Υλικά Συνταγής
- 2 φλ. αλεύρι χ.γλ. που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ baking χ.γλ.
- 1/2 φλ. κρυσταλλική στέβια
- 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
- 1/2 φλ. λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)
- 1 ½ φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
-
Για την αντικατάσταση αυγού
- 1 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο
- 3 κ.σ νερό
-
Για το μείγμα σοκολάτας
- 3 κ.σ κακάο άγλυκο (βιολογικό και χωρίς λιπαρά)
- 2 κ.σ κοφτές στέβια κρυσταλλική
- 1/4 φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας
Εκτέλεση
Για το υγιεινό κέικ χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο, βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού.
Σε μικρο μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. (Η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη γι’αυτό το κέικ).
Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ. Το κέικ πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Προσθέτουμε την κρυσταλλική στέβια. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τη βανίλια ή εσάνς αμυγδάλου, το λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο), το γάλα καρύδας (ή αμυγδάλου) και το μουλιασμένο λιναρόσπορο. Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ. Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας. Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μείγμα με γεύση βανίλια και το μείγμα με γεύση κακάο.
Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μείγματα απαλά.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά. Μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας. Πάντα ελέγχουμε με λάμα μαχαιριού αν ψήθηκε το κέικ. Αλλιώς αν δεν έχει ψηθεί σωστά, θα κάνει βαθούλωμα στη μέση και η υφή του θα είναι μαστιχωτή αφού δεν θα έχει ψηθεί όπως πρέπει.
Αν το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια το κέικ.
Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο. Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Μερικές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες
-Τα κέικ χωρίς αυγά, βούτυρο, γλουτένη και ζάχαρη, έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά στο ψήσιμο, όπως και η υφή τους είναι τελείως διαφορετική. Γίνονται λίγο πιο τριφτά, θρυμματίζονται δηλαδή παραπάνω όταν τα κόβετε και δεν γίνονται τόσο αφράτα.
-Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πραγματικά μία από τις ωραιότερες που έχετε φτιάξει ποτέ. Αφράτο, αέρινο και πεντανόστιμο.
–Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες μου και θα τρώτε κέικ υγιεινό, χωρίς περιττά λιπαρά, χωρίς ζάχαρη γλουτένη και αυγά και θα νομίζετε ότι είναι κανονικό.
–Εκτός από εσάς που κάνετε διατροφή ή από εσάς που νηστεύετε να είστε σίγουροι, ότι αν το προσφέρετε σε άλλους θα ακούσετε τα καλύτερα. Είναι ένα κέικ που τρώγεται καθημερινά χωρίς τύψεις κι ενοχές όλο το χρόνο, είτε νηστεύετε είτε όχι, είτε είστε vegan είτε όχι.
–Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι το κέικ σας χωρίς γλουτένη, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να αναγράφουν στη συσκευασία χωρίς γλουτένη.
–Το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε, αμυγδάλου ή καρύδας, να είναι χωρίς ζάχαρη. Συνήθως το βρίσκεται στο ψυγείο των σουπερμάρκετ. Όσο για το κακάο και το λάδι καρύδας, τα βρίσκετε στα βιολογικά καταστήματα όπως επίσης το αλεύρι χωρίς γλουτένη και το μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη.