαμε πρόταση 10 άρθρων που είχαμε προετοίμασε μαζί με τον αρχηγό της ελάσσονος αντιπολίτευσης τον κύριο Κούρτη Ιωάννη.

Ο κύριος Πιπεριάς μαζί με όλους τους βουλευτές του νομού πήγανε την πρόταση στο στη Βουλή των Ελλήνων όπου και την κατέθεσαν. Η πρόταση αυτή έγινε νόμος όπου έλεγε ότι το 3% από τις εισπράξεις των  ανεμογεννητριών να πηγαίνει στους δήμους. Ήτανε πρόταση από το δήμο Διστύων.

Για αυτό οι Δήμοι έχουν δύναμη να κάνουν πράγματα. Αν είμαστε ενωμένοι μαζί και οι βουλευτές, η περιφέρεια και όλοι οι φορείς του νόμου. Δεν μπορεί κανένας να μπει μες στο νομό μας αν είμαστε όλοι μαζί, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.

Για αυτό είχα κάνει και τότε  μία πρόταση να γίνει κοινή Σύσκεψη όλων των ΟΤΑ της Νοτίου Ευβοίας που εμπλέκονται στις ανεμογεννήτριες. Δεν έγινε τότε για κάποιους λόγους, δεν είναι αργά, πρέπει να γίνει και ακόμα και τώρα μαζί με τους βουλευτές μία κοινή σύσκεψη όλων των δήμων. Ιστιαίας, Ερετρίας, Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου. Εμείς είμαστε οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι που έχουμε τις ΑΠΕ.  Και δεν είναι μόνο αυτό.

Το να λένε μόνο “Όχι” δεν λύθηκε το πρόβλημα, η ενέργεια πρέπει κάποια στιγμή να βγει, λιώστε δεν έχουνε δεν ξέρω αν έχετε ασχοληθεί αρκετά με την ενέργεια καθώς εργάζομαι εδώ και 30 χρόνια στην ΔΕΗ, ασχολούμαι και ενημερώνομε.

Με την πρώτη βιομηχανική  επανάσταση καταφέραμε να φάμε την πλειοψηφία της ενέργειάς του εδάφους της γης. Έχει ανακοινωνθεί παγκοσμίως ότι το πετρέλαιο θα είναι διαθέσιμο για 40 χρόνια ακόμη ενώ το φυσικό αέριο για 200. Έχουμε υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενιών και δεν θα μπορούμε να είμαστε με τα καντηλάκια μετά τα 30 ή 40 χρόνια με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε η ενέργεια θα πάει σε συστήματα υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά, ανανεώσιμες ενέργειες, πράσινο υδρογόνο από παράκτιες περιοχές και ξεκινάνε τώρα και μελέτες για πλωτές ανεμογεννήτριες που με την βοήθεια νέων τεχνολογιών τις μεταφέρεις όπου έχει αέρα για να παράγουν ενέργεια, δηλαδή ρεύμα .

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα να λένε όχι στις νέες πηγές ενέργειας. Εμείς σαν Δήμος όντως το θεωρήσαμε σοβαρή πολιτική απόφαση. Δεν μπορούμε να λέμε ένα απλό όχι ,σίγουρα, όχι, σε περιοχές Natura, όχι σε εταιρείες που ενοχλούν, όχι σε δασικές περιοχές, σε τουριστικές περιοχές. . Στο  δικό μας Δήμο και της Καρυστίας η αλήθεια είναι ότι έχει υπερκορεστεί. Έχω κάνει περίπου 10 προτάσεις και τις έχω στείλει και στους βουλευτές και στον υπουργό αλλά δεν μπορώ να τα ανακοινώσω όλα τώρα.

Αλλά πρώτα από όλα η πρόταση είναι η εξής:  να γίνει μία κοινή σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους δήμους της Εύβοιας με τους βουλευτές την περιφέρεια  και όχι μόνο. Aυτό πρέπει  να κάνουμε αγώνες και όχι μόνο για να λέμε ότι κάνουν αγώνες, ακόμα και διαδηλώσεις εκεί που δεν θέλουμε, εκεί που θέλουμε να πάμε και να μπουν μπροστά, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και το μέλλον των χωριών μας και των περιοχών μας, αυτών που έχουν εγκατεστημένη ενέργεια.

Είναι σημαντικό επίσης να διεκδικήσουμε το 3% που υπήρχε για τους Δήμου  που ήδη έχουν ανεμογεννήτριες. Να πάει Όπως ήταν στο δήμο αν θέλουμε το πράσινο ταμείο για τους κατοίκους να είναι έξτρα ακόμα και για την υπογειοποίηση των καλωδίων που περνά μέσα από τα χωριά πρέπει να πληρώνουν διόδια. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, όσο τα αφήνουνε να εορούνται. Θέλει σοβαρές και δραστικές λύσεις και πρέπει  να πάμε δραστικά και να κάνουμε σύσσωμοι προτάσεις προς το Υπουργείο.

Όχι πια άλλες ανεμογεννήτριες στη νότια Καρυστία, μόνο εκεί που θέλουμε. Να μας ρωτήσουν όμως.  Πρέπει να ερωτούνται οι Δήμοι, οι τοπικές κοινωνίες, πρώτα τα χωριά μας, μετά οι Δήμοι και μετά να πηγαίνουμε παραπέρα.

Πρέπει από κάπου να ξεκινήσουμε να αντιδρούμε, σε λογικά πλαίσια και με επιχειρήματα. Όχι να βάζουμε ένα πανό και να λέμε “Όχι” και φυσικά όχι για εξαγορά συνηδήσεων  και για ψήφους όπως κάνουν κάποιοι που γυρίζουν και κάνουν συγκεντρώσεις στα χωριά σαν γυρολόγοι συνειδήσεων και λένε άσχετα, ανύπαρκτα και ανοιπόστατα πράγματα. Κάποιοι πρέπει να διαβάσουνε και να ενημερώσουν σωστά  τον κόσμο Σας ευχαριστώ.

ΠΑΝΙΚΟΣ μέρα μεσημέρι στην Χαλκίδα – Σύλληψη πακιστανών πάνω στην Παλιά Γέφυρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Νέα Αρτάκη: Διαρρήκτες έκαναν «πλιάτσικο» σε κεντρικό ξενοδοχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Πανικός στον Δήμο Χαλκιδέων – Δημοτικός Υπάλληλος με όχημα του Δήμου “Ψάρευε ερωτικό σύντροφο” με δόλωμα 50αρικο δίπλα στο Αστυνομικό Μέγαρο – Διετάχθη ΕΔΕ από την Έλενα Βάκα

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο