08 Σεπτεμβρίου 1960: Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος Χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα

basilias

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 1960, και στην Ελλάδα δεν υπήρχε τηλεόραση. Δεν υπήρχε φυσικά και ίντερνετ. Και το ραδιόφωνο που ήταν κρατικό μετέδιδε σπάνια αθλητικά γεγονότα.

Περιοριζόταν στο ποδόσφαιρο. Κι όμως εκείνη τη μέρα το κρατικό ραδιόφωνο διέκοψε το πρόγραμμά του για να ανακοινώσει σ′ όλη τη χώρα τη μεγάλη είδηση: Ο διάδοχος Κωνσταντίνος, σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής, με το σκάφος του «Νηρεύς» κέρδιζε το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης στα σκάφη τύπου «Ντράγκον».

HMKC WITH GOLD MEDAL 1

Ο διάδοχος Κωνσταντίνος ως πηδαλιούχος του σκάφους με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαϊμη, χάρισαν στην Ελλάδα το πρώτο της Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, από το 1912 (όπου η Ελλάς κατέκτησε στην Στοκχόλμη δύο μετάλλια με τον Κώστα Τσικλητήρα) κερδίζοντας στην κατηγορία Ντράγκον της ιστιοπλοΐας, στον Κόλπο της Νάπολης στην Ιταλία.

OLYMPICS 1960 01 600x453 1

Ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου απεβίωσε την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018 σε ηλικία 86 ετών και ήταν ο πρώτος – μετά το 1896 – χρυσός ολυμπιονίκης μας που πεθαίνει. Αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας, ήταν πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά και Μεσογειονίκης, ενώ είχε πετύχει και πολλές ακόμα σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Πήρε μέρος και σε ακόμα δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1964 στο Τόκιο, όταν κατετάγη στην όγδοη θέση με τον Θέμη Μαγουλά και τον Γιώργο Ζαΐμη, αλλά και το 1968 στο Μεξικό, όταν έφτασε στη 15η θέση με τον Αναστάσιο Βογιατζή και τον Γιώργο Ζαΐμη.

Ο Γιώργος Ζαϊμης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών την Παρασκευή 1η Μαϊου 2020. Είχε γεννηθεί στον Πειραιά στις 28 Ιουλίου του 1937 και υπήρξε σπουδαίος αθλητής αλλά και καταξιωμένος παράγοντας, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αθλητισμό, τον οποίο υπηρέτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ήταν ιδρυτικό στέλεχος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, ενεργό μέλος στην Ενωση Συμμετασχόντων στους Ουμπιακούς Αγώνες, μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς.Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και το πλήρωμα του είχαν προετοιμαστεί πολύ σκληρά την Ολυμπιακή χρονιά και ιδιαίτερα τους τρεις τελευταίους μήνες, πριν τους αγώνες.

Το χρυσό αυτό μετάλλιο ήταν αποτέλεσμα εντατικής προπόνησης και έντονης προσπάθειας από τον διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος προπονούνταν υπό την καθοδήγηση του πρωτοπόρου ιστιοπλόου, Paul Elvstrom, και την εξίσου σκληρή προπόνηση των Ζαϊμη και Εσκιτζόγλου. Η πριγκίπισσα Σοφία, η οποία ήταν αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος, λάμβανε και εκείνη μέρος σε όλες τις προπονήσεις.

Η θαλάσσια περιοχή σύμφωνα με τους Έλληνες ιστιοπλόους είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον κόλπο του Φαλήρου και αυτό βοήθησε τα μέγιστα. Η χειρότερη κατάταξη του ελληνικού σκάφους ήταν μία 10η θέση σε ιστιοδρομία που τελικά βγήκε από τη βαθμολογία, όπως προέβλεπαν οι κανονισμοί.

gallery 1440104526 tcx090115constantine006 600x900 1

Δύο κούρσες πριν το τέλος, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει ένα από τα τρία μετάλλια και όλη η προσπάθεια στράφηκε στο χρυσό. Η νέα τακτική να μένουν κοντά στο σκάφος της Αργεντινής απέδωσε καρπούς και το χρυσό μετάλλιο ταξίδεψε για την Ελλάδα. Συγκέντρωσαν 6.733 βαθμούς έναντι 5.715 του 2ου Αργεντινού.

Η νίκη του διαδόχου Κωνσταντίνου χαιρετίστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Έλληνες οι οποίοι επιφύλαξαν στον ίδιο και το πλήρωμά του υποδοχή ηρώων κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Χιλιάδες κόσμου είχαν κατακλήσει τους δρόμους που οδηγούσαν από το αεροδρόμιο του Ελληνικού μέχρι και το κέντρο της Αθήνα.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο υπερήφανος πατέρας του, βασιλεύς Παύλος, μέλη της βασιλικής οικογένειας και αγήματα των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές.

Φθάνοντας στην Αθήνα τον υποδέχθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Τσουκαλάς ο οποίος με μεγάλη συγκίνηση διάβασε στον διάδοχο τον χαιρετιστήριο λόγο εκ μέρους όλων των Αθηναίων.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος όπου όλα τα μέλη του πληρώματος κατέθεσαν δάφνινο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος σε όλες του τις συνεντεύξεις πάντα αναφέρεται στην σπουδαία αυτή μέρα λέγοντας με νοσταλγία: «Είναι το πιο υπέροχο συναίσθημα που είχα ποτέ, έπειτα από τον αρραβώνα με τη γυναίκα μου. Οι Ολυμπιακοί θα ξεκινούσαν τον Αύγουστο. Οι επιδόσεις μου κατά το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας ήταν από κακές έως μέτριες. Βλέποντας την κατάσταση μου ο γάλλος ιστιοπλόος Φρανσουά Σερεμίκ μου είπε:

-Αυτό που χρειάζεσαι είναι Ελβστρομ
-Τι είναι αυτό;
-Δεν είναι πράγμα. Άνθρωπος είναι.
Κι έτσι έμαθα για έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές της παγκόσμιας ιστιοπλοίας τον Δανό Πόλ Έλβστρομ που είχε κερδίσει τρία ολυμπιακά μετάλλια.
Στην γενική βαθμολογία των Προολυμπιακών βγήκαμε τρίτοι. Είχαμε προκριθεί.

-Θα κατέβεις στους Ολυμπιακούς; με ρώτησε ο Ελβστρομ
-Ναι του απάντησα
-Και τι θα πάς να κάνεις; Αφού είσαι σκάρτος
-Μα αφού βγήκαμε τρίτοι
-Τρίτος ήρθα εγώ εσύ δεν ήρθες τίποτα.
-Ωραία του απάντησα να ενημερώσεις λοιπόν τον πατέρα μου.
Ο Έλβστρομ μίλησε στον πατέρα μου και ήταν η πρώτη κσι τελευταία φορά που άκουσα κάποιον να μιλάει έτσι στον Βασιλέα Παύλο.
-Για να μπορέσει να συμμετάσχει στους αγώνες αξιοπρεπώς χρειάζεται έξι με οκτώ ώρες προπόνηση κάθε μέρα.
Με κοίταξε ο πατέρας και μου είπε:
-Εσύ τι νομίζεις;
-Αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να μη ρεζιλέψω τον τόπο μου να το κάνουμε του απάντησα…».

Πηγή royalchronicles.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε Επίσης

Βρείτε όλες τις ειδήσεις του eviathema.gr στο Google News