Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια – «Όταν καιγόταν η Β. Εύβοια, ένιωθα ότι καίγεται το σπίτι μου»

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ 1

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετέβη στη Βόρειο Εύβοια, για να επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές και να εκφράσει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του στους πληγέντες αδελφούς μας.

Αρχικά ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και τα μέλη της ίδιας Επιτροπής, κατέπλευσε στην Αιδηψό όπου τον υποδέχθηκαν ο Εκπρόσωπος του οικείου Μητροπολίτου και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοντζιάς και ο Λιμενάρχης Αιδηψού κ. Σωτήριος Δανίκας με τα περί αυτόν στελεχη του Λ.Σ. Αιδηψού.

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου της πυρόπληκτης Ενορίας Ροβιών του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννης, όπου παρέστη στη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου-Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως, του Πρωτοπρεσβ. Νικολάου Αναστασίου-Προΐσταμενου της Ενορίας των Ροβιών και του Διακ. Σταύρου Καλαφάτη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, λίγο πριν την Απόλυση, προσεφώνησε τον Μακαριώτατο και την τιμία συνοδεία του και εξέφρασε τη χαρά τη δική του και όλου του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, για την τόσο συμβολική επίσκεψή του στην πυρόπληκτη και βαρυαλγούσα Β. Εύβοια, αφού η αχόρταγη λαίλαπα της δεκαήμερης πυρκαγιάς του περασμένου Αυγούστου δεν άφησε πίσω της μόνο αποκαΐδια, αλλά και κατεστραμμένα επαγγέλματα, εμπερίστατες οικογένειες και πληγωμένες ψυχές. Τον ευχαρίστησε για το ηχηρό μήνυμα της παρουσία του σε ένα τόπο που το οικολογικό πρόβλημα θυμίζει σε όλους ότι δεν μπορεί να λυθεί αν δεν αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τον Θεό, καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την υπακοή στις εντολές Του. Κατακλείοντας, ευχήθηκε στον Μακαριώτατο, να αξιωθεί να επισκεφθεί ξανά τη Β. Εύβοια, όταν η φύση θα είναι ανανεωμένη και καταπράσινη, όπως τη γνωρίσαμε και όπως πρέπει να είναι.

Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος, στην προσφώνησή του, συμμεριζόμενος τον πόνο και την αγωνία του Σεβασμιωτάτου για το ποίμνιό του και τον τόπο τους, ανέφερε ότι βλέποντας εξ αποστάσεως ή από κοντά την καταστροφή του φυσικού πλούτου της Β. Ευβοίας, ένιωθε ότι καιγόταν και το δικό του σπίτι. Γι’ αυτό με την σημερινή Εκδήλωση και παρουσία του συμπαρίσταται και συγχαίρει όσους φορείς και ιδιώτες παραμένουν ενωμένοι και αγωνίζονται να ξαναδώσουν ζωή και την πρώτη μορφή στη Β. Εύβοια, συντονισμένοι στα λόγια της Αγίας Γραφής «εργάζεσθαι και φυλάσσειν» (Γεν. 2, 15). Κλείνοντας, ευχήθηκε όλοι να εργαζόμαστε και να προσπαθούμε στη ζωή μας, έχοντας τον ζώντα και ζωοδότη Θεό συνεργό και αντιλήπτορας και να αξιωθούμε να ξαναδούμε το ανανεωμένο φυσικό κάλλος της Β. Ευβοίας.

Στην συνέχεια βρέθηκε στο πλευρό των πληγέντων, τους οποίους συνάντησε, μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, όπου, πριν την αναχώρησή του φύτεψε ένα πλάτανο, ως συμβολική πράξη υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος και διένειμε σε όλους ένα θεματικό συμβολικό δώρο.

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του αναχώρησαν για την πυρόπληκτη Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ Γέροντος Λίμνης.

Εκεί ο Ηγούμενος Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης υποδέχθηκε τον Μακαριώτατος, ο οποίος φθάνοντας φύτεψε στον περίβολο της Ι. Μονής ένα έλατο, προσκύνησε τον τάφο του Οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη), το Καθολικό της Ι. Μονής και την τιμία κάρα του Οσίου Δαυΐδ και προέστη σε Δέηση υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο για την θερμή υποδοχή και την φιλοξενία που του επιφύλαξαν τόσο εκείνος, όσο και όλα του τα πνευματικά παιδιά, τα μέλη της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και εν συνεχεία παρετέθη Μοναστηριακό κέρασμα και τράπεζα.

Τέλος μετέβησαν στην Αιδηψό, απ’ όπου απέπλευσαν για την Αρκίτσα Φθιώτιδος, ώστε ο Μακαριώτατος να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις παρομοίου χαρακτήρα εκεί.

Παρόντες στο σύνολο των Εκδηλώσεων ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Στ. Ελλάδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννης κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης και Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοντζιάς, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Λιμενάρχης Αιδηψού κ. Σωτήριος Δανίκας και εκπρόσωποι των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας.

IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 008 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 010 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 011 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 012 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 013 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 037 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 033 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 031 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 018 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 015 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 002 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 001 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 004 IMX Hmera Perivallontos 5.6.2022 003 rotated