Νότια Εύβοια: Για άλλη μία φορά η σφυριχτή γλώσσα του χωριού Αντιά προκάλεσε το ενδιαφέρον του BBC

ΤΖΑΝΑΒΑΡΗΣ

Για άλλη μία φορά η σφυριχτή γλώσσα του χωριού Αντιά προκάλεσε το ενδιαφέρον του BBC ενός από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης . Πριν ένα μήνα είχε επισκεφτεί τα Αντιά ο σκηνοθέτης με άλλα δύο μέλη της παραγωγής που συναντήθηκαν μαζί μου προκειμένου να γίνει ο σωστός προγραμματισμός των γυρισμάτων .

Μετά από επανειλημμένες συνεννοήσεις που υπήρξαν με τον πρόεδρο του συλλόγου την Τετάρτη 22 Ιουνίου επανήλθαν με δωδεκαμελές συνεργείο (το ποιο σύγχρονο από όσα έχουν έρθει έως σήμερα )και κάναμε ολοήμερα γυρίσματα μέχρι τις 8,30 το βράδυ .

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν από το Κέντρο Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας με ενδεικτική διδασκαλία της γλώσσας και κατόπιν συνεχίστηκαν στο σπίτι του προέδρου όπου έγινε λεπτομερής αναφορά στο παρελθόν το παρόν και το μέλλον της σφυριχτής Γλώσσας.

Κατόπιν με την καθοδήγηση της Σφυριχτής Γλώσσας η Σάρα που είναι η παρουσιάστρια κατευθύνθηκε στην βυσσινιά του κτήματος όπου μάζεψε βύσσινα και αφού βοήθησε στο καθάρισμα ακολούθησαν η Παρασκευή του γλυκού και η κατανάλωση που τους άφησε έκπληκτους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Τζαναβάρης δήλωσε: “Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Κώστα Γιαννακάρη για την μέριμνα καθαρισμού του Κέντρου και την συμμετοχή του στα γυρίσματα ,τον Γιάννη Αποστόλου και τους δύο νεαρούς Παντελή και Κωνσταντίνο που η συμμετοχή τους στα γυρίσματα ήταν μία ελπίδα για το μέλλον . Και την Μαρία Κεφαλά που που παρ όλες τις αντιξοότητες συνεχίζει να παραμένει το σημείο αναφοράς του χωριού μας .Τα επεισόδια θα αρχίσουν να προβάλλονται από τις αρχές του 2023 στην εκπομπή του BBC με τίτλο: ( Σάρα η τελευταία γυναίκα στην γη )”

Στις 19-22 Ιουλίου 2022 το SOAS university of London Διοργανώνει Παγκόσμιο συνέδριο στην Αθήνα : The GLOCAL COMELA 2022, 19-23 Ιουλίου 2022, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών( Φιλοσοφική Σχολή ) με (Θέμα: Οριοθετημένη γλώσσα … Χωρίς περιορισμούς).

Ο κόσμος ενώνεται στη μεσογειακή και ευρωπαϊκή γλωσσική ανθρωπολογία, ένα από τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι η σημαντικότητα της Σφυριχτής Γλώσσας για την οποία ο πρόεδρος έχει προσκληθεί να είναι ομιλητής την Πέμπτη και ώρα 10,30-12,30 και την Παρασκευή 22/7/21 την ίδια ώρα όπου με τους συνεργάτες του θα κάνουν  ζωντανή Παρουσίαση .

Στο συνέδριο αυτό έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 250 ερευνητές καθηγητές από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, και είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη της αναγνώρισης των προσπαθειών του Παναγιώτη Τζαναβάρη από την επιστημονική κοινότητα .