Στην παρουσίαση βιβλίου «Αναμνήσεις 1940-1945» βρέθηκε η Σοφία Νικολάου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΙΣΗΣ

Σε μία πολύ συγκινητική βραδιά για την Ισραηλίτικη Κοινότητα Χαλκίδας, αφιερωμένη στην παρουσίαση του βιβλίου του Μαίρ Μάιση με τίτλο «Αναμνήσεις 1940-1945», βρέθηκε χθες η υποψήφια Βουλευτής Εύβοιας με τη Νέα Δημοκρατία, Σοφία Νικολάου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ζωντάνεψε ολόκληρη «Η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Χαλκίδας» (που είναι άλλωστε και ο υπέρτιτλος του βιβλίου) μέσα από τα χείλη του αειθαλούς συγγραφέα, ο οποίος μετέφερε νοερά όλους όσοι παραβρέθηκαν στο Κόκκινο Σπίτι της Χαλκίδας, στα πολύ δύσκολα χρόνια της κατοχής και πως τα έζησε ο ίδιος στην τρυφερή ηλικία των πέντε έως δέκα ετών.

Για την έκδοση μίλησαν ο νομικός Λέων Γαβριηλίδης, και ο συγγραφέας Θρασύβουλος Παπαστρατής, ο οποίος έχει γράψει και την εισαγωγή του βιβλίου.

Η βραδιά ήταν μία διοργάνωση της Ισραηλίτικης Κοινότητας Χαλκίδας, στην οποία άλλωστε ο Μαίρ Μάισης ήταν ίσως ο πιο δραστήριος Πρόεδρος, μίας κοινότητας που ήταν πάντα συνυφασμένη με την ανάπτυξη της πόλης και ζει αρμονικά με το χριστιανικό στοιχείο, χωρίς καμία μορφή μισαλλοδοξίας.

Συνδιοργανωτές της παρουσίασης ήταν ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Χαλκίδας και η Ευβοϊκή Αρχαιόφιλος Εταιρία.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης η κα. Νικολάου μιλώντας με τον συγγραφέα του εξέφρασε τα έντονα συναισθήματα που της προκάλεσαν τα λόγια του, καθώς και τον θαυμασμό που τρέφει η ίδια για την Ισραηλίτικη Κοινότητα Χαλκίδας, για την πλούσια ιστορία της και για προσφορά της στην ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου.

Νικολάου Κούκουζας

Νικολάου Μάισης

Νικολάου με διοργανώτριες

Νικολάου Μανιάτης ΟΛΝΕ

Με την σύζυγο του συγγραφέα κα. Λεβή