Θανάσης Ζεμπίλης: Να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» το φράγμα Σέττας-Μανικίων, που θα δώσει ζωή στη κεντρική Εύβοια – Ερώτηση στη Βουλή

Θανάσης Ζεμπίλης

Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης υπογραμμίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης του φράγματος Σέττας – Μανικίων, που θα συμβάλει τόσο στην τουριστική αξιοποίηση της κεντρικής Εύβοιας, όσο και στην επίλυση των υδρευτικών και αρδευτικών προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης με την αρ. πρωτ.: 5221/16.05.2022 Ερώτησή του ζητάει την ένταξη του φράγματος στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ειδικότερα, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

«Τα Μανίκια του δήμου Κύμης – Αλιβερίου είναι μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει μία αξιόλογη πρωτοβουλία προκειμένου η περιοχή να γίνει αναρριχητικός προορισμός. Από τις 12 έως και τις 15 Μαΐου, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στα Μανίκια το Παγκόσμια Φεστιβάλ Αναρρίχησης, το οποίο συγκέντρωσε εκατοντάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο. Η γαλλική εφημερίδα “Le Monde”, που κάλυψε δημοσιογραφικά το Φεστιβάλ, ενέταξε τα Μανίκια στους δέκα σημαντικότερους προορισμούς παγκοσμίως για αναρρίχηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ολοκλήρωση του φράγματος Σέττας –Μανικίων θα αποτελούσε προστιθέμενη τουριστική αξία σε ένα δυναμικό προϊόν με δυνατότητα επισκεψιμότητας όλο το χρόνο. Με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για αναψυχή και δραστηριότητες, η ευρύτερη περιοχή θα γινόταν πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Επιπλέον, η κατασκευή του φράγματος θα αντιμετωπίσει ολιστικά και οριστικά τα προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν στερεύουν οι γεωτρήσεις από τις οποίες εξυπηρετούνται οι ανάγκες ύδρευσης, με αποτέλεσμα να μένουν για πολλές ημέρες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες χωρίς πόσιμο νερό.

Η κατασκευή του φράγματος Σέττας – Μανικίων αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του δήμου Κύμης – Αλιβερίου και της δημοτικής ενότητας Αμαρύνθου του δήμου Ερετρίας και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της κεντρικής Εύβοιας. Το εν λόγω έργο άρχισε να κατασκευάζεται το 2000, καθώς εντάχθηκε στο 2ο ΚΠΣ και ακολούθως χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά η χρηματοδότηση σταμάτησε και το έργο έμεινε ημιτελές. Δεκαεπτά χρόνια έχουν περάσει από τότε και οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα! Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος, αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα το έργο, να απαξιωθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να χαθούν τα σημαντικά ποσά που έχουν δαπανηθεί ως σήμερα.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να ολοκληρωθεί. Η ένταξη του στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Τρίτσης» θα μπορούσε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την ολοκλήρωσή του. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός Εσωτερικών:

• Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επισπευστεί η ένταξη του έργου της κατασκευής του φράγματος Σέττας – Μανικίων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Α.Τρίτσης»;».

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις