Σεισμοί – Καμπανάκι Άκη Τσελένη για την Χαλκίδα: “ένας σεισμός της τάξης του πέντε θα είναι πολύ επικίνδυνος για την περιοχή”

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο facebook εξηγεί για τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις στην πόλη της Χαλκίδας.

Η σεισμικότητα της περιοχής κατά την ενόργανη περίοδο 1964 – σήμερα ιδιαίτερα ήπια με απουσία σεισμών με μέγεθος Μ≥4.0.Η παρακολούθηση με στατιστικές παραμέτρους της μέχρι τώρα ακολουθίας χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα σεισμών για να αυξηθεί η αξιοπιστία των εκτιμήσεων. (Η τιμή b~0.88 δεν θεωρείται για την ώρα χαμηλή).

Ωστόσο, μέχρι τώρα η διεγερμένη ζώνη δεν έχει επεκταθεί σε μεγάλο μήκος. Τα γνωστά ρήγματα στην περιοχή που μπορούν να συσχετιστούν άμεσα με τη σεισμικότητα είναι σχετικά μικρά σε μήκος, ωστόσο η περιοχή καλύπτεται σε μεγάλο μέρος από θάλασσα και δεν υπάρχει σαφής εικόνα.

Σε γενικές γραμμές δεν ανησυχώ αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου στο Γεωδυναμικό παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά το φαινόμενο και θα σας κρατάμε ενήμερους. Πάντως κι ένας σεισμός της τάξης του πέντε θα είναι πολύ επικίνδυνος για τη Χαλκίδα γιατί υπάρχουν σπίτια με πολύ άσχημη δόμηση, πολυκατοικίες που δυστυχώς δεν έχουν φτιαχτεί σωστά και δεν το λέω τυχαία έχω μιλήσει με οικοδόμους πρέπει να ελεγχθούν τα σχολεία για παράδειγμα το Δημοτικό Σχολείο Λαμψάκου Χαλκίδας είναι πάνω από 60 χρόνια φτιαγμένο, τα ΕΠΑΛ Χαλκίδας είχαν πάθει σημαντικές ζημιές στο προηγούμενο σεισμό και Επισκευάστηκε με «μπαλώματα».

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!