Άφωνοι οι αρχαιολόγοι με αυτό που ανακάλυψαν σε εκκλησία 1.900 ετών

Άφωνοι οι αρχαιολόγοι με αυτό που ανακάλυψαν σε εκκλησία 1.900 ετών

Μία εκπληκτική ανακάλυψη σε εκκλησία ηλικίας 1.900 ετών, που βρίσκεται μέσα σε βράχο, έκαναν οι αρχαιολόγοι. Ο βραχώδης ναός βρίσκεται στην ανατολική επαρχία της περιοχής Eğil του Ντιγιαρμπακίρ, και περιβάλλεται από τείχη τα οποία είναι διακοσμημένα με διαφορετικά μοτίβα σταυρών.

Πάντας ήταν ένα μέρος που προσέλκυε τους τουρίστες. Η ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην εκκλησία, η οποία έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τις πόρτες της σύντομα στους επισκέπτες, τράβηξε την προσοχή των ερευνητών. Εκεί βρέθηκε «το απολίθωμα ενός πλάσματος που ζει στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού».

Η πέτρινη εκκλησία, που αποτελεί μέρος του Μοναστηριού Mor Yuhanna (John), η οποία συνέχισε τις δραστηριότητές της ως εκπαιδευτικό ίδρυμα στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα.  Το μοναστήρι πήρε το όνομά του από τoν Yuhanna, που είναι επίσης γνωστός ως Ιωάννης της Εφέσου,  ο οποίος όμως καταγόταν από την Eğil και δίδαξε στη μονή για κάποιο διάστημα.

Ο καθηγητής Vecihi Özkaya δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρέθηκαν νομίσματα που ανήκαν σε ευρωπαϊκά κράτη και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και ιερά λείψανα, τα οποία έχουν εκτιμηθεί από χριστιανούς.

«Εδώ, βρήκαμε ένα εύρημα που δεν έχει άλλα γνωστά δείγματα. Βρήκαμε το απολίθωμα ενός πλάσματος που ζούσε στις ακτές του Ειρηνικού. Αυτό το απολίθωμα είναι το δολάριο άμμου (sand dollar) όπως ονομάζεται. Στον χριστιανικό κόσμο, θεωρείται ως ένα αντικείμενο που σχετίζεται με την πίστη στον Ιησού Χριστό. Τα φτερά των 5 αστέρων συμβολίζουν τη Γέννηση, τον θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου, ο ναός έχει ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό ως μια εκκλησία όπου διατηρούνται ιερά λείψανα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους Χριστιανούς», είπε.

Πηγή enikos.gr