Smart Haritage – 2η Αφηγηματική Εκδήλωση Μύθοι & κρυφές διαδρομές: Ακολουθώντας τα βήματα του Ηρακλή Εύβοια: Ερέτρια.

ΑΡΧΑΙΑ_ΕΡΕΤΡΙΑ

Η Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε. σας προσκαλεί στη 2η Αφηγηματική Εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «SMART HERITAGE – Sustainable management and promotion of common cultural heritage», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg ADRION 2014-2020.

Ο κύριος στόχος του Προγράμματος Interreg ADRION 2014-2020 είναι να λειτουργήσει ως οδηγός πολιτικής και καινοτόμος για τη διακυβέρνηση, προωθώντας την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μεταξύ των κρατών εταίρων, αξιοποιώντας τους πλούσιους φυσικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους πόρους, καθώς και ενισχύοντας την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.

Πανηγυρικός εορτασμός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου – Πραγματοποιήθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία [ΦΩΤΟ]

Σκοπός των Αφηγηματικών Εκδηλώσεων είναι η προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Π.Ε. Ευβοίας, μέσα από την διάσωση, ανάδειξη και διάδοση των μύθων του Ηρακλή και τοπικών θρύλων που συνδέουν τον μυθολογικό ήρωα με την Π.Ε. Ευβοίας. Ακόμη στόχος των εκδηλώσεων είναι να εγείρουν το ενδιαφέρον του κόσμου για τον πλούτο και τη σημαντικότητα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της προφορικής παράδοσης, και να τονίσουν την ανάγκη της διαφύλαξής τους.

Τέλος, το έργο SMART HERITAGE αποσκοπεί στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Π.Ε. Ευβοίας και των λόγων για τους οποίους αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την περιοχή. Στο έργο συμμετέχουν οι χώρες Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελλάδα και Ιταλία που επιθυμούν την προώθηση, αξιοποίηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου μέσω του έργου αλλά και την και αύξηση της ελκυστικότητας των περιοχών και τη μείωση του εποχικού στις συμμετέχουσες περιοχές.

Ημερομηνία: Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021

Ώρα: 14:00– 15:00 (EEST)

Διάρκεια: 1 ώρα

Διαθεσιμότητα: Η εκδήλωση θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, είναι δωρεάν και διαθέσιμη για όλους.

Zoom link: https://zoom.us/meeting/register/tJIqde-vrDkrG9HOwLI1iIMydEdAX_Z_ix6L

*Παρακαλώ χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο (Zoom link) για να μπορέσετε να συνδεθείτε και να παρακολουθήσετε το σεμινάριο. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως θα υπάρξει ολιγόλεπτη διαδικτυακή διαδικασία εγγραφής μέσω της εφαρμογής ZOOM για αυτό θα σας παρακαλούσαμε να συνδεθείτε λίγα λεπτά πριν την έναρξη.

Διοργανωτής: Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε

Συντονισμός και τεχνική υποστήριξη: TREK Development A.E. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες ή αντιμετωπίζετε προβλήματα σύνδεσης παρακαλώ επικοινωνήστε με την Όλγα Γαϊτάνη στο emailolga@trekdevelopment.eu  

Πρόγραμμα Εκδήλωσης 

Ώρα 

Θέμα 

14:00 -14:05

Εγγραφή 

14:05 – 14:20

Καλωσόρισμα &  Εισαγωγή 

·         Ενημέρωση για το έργο SMART HERITAGE

·         Σύντομη εισαγωγή/παρουσίαση για την επιλογή του Ηρακλή

14:20 – 14:45

Ο Μυθολογικός ήρωας – Ηρακλής – και η σύνδεσή του Εύβοια

Ο Ηρακλής επούλωσε τις πληγές του, ξεκουράστηκε και πήρε δύναμης στα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού για να συνεχίσει τους άθλους του. Η επόμενη δοκιμασία που του βάζει ο Ευρισθέας είναι να σκοτώσει την Λερναία Υδρα. Το τρομερό θεριό. Ενας φιδόδρακος με πολλά κεφάλια. Τα καταφέρνει με βοηθό τον Ιόλαο. Ο μύθος του Ηρακλή περνάει από γενιά σε γενιά στις τοπικές παραδόσεις. Το σύμβολο του γενναίου παλικαριού που περνά δοκιμασίες για να ολοκληρώσει την αποστολή του αποτυπώνεται στην λαϊκή προφορική παράδοση της Εύβοιας. Ενα τοπικό παραμύθι μιλάει για ένα παλικάρι που ψάχνει με τ’ αδέρφια του το πουλί τ’ αηδόνι για να το φέρει στην Εκκλησιά να ψάλει καλύτερα κι απ’ τους ψαλτάδες. Οι δοκιμασίες είναι πολλές. Γυρνάει από τόπο σε τόπο και καταφέρνει να μάθει από την βοήθεια που του δίνει ένας δράκος που κάτοικοί σ’ ενα Δρακόσπιτο σαν αυτά που συναντούμε στην Εύβοια αλλά και οι νεράιδες των πηγών της Ευβοίας, ότι το αηδόνι το φιλάει ενας φιδόδρακος με πολλά κεφάλια καταφέρνει να τον νικήσει παίρνει το πουλί τ’ αηδόνι και ολοκληρώνει την αποστολή του.

·         Ο άθλος της Λερναίας Υδρας

·         Το Αηδόνι της Εύβοιας

14:45 – 14:55

Ερέτρια και αρχαιολογικό ενδιαφέρον

14:55 – 15:00

Επίλογος – Τέλος Εκδήλωσης

Καστέλλα Ευβοίας: Τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι της Πέμπτης – Μετωπική σύγκρουση ΙΧ [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Μαλακόντας Ερέτριας: Τροχαίο ατύχημα – ΙΧ καρφώθηκε σε ελιά – Τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο οι επιβάτες [ΦΩΤΟ]

Χαλκίδα Ευβοίας: Άγρια καταδίωξη αλλοδαπού το απόγευμα της Τρίτης – Λίγο πριν αποπειράθηκε να κλέψει εταιρία

ΕΚΤΑΚΤΟ – Γυμνάσιο Αυλωναρίου: Θετικοί στον κορονοϊό μαθήτρια, καθηγήτρια και η καθαρίστρια του σχολείου

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ – Τροχαίο ατύχημα στα “Δύο Βουνά” – Μετωπική η σύγκρουση των δύο οχημάτων [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

ΣΟΚ στην Ιστιαία: Απόπειρα Ανθρωποκτονίας με καραμπίνα – Από θαύμα σώθηκε ο 30χρονος κομμωτής

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ – Ιστιαία Ευβοίας: 29χρονη έκλεψε αυτοκίνητο για να πάει βόλτα

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο