71χρονος με Μεταπνευμονοϊό στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» – Θετική στον μεταπνευμονοϊό και η σύζυγος του

Νοσοκομείο

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται 71χρονος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος διαγνώστηκε με μεταπνευμονοϊό.

Θετικές για μεταπνευμονοϊό ήταν οι εξετάσεις και της συζύγου του 71χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, η κόρη του ασθενούς είχε επισκεφθεί την Κίνα κατά τη διάρκεια των εορτών και παρουσίασε συμπτώματα ίωσης μετά την επιστροφή της. Λίγο αργότερα, τόσο η ίδια όσο και η σύζυγος του 71χρονου νόσησαν ελαφρά, ενώ ο άνδρας εμφάνισε σοβαρότερα συμπτώματα λόγω των συνοδών παθήσεών του, γεγονός που οδήγησε στη νοσηλεία του.

Αρχικά, ο ασθενής επισκέφθηκε ιδιωτική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας, αλλά κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Οι γιατροί πραγματοποίησαν εξετάσεις για τους βασικούς αναπνευστικούς ιούς (γρίπη, κορωνοϊό, RSV), οι οποίες ήταν αρνητικές. Με βάση το ιστορικό του ταξιδιού της κόρης στην Κίνα, ακολούθησε εργαστηριακός έλεγχος που επιβεβαίωσε τη διάγνωση του μεταπνευμονοϊού.

Έχει ήδη ξεκινήσει ιχνηλάτηση των επαφών του άνδρα, ο οποίος βρέθηκε θετικός ενώ βρισκόταν στη ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τονίζοντας πως ο μεταπνευμονοϊός είναι γνωστός και προσβάλλει κυρίως άτομα με επιβαρυμένη υγεία ή μικρά παιδιά. Όπως ανέφερε, έχουν ζητηθεί περαιτέρω αναλύσεις για να διαπιστωθεί εάν το στέλεχος έχει διαφορετικά ή επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η επιδημία στην Κίνα ενδέχεται να οδηγήσει στη διάδοσή του, χωρίς όμως να προκαλεί ανησυχία προς το παρόν.

Τέλος, σημειώνεται ότι η επιτήρηση αναπνευστικών ιών στη χώρα είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την κυκλοφορία του μεταπνευμονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας παρατήρησε, επίσης, ότι «μετά τις γιορτές είναι αυξημένη η πίεση. Φέτος έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα covid και γρίπης και λιγότερες εντατικές κατειλημμένες από κορωνοϊό και γρίπη. Η πίεση στο ΕΣΥ ήταν πολύ λιγότερη, μετά τις γιορτές αναμένεται μια πίεση που πάντα γίνεται»

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεταπνευμονοϊό

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) είναι ένας αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης. Αν και συχνά περιορίζεται σε ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τους ανοσοκατεσταλμένους.

Ο ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2001 στην Ολλανδία. Οι επιδημίες του είναι πιο έντονες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πόσο σοβαρός είναι ο HMPV;

Είναι ένας από τους πολλούς ιούς που συχνά κατατάσσονται υπό τον ευρύτερο όρο «κοινό κρυολόγημα». Δεν κατατάσσεται στις υποχρεωτικά δηλωτέες ασθένειες, όπως ο Covid-19 ή η γρίπη.

Οι περισσότερες λοιμώξεις περιορίζονται από μόνες τους σε μερικές ημέρες, με ξεκούραση και φροντίδα. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες ασθένειες, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία, στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν:

Ηλικιωμένους
Μικρά παιδιά
Ανοσοκατεσταλμένους

«Ο HMPV μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν την ύπαρξή του», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Γκρίφιν, διευθυντής λοιμωδών νοσημάτων στο Mater Health Services του Μπρίσμπεϊν.

Πρέπει να ανησυχούμε;

Ο HMPV δεν είναι νέος ιός· κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες και έχει δημιουργηθεί μια μορφή ανοσίας στον πληθυσμό από προηγούμενες λοιμώξεις. Σε αντίθεση με τον Covid-19, ο HMPV δεν είναι πανδημικός ιός.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μια νέα πανδημία, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική», τόνισε ο καθηγητής Γκρίφιν.

Πώς να προστατευτούμε;

Χωρίς διαθέσιμο εμβόλιο ή αντιιικά φάρμακα, τα μέτρα πρόληψης είναι το κύριο όπλο για τη μείωση της μετάδοσης:

Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι.

Ακολουθήστε καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο χεριών.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Φορέστε μάσκα αν είστε άρρωστοι και πρέπει να κυκλοφορήσετε σε δημόσιους χώρους.