dimitriadis-vitoros
Ελλάδα

Άγιο Φως 2026: Η διαδρομή από τον Πανάγιο Τάφο στην Ελλάδα και το πλάνο των πτήσεων

Μοιραστείτε:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το eviathema.gr στη Google
Η είδηση με μια ματιά
  • Η Τελετή Αφής πραγματοποιείται στον Ναό της Αναστάσεως με περιορισμένη παρουσία έως 50 ατόμων και αυστηρούς ελέγχους.
  • Η βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή και η παύση των πυραυλικών επιθέσεων επέτρεψαν τη διεξαγωγή της τελετής.
  • Η ελληνική αποστολή παραλαμβάνει το Άγιο Φως από τον Πατριάρχη και επιστρέφει στην Αθήνα με κυβερνητικό αεροσκάφος στις 19:00.
  • Έχει οργανωθεί ειδικό πτητικό πλάνο για τη μεταφορά του Φωτός σε 11 προορισμούς της Ελλάδας πριν από τα μεσάνυχτα.
  • Στην Κύπρο το Άγιο Φως θα φτάσει στη Λάρνακα στις 17:00 με απευθείας πτήση από το Τελ Αβίβ.

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπά στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός διεξάγεται σε ένα περιβάλλον έντονης θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και αυστηρών περιορισμών, καθώς η ισραηλινή αστυνομία εφαρμόζει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Παλιά Πόλη. Η απόφαση για την κανονική διεξαγωγή της τελετής ελήφθη μετά την πρόσφατη ύφεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, με την παύση των εκτοξεύσεων από το Ιράν να κρίνεται ως καθοριστικός παράγοντας για την ασφάλεια των προσκυνητών. Το άνοιγμα των Αγίων Τόπων μετά από 41 ημέρες επέτρεψε στους πιστούς να προσευχηθούν στα τείχη της παλιάς πόλης, ενώ το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε τους ξένους διπλωμάτες για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.

Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Λοβέρδο, αναχώρησε το πρωί για το Τελ Αβίβ, ακολουθώντας την οδική διαδρομή προς την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων θα παραδώσει το Φως στα μέλη της αποστολής σε μια σύντομη διαδικασία. Το κυβερνητικό αεροσκάφος αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περίπου στις 19:00, μεταφέροντας το σύμβολο της Ορθοδοξίας στην πατρίδα.

lYSIS

Αμέσως μετά την άφιξη, ξεκινά η μεγάλη επιχείρηση διανομής στην επικράτεια. Μέσω προγραμματισμένων και έκτακτων πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί σε 11 πόλεις και νησιά. Αντίστοιχη κινητοποίηση υπάρχει και στην Κύπρο, όπου το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 17:00 με ειδική πτήση από το Τελ Αβίβ. Παρά τις σύνθετες γεωπολιτικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή, ο κρατικός μηχανισμός και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν συντονιστεί πλήρως, ώστε το Άγιο Φως να βρίσκεται σε κάθε ενορία πριν από την ακολουθία της Αναστάσεως.

Πρόγραμμα Πτήσεων Διανομής

ΠροορισμόςΠτήσηΑναχώρησηΆφιξη
ΖάκυνθοςΟΑ 05219:3020:50
ΘεσσαλονίκηΑ3 12620:1021:05
ΙωάννιναΑ3 16620:1021:25
ΜύκονοςΟΑ 300019:3020:15
ΛήμνοςΑ3 26619:5020:50
ΣάμοςΟΑ 300419:3020:30
ΚωςΟΑ 300420:5021:30
ΧίοςΑ3 27820:3521:25
ΚαβάλαΑ3 15420:0021:15
ΒόλοςΟΑ 300219:3020:40
ΚεφαλονιάΟΑ 300221:0021:50
Ετικέτες: Άγιο Φως
Μοιραστείτε:

Η ηλεκτρονική εφημερίδα eviathema.gr δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 από τον Δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαρσάκη.