Η έρευνα δείχνει ότι οι παχύσαρκοι έχουν 74% περισσότερες πιθανότητες να μπουν σε ΜΕΘ και 48% να πεθάνουν. Γιατί; Η βιολογία της παχυσαρκίας περιλαμβάνει χαμηλά επίπεδα D, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, χρόνια φλεγμονή και πιο κολλώδες αίμα.
Επιπλέον, συχνά συνυπάρχουν και άλλες ασθένειες, όπως καρδιακές – πνευμονικές παθήσεις και διαβήτης. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι όμως.
Επίπτωση παχυσαρκίας
Το λίπος στην κοιλιά ωθεί προς τα πάνω το διάφραγμα, το οποίο πιέζει τους πνεύμονες και περιορίζει τη ροή του αέρα. Αυτός ο μειωμένος όγκος των πνευμόνων οδηγεί σε κατάρρευση των αεραγωγών με τα επακόλουθα προβλήματα. Επιπλέον το αίμα των ατόμων με παχυσαρκία έχει αυξημένη τάση για πήξη, άρα και για δημιουργία θρόμβων στα αγγεία των πνευμόνων. Το ανοσοποιητικό εξασθενεί επίσης. Ένα από τους πολλούς λόγους είναι ότι το λίπος και τα λιποκύτταρα διεισδύουν στα όργανα όπου παράγονται και αποθηκεύονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (σπλήνας, ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας).
Χάνουμε ανοσοποιητικό ιστό σε αντάλλαγμα λιπώδους με λίγα λόγια. Πέρα από την εξασθενημένη ανταπόκριση στις λοιμώξεις, τα άτομα με παχυσαρκία υποφέρουν επίσης από χρόνια φλεγμονή. Τα λιπώδη κύτταρα εκκρίνουν αρκετούς χημικούς αγγελιοφόρους που προκαλούν φλεγμονή (κυτοκίνες). Όταν εκεί προστεθεί και η φλεγμονή του Covid, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Τέλος, μεγάλη βιβλιογραφία δείχνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να καθυστερήσουν την αναζήτηση ιατρικής φροντίδας λόγω του φόβου ότι θα στιγματιστούν, αυξάνοντας την πιθανότητα σοβαρής ασθένειας ή και θανάτου.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην βαρύτητα της νόσου από κορονοϊο. Προκύπτει λοιπόν ότι τα άτομα κάτω των 60 ετών που είναι παχύσαρκα έχουν διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο ή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η βαρύτητα της νόσου αυξάνεται όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος). Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 30-35 η πιθανότητα ανάγκης νοσηλείας είναι διπλάσια ενώ αν είναι > 35 ο κίνδυνος ανάγκης διασωλήνωσης είναι εφταπλάσιος!
Συμπερασματικά
Η κακή ποιότητα του φαγητού, τα τυποποιημένα τρόφιμα και το μεταβολικό σύνδρομο επιβαρύνουν σημαντικότατα. Η κοιλιακή παχυσαρκία, συνδέεται με υψηλά ποσοστά υπέρτασης, καρδιαγγειακής νόσου και σακχαρώδη διαβήτη σε νέα, φαινομενικά υγιή άτομα. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι νέων ανθρώπων από κορονοϊο σχετίζονταν με υποκείμενη νόσο, για την οποία μπορεί να μην λάμβαναν αγωγή ή να μην είχαν λάβει επίσημη διάγνωση, έπαιξε όμως σημαντικό ρόλο στην πορεία της λοίμωξης.
Η διατροφή μπορεί να γίνει φάρμακο για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας. Μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να θωρακίσει την υγεία μας. Τα άτομα με παχυσαρκία πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο και να τηρούν τους κανόνες. Επιπλέον, η άσκηση και η απώλεια ακόμη και λίγου βάρους βελτιώνει σημαντικά τη μεταβολική υγεία και με αυτόν τον τρόπο, μειώνει και τις πιθανότητές να νοσήσεις κάποιος σοβαρά.
Πηγή Nutribase.gr
Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News
Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις
Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today
Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr
Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο