Ο Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει αύξηση του ποσού αποζημιώσεων για τα πυρόπληκτα κτίρια, λόγω ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά, με Ερώτησή του στη Βουλή 

Θανάσης Ζεμπίλης

Με Ερώτηση που κατέθεσε στους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει αύξηση του ποσού αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες πυρόπληκτων κτιρίων, λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των οικοδομικών υλικών, καθώς και ενίσχυση σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (ΔΑΕΦΚ) προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι έλεγχοι και οι πιστοποιήσεις των εργασιών, για να αποδεσμευτούν οι πιστώσεις στους δικαιούχους. Ειδικότερα, με την αρ.πρωτ.: 5198/13.05.2022 Ερώτησή του, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

«Τον Αύγουστο του 2021 η Βόρεια Εύβοια υπέστη μία τεραστίων διαστάσεων φυσική καταστροφή λόγω της πυρκαγιάς. Αρκετά σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, ενώ ακόμη περισσότερα έλαβαν τον χαρακτηρισμό «κίτρινα», δηλαδή μη κατοικήσιμα αλλά επισκευάσιμα.

Με τα τωρινά δεδομένα όμως, και ειδικότερα από τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, που υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο πληθωρισμό του 10,4%, το κόστος επισκευής ή κατασκευής οικοδομήματος έχει αυξηθεί δραματικά. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει τα ποσά αποζημιώσεων για το σύνολο των κτιρίων που δικαιούνται αποζημίωση, καλύπτοντας τις ανατιμήσεις για την αγορά των απαραίτητων υλικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα κτίρια που χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» το ποσό αποζημίωσης προσδιορίζεται στα 180 ευρώ/m2, το οποίο επουδενί επαρκεί για να καλύψει τις δαπάνες επισκευής.

Επίσης, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των εργασιών αποκατάστασης των πυρόπληκτων κτιρίων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η αποδέσμευση των πιστώσεων των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (ΔΑΕΦΚ), που έχει αναλάβει την ευθύνη του ελέγχου και των πιστοποιήσεων, χρειάζεται να ενισχυθεί επειγόντως με ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ολοκληρώσει σύντομα το τεράστιο έργο που έχει αναλάβει.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί και ο κ. Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό:

  • Εάν αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η αύξηση του ποσού της αποζημίωσης ανά τ.μ. για τα ανωτέρω κτίρια, καλύπτοντας και τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ενίσχυση σε προσωπικό της ΔΑΕΦΚ;».

Διαβάστε Επίσης

ΕΚΤΑΚΤΟ: “Λαβράκι” για την Β ΟΠΚΕ στην Θήβα – Συνελήφθη στα διόδια ο γνωστός Raper Thug Slime με ναρκωτικά

Εύβοια: Τροχαίο ατύχημα λίγο μετά την Γυμνού με εκτροπή αυτοκινήτου [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Μεγάλη Αστυνομική Επιχείρηση στο Πυρί Βοιωτίας – Συνολικά 8 συλλήψεις για κλοπές και ληστείες

ΣΟΚ στην Χαλκίδα: Αυτοκτόνησε μέσα στο σπίτι του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Χαλκίδα: Άγρια καταδίωξη αυτοκινήτου από αστυνομικούς – Πέρασε κόκκινα φανάρια οδηγώντας επικίνδυνα

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις