Ο Εορτασμός των Θεοφανείων στη Χαλκίδα Ευβοίας

Θεοφάνια στην Χαλκίδα

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τηρουμένων των μέτρων αποφυγής διασποράς του νέου κορωνοϊού covid-19, εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη της Χαλκίδος, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021.

Αμάρυνθος Ευβοίας: Νεαρός έπεσε να πιάσει τον σταυρό και χτύπησε άσχημα τον αυχένα του – Αποκλειστικό βίντεο την ώρα της ανάσυρσης του νεαρού [ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Επίκεντρο του εορτασμού υπήρξε ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στην Παραλία της Χαλκίδος, όπου ο Όρθρος της Εορτής, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Εφημερίων του Ι. Ναού Αρχιμ. Χρυσοστόμου Καλύβα-Γραμματέως της Ι. Μητροπόλεως και του Πρωτ. Ηλία Αγιαννίτη-Προϊσταμένου της Ενορίας.

Κατά την ώρα του «Κοινωνικού» ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, η οποία έχει ως εξής:

Σεβαστοί μου πατέρες Ιερείς και Διάκονοι του Θεού του Υψίστου,

Οσιώτατοι Μονάχοι και Μοναχέ

και χριστιανοί μου ευλογημένοι,

παιδιά μου αγαπητά,

Η της αγίας Τριάδος προσκύνησις εφανερώθη σήμερα στη Βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον Ιορδάνη, από τον Προφήτη και Πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη!

Θεοφάνεια εορτάζουμε σήμερα, γιατί πράγματι ο αληθινός Τριαδικός Θεός μας αποκαλύφθηκε και φώτισε τον κόσμο! Ο Θεός Πατήρ αναφωνεί από τον ουρανό και φανερώνει τον Υιό Του τον μονογενή, ο ομοούσιος με τον Πατέρα Υιός βαπτίζεται και το τρίτο πρόσωπο της αγίας Τριάδος, το άγιο Πνεύμα, εμφανίζεται και κατέρχεται από τον ουρανό και στέκεται πάνω από τον Χριστό, εν είδει περιστέρας! Ο Ιησούς παρουσιάζεται πλέον ως ο Μεσσίας, που αναλαμβάνει την δημόσια αποστολή Του στον κόσμο.

Πράγματι, ήλθε και εφάνη το Φως το απρόσιτο! Φως ο Πατήρ, Φως εκ Φωτός ο Υιός και Λόγος, Φως και το άγιον Πνεύμα! Γι’ αυτό Φώτα ονομάζουμε την εορτή! Στα ρείθρα του Ιορδάνου, ο Θεός αναπλάθει και ανακαινίζει τον φθαρέντα από την αμαρτία άνθρωπο! Τον φωτίζει με την αληθινή γνώση Του, τον ελευθερώνει και μαζί του ελευθερώνει και όλη την κτίση από την απερίγραπτη τυραννία του φοβερού δράκοντος διαβόλου, από το σκοτάδι του ψεύδους και του θανάτου.

Η αγία Τριάδα εδημιούργησε από το μηδέν -και από αγάπη και μόνον- όλο τον ορατό και αόρατο κόσμο και έπλασε από χώμα τον άνθρωπο, εμφυσώντας στο πρόσωπό του πνοήν ζωής, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Γενέσεως. Τώρα πάλι η αγία Τριάδα στον Ιορδάνη ελευθερώνει ολόκληρη την δημιουργία από τον σατανά, την αμαρτία και το θάνατο. Και τον άνθρωπο, που αποτελεί την φθαρείσα θεία εικόνα, καλεί στην Βασιλεία Του καθιστώντας τον άφθορο! Κι εμείς, οι δυνάμει σωθέντες πιστοί, ομολογούμε την χάρη που μας δωρήθηκε, κηρύσσουμε το έλεος που βρήκαμε, και δεν κρύβομαι την ευεργεσία που μας δόθηκε αφειδώλευτα από τον μόνο αληθινό τριαδικό Θεό μας. Μας χαρίστηκε ξανά η σχέση με τον Δημιουργό μας και λυτρωθήκαμε από την πλάνη, στην οποία με τη δική μας θέληση μας είχε υπαγάγει ο μεγάλος πλάνος της οικουμένης διάβολος.

Αυτή την αγία ημέρα, ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί, υμνούντες και δοξολογούντες τον αίτιο της σωτηρίας μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την θέση που έχουμε στην Εκκλησία, στην οποία ενταχθήκαμε με το βάπτισμά μας, το ασύγκριτα ανωτέρω εκείνου του βαπτίσματος του Ιωάννου. Εκείνο ήταν βάπτισμα μετανοίας, το δικό μας είναι βάπτισμα εν ύδατι και πνεύματι άγιω!

Ας θυμηθούμε, παρακαλώ, ότι πριν βαπτισθούμε, αποταχθήκαμε ελεύθερα τον διάβολο και αβίαστα υποσχεθήκαμε πως θα συνταχθούμε με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Ομολογήσαμε την αληθινή, την Ορθόδοξη πίστη, την οποία παραλάβαμε από τους προγόνους μας. Αυτοί, οι γεννήτορές μας, μας οδήγησαν νήπια στο βάπτισμα, όχι γιατί περιφρόνησαν την ελευθερία μας, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία μας, αλλά γιατί εκτίμησαν την μεγάλη και ανεκτίμητη ουράνια δωρεά, να μπολιάζεται ο άνθρωπος στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία και να κληρονομεί αιώνια αγαθά. Και θέλησαν σ’ αυτή την δωρεά και την χάρη να βάλουν τα παιδιά τους, τα σπλάγχνα τους, από την βρεφική ηλικία! Για να αυξάνουν εν Χριστώ όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στην χάρη!

Μέσα στα αγιασμένα νερά της κολυμβήθρας (που αγιάζονται με τα ίδια γράμματα της θείας λατρείας που λέμε στο Μεγάλο αγιασμό των Θεοφανείων) πέθανε ο παλαιός μας άνθρωπος, ο αποστάτης και αναστήθηκε ο νέος άνθρωπος του Θεού! Γι’ αυτό το βάπτισμά μας το ονομάζουμε λουτρό παλιγγενεσίας, γιατί με αυτό ξαναγεννηθήκαμε, ενσωματωμένοι πλέον στο σώμα του Χριστού! Να γιατί δεν φοράμε μετά το βάπτισμα τα ρούχα που φορούσαμε πριν, αλλά καινούργια και μάλιστα λευκά, συμβολίζοντα αυτήν την αναγέννηση που έρχεται Άνωθεν!

Βαπτιστήκαμε στο ένα Όνομα του αληθινού Θεού, δηλαδή, του Πατρός, και του Υιού, και του αγίου Πνεύματος, όπως μας συνέστησε ο Κύριος. Αλλά αμέσως μετά δεχθήκαμε και το άλλο ιερό μυστήριο, το Χρίσμα, διά του αγίου μύρου, με το οποίο μας εμύρωσε ο Ιερέας, σφραγίζοντάς μας με την σφραγίδα της δωρεάς του αγίου Πνεύματος!

Μας έκανε αληθινά βασιλοπούλα, παιδιά του μόνο βασιλέως των πάντων Ιησού Χριστού και μας δόθηκε έκτοτε η δυνατότητα να κοινωνούμε το άγιο Σώμα και το τίμιο Αίμα Του στο άγιο Ποτήριο της θείας Ευχαριστίας, το ποτήριον της ζωής, το αντίδοτο του θανάτου!

Οφείλουμε, λοιπόν, ενθυμούμενοι, εμείς οι φωτισθέντες, να ευχαριστούμε δοξολογικά τον Παντευεργέτη μας, αλλά να ερευνούμε πρέπει και τα βάθη της καρδίας μας και την ζωής μας, εάν πράγματι τηρούμε την υπόσχεση που δόθηκε να είμαστε συντεταγμένοι μαζί με τον Χριστό. Και μετρό μας σε αυτήν τη δύσκολη, αλλά σωτηρία έρευνα είναι οι εντολές του Κυρίου!

Ο Θεός, λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, δεν θέλει μια γνώση που δεν συνοδεύεται με την αληθινή ευσέβεια, η οποία είναι η υπακοή στο θείο Θέλημα και μάλιστα με πρόθυμη αγάπη! Ο ιερός Χρυσόστομος μας διδάσκει να τηρούμε αμόλυντη και ανόθευτη την Πίστη, αλλά και να ζούμε ανάλογα με αυτήν, δηλαδή να προτιμούμε πάντοτε ό,τι αρέσει στο Θεό!

Αγαπητά μου παιδιά,

Δύσκολη και επίπονη διαδικασία η ενδοσκόπηση. Όσο εύκολο είναι να κρίνουμε λεπτομερώς, μάλιστα και αυστηρώς τους άλλους, τόσο οδυνηρό φαίνεται να κρίνουμε τον εαυτό μας. Όμως η αυτοκριτική μας ωφελεί, ενώ η κατάκριση των άλλων μας καταστρέφει. Είναι πολύ πιθανό, βέβαια, να διαπιστώσουμε ότι τον χιτώνα το λευκό του βαπτίσματος τον έχουμε λεκιάσει. Μπορεί και νάχει γίνει αγνώριστος! Μην απογοητευθούμε γιατί μπορεί να καθαρίσει και να πάρει πάλι την λευκότητά του. Η χάρη του Κυρίου μας και τα δάκρυα της μετανοίας μας ξανακάνουν χιονοφεγγόφωτη αυτή την πρώτη μας στολή!

Το κήρυγμά του αγίου Ιωάννου «Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η Βασιλεία των Ουρανών» είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ στην εποχή μας! Το νοιώθουμε, μα το επιβεβαιώνουν και τα καθημερινά γεγονότα, τα σημεία των καιρών! Τα πάντα μας καλούν να αφήσουμε την σκληροκαρδία και την αναισθησία μας. Να πάψουμε να είμαστε αμελείς και να μετανοήσουμε. Να επιστρέψουμε, δηλαδή, στον δρόμο τον ίσιο του Θεού. Να αγωνιστούμε με ταπεινοφροσύνη, νηστεία, αγρυπνία και προσευχή. Να έχουμε τις λαμπάδες μας πάντοτε έτοιμες, με το λάδι που θα αγοράσουμε από τους πτωχούς με την ελεημοσύνη! Ο Τίμιος Πρόδρομος μας έδειξε τον αμνό του Θεού, τον αίροντα την αμαρτία του κόσμου!

Μακάρι, να ζήσουμε τα Θεοφάνεια και να φωτισθούμε με τον άνωθεν φωτισμό της γνώσεως και της ευσεβείας!

Σας εύχομαι μόνιμο αυτόν τον φωτισμό στην καρδιά, την διάνοιά σας και την ζωή σας ολόκληρη και παρακαλώ, να ικετεύετε τον Πατέρα των Φώτων να κάνει και σε μένα, τον ανάξιο επίσκοπός σας, αυτή την χορηγία!

Ευχόμενος καλή και φωτισμένη τη νέα χρονιά σας εναγκαλίζομαι

Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

…ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

Μετά την τέλεση του Μεγάλου αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε προς όλους, να μας χαρίσει ο Θεός τη δύναμη να διαφυλάξουμε το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας, το τόσο πολύ παρεξηγημένο, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται με τη μορφή της ασυδοσίας και γίνεται καταστροφικό. Να θυμόμαστε ότι ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που δεν υποδουλώνεται στα πάθη του, αλλά έχει αφέντη του, κύριό του, οδηγό του και εμπνευστή του τον Χριστό. Αυτός είναι που μας ελευθερώνει και να προσέξουμε ότι ο διάβολος και οι επηρεαζόμενοι από αυτόν άνθρωποι την ελευθερία μας επιβουλεύονται, προσποιούμενοι πως ό,τι κάνουν είναι για το καλό μας.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα οι Ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος.

Όλες οι Ακολουθίες μετεδόθησαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm).

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Θεοφάνια στην Χαλκίδα εκκλ2 εκκλ3 Μητρόπολη Χαλκίδας Θεοφάνια

Χαλκίδα Ευβοίας: Συνελήφθη από την ‘Α ΟΠΚΕ 45χρονος Έλληνας που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία

Χαλκίδα Ευβοίας: Τον συνέλαβε το Λιμεναρχείο γιατί διέσχιζε με το μηχανάκι τον πεζόδρομο της παραλίας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Δολοφονία Τσακανίκα: Στον ανακριτή ο 27χρονος δολοφόνος του Χαλκιδαίου Επιχειρηματία [ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Προκόπι Ευβοίας: Απίστευτη καταδίωξη δύο Ελλήνων από την Γ ΟΠΚΕ – Πέταξαν τα 18 γραμμάρια ηρωίνης στο δρόμο νομίζοντας ότι δεν θα τα βρούνε

Χαλκίδα Ευβοίας: Εντοπίστηκε πτώμα σε παραλία

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίου του Γιώργου Ιωαννίδη Ο Θεός του Καβάφη

Επίσκεψη Μητροπολίτη Χαλκίδος στο Νέο Νοσοκομείο το Πρωί της Παρασκευής

Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος: Προσευχή το μόνο μας στήριγμα

Χαλκιδική: Ξύλο, συλλήψεις, ύβρεις και τραυματίες σε λειτουργία με πιστούς μέσα σε εκκλησία!

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο