Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τον καφέ τους το πρωί, πριν ακόμη βάλουν κάτι στο στόμα τους. Ωστόσο συχνά το αγαπημένο ρόφημα παρουσιάζεται ως επικίνδυνο για πρόκληση γαστρεντερικών προβλημάτων, όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι. Πόσο βάση έχει αυτός ο ισχυρισμός που έχει γίνει σχεδόν κοινή πεποίθηση; Μύθος ή αλήθεια: Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι;
Γενικά, είναι μύθος ότι η κατανάλωση καφέ πριν από το πρωινό είναι επικίνδυνη, αναφέρει στο Health η Bonnie Jortberg, PhD, RD, διατροφολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια οικογενειακής ιατρικής στο University of Colorado Anschutz Medical Campus. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έχουν πρόβλημα με την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι», δηλώνει και προσθέτει: «Ενώ μερικοί άνθρωποι ενδεχομένως να αισθανθούν μια δυσφορία, για τον γενικό πληθυσμό δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι οδηγεί σε γαστρεντερικούς πόνους».
Πώς επηρεάζει ο καφές το σώμα;
Γενικά η καφεΐνη μπορεί να έχει μια σειρά από επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα και στο σώμα συνολικά, όμως αυτές δεν σχετίζονται με το εάν το στομάχι είναι γεμάτο ή άδειο. Μπορεί για παράδειγμα σε ορισμένα άτομα να προκαλέσει δυσπεψία ή παλινδρόμηση οξέος.
«Η ίδια η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του κατώτερου οισοφάγου ή χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, που είναι η πόρτα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου», αναφέρει στο Health η Harmony Allison, MD, επίκουρος καθηγήτρια γαστρεντερολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Tufts.
Η καφεΐνη δεν αποδυναμώνει μόνο το φράγμα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, αλλά διεγείρει και την παραγωγή οξέος του στομάχου, συμπληρώνει η Jortberg. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος ή να επιτρέψει στο περιεχόμενο του στομάχου να επιστρέψει στον οισοφάγο. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που συχνά αποκαλείται ως «καούρα».
Επιπλέον η οξύτητα του καφέ θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για μερικούς ανθρώπους. «Ο καφές έχει περίπου pH 5 και το στομάχι έχει στην πραγματικότητα pH 4», λέει η Allison. Αυτό μπορεί να κάνει το στομάχι πιο όξινο, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα άβολο για όσους πάσχουν από οισοφαγίτιδα.
Η κατανάλωση καφέ έχει κι άλλες επιπτώσεις στο σώμα, όπως ότι αυξάνει την ούρηση και διεγείρει το έντερο. Σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί επίσης νευρικότητα, ταχυκαρδίες και υπερένταση, ακόμη κι όταν καταναλώνεται σε σχετικά μικρές ποσότητες.
Ωστόσο σε γενικές γραμμές, το να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί και πριν από το φαγητό σας, δεν είναι επικίνδυνο. Και παρόλο που υπάρχουν μερικοί σχετικοί μύθοι, ο καφές δεν μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο να βλάψει το γαστρεντερικό σύστημα, συμφωνούν οι ειδικοί. «Για πιθανώς το 99% των ανθρώπων εκεί έξω, είναι μύθος ότι είναι κακό να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι», τονίζει η Jortberg.
Διαχείριση του ερεθισμού του στομάχου
Εάν κάποιος τώρα τυγχάνει να παρουσιάζει παλινδρόμηση, πόνους στο στομάχι ή άλλα συμπτώματα όταν πίνει καφέ με άδειο στομάχι, το να φάει προηγουμένως σίγουρα δεν θα τον βλάψει. Επιπλέον κάποιοι βάζουν γάλα ή κρέμα για να μειώσουν την οξύτητα, σημειώνει η Jortberg.
Το είδος του καφέ που πίνουμε, θα μπορούσε επίσης να παίζει ρόλο. Οι σκούροι καβουρδισμένοι καφέδες, σύμφωνα με έρευνα, έχουν μικρότερη επίδραση στα οξέα του στομάχου από τους ανοιχτόχρωμους. Επιπλέον η μείωση της ποσότητας του καφέ ή η επιλογή του ντεκαφεϊνέ, είναι πάντα μια λύση.
Πίνουμε καφέ με ασφάλεια
Παρόλο που η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι δεν είναι βλαβερή για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι σημαντικό να πίνουμε πάντα καφέ με ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης καθημερινά.
«Η καφεΐνη είναι αυτή που σε κρατά σε εγρήγορση, αυτή είναι που σε ξυπνά. Προσέξτε όμως να μην πίνετε πολύ, γιατί αν πίνετε περισσότερο από αυτό που πρέπει, τότε μπορεί να μην είναι ασφαλές», καταλήγει η Allison.
Πηγή newsbeast.gr