Σας περίσσεψε τυρί; Φτιάξτε αυτή τη μοναδική και οικονομική τυρόπιτα!

ΜΑΚ

Πολλές φορές οι νοικοκυρές βρισκόμαστε στο δίλημμα του τι να κάνουμε με κάποιο υλικό που έχει περισσέψει σε μικρή ποσότητα. Δε θέλουμε να το πετάξουμε αλλά δεν ξέρουμε πώς να το αξιοποιήσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην ελληνική κουζίνα είναι το τυρί. Εδώ θα διαβάσετε τι μπορείτε να κάνετε με τα μικρά κομματάκια τυριού που σας περισσεύουν κάθε φορά!

Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτούς που ψωνίζουν με βάση τις προσφορές τότε σίγουρα θα έχετε βρεθεί στη θέση να έχετε ένα ψυγείο γεμάτο πράγματα σχεδόν έτοιμα να χαλάσουν και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε.

Αν κάποιος μάλιστα ξεφυλλίσει το φυλλάδιο προσφορών Κρητικός ή βρεθεί να περιπλανιέται στους διαδρόμους του Μασούτη θα αγοράσει σίγουρα περισσότερα τυριά από αυτά που πραγματικά χρειάζεται αφού η ποικιλία είναι τέτοια που σε παρασύρει. Γραβιέρα Λιμνών, σφέλα Μεσσηνίας και τουλουμοτύρι Καρύστου είναι λίγα μόνο από τα ελληνικά τυριά Ελλήνων παραγωγών που θα βρούμε.

Έτσι πολύ συχνά βρισκόμαστε με ένα κομμάτι τυρί που δεν είναι αρκετό για να φτιάξουμε κάτι αλλά σίγουρα δε θέλουμε να το πετάξουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Η λύση στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα απλή: κατάψυξη! Βάλτε στην κατάψυξή σας ένα τάπερ στο οποίο θα συγκεντρώνεται κομματάκια από τα αγαπημένα σας τυριά, λαχανικά ή ακόμα και αλλαντικά. Όταν το τάπερ συγκεντρώσει μια ικανοποιητική ποσότητα μπορείτε να φτιάξετε μια τυρόπιτα, μια μακαρονάδα με σάλτσα, ένα ριζότο ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Εδώ έχουμε για εσάς μια εκπληκτική, γρήγορη, εύκολη και πολύ γευστική συνταγή τυρόπιτα με τα τυριά που σας περίσσεψαν:

ΥΛΙΚΆ:

Τα τυριά που συγκεντρώσατε (χρειαζόμαστε περίπου 1 κιλό από διάφορα τυριά)
2 φύλλα σφολιάτας, 700γρ
Πιπέρι, μοσχοκάρυδο
4 αβγά,
50 γρ. Γάλα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε ανάβοντας το φούρνο μας για να τον προθερμάνουμε στους 200οC στον αέρα. Στη συνέχεια τρίβουμε τα τυριά μας και τα βάζουμε σε ένα μπολ όπου τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τα τρία αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Παίρνουμε ένα ταψί και το καλύπτουμε με μια λαδόκολλα. Πάνω της ανοίγουμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας. Τοποθετούμε τη γέμιση πάνω στη σφολιάτα μας προσέχοντας να αφήσουμε κενό περίπου 2 δάχτυλα από τις άκρες.

Το κενό που αφήσαμε το αλείφουμε με λίγο αβγό. Ακολούθως καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και πατάμε το περίγραμμα από τα δύο φύλλα με ένα πιρούνι προκειμένου να κολλήσουν καλά μεταξύ τους. Αλείφουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας με αυγό και τοποθετούμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.

Έπειτα βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο. Ψήνουμε για 5 λεπτά στους 200 και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 χωρίς φυσικά να ανοίξουμε την πόρτα. Η σφολιάτα χρειάζεται έντονη θερμοκρασία στην αρχή για να φουσκώσει και να γίνει αφράτη και τραγανή. Ψήνουμε για ακόμα 15 με 20 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η σφολιάτα μας έχει πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά να καθίσουν τα τυριά και σερβίρουμε! Καλή σας όρεξη!

Στην παραπάνω πολύ εύκολη συνταγή φυσικά μπορείτε να προσθέσετε αν έχετε αλλαντικά της αρεσκείας σας όπως μπέικον, ζαμπόν ή γαλοπούλα καθώς και λαχανικά όπως πιπεριές, καλαμπόκι ή αρακά. Τα περισσότερα υλικά θα εμπλουτίσουν τη γεύση και θα κάνουν τις δημιουργίες σας κάθε φορά μοναδικά νόστιμες.