Αλλαγή ώρας 2022: Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή – Γιατί δεν καταργείται

Αλλαγή ώρας 2022 – Πότε ξεκινά η χειμερινή ώρα – Την τελευταία Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια πίσω – Γιατί δεν καταργείται το μέτρο.

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ

Αλλαγή ώρας για μία ακόμη φορά θα συμβεί σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, με τους πολίτες να καλούνται να γυρίσουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω.

Την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 θα αλλάξει η ώρα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «την Κυριακή 30 Οκτωβρίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.». Η θερινή ώρα θα επανέλθει την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, δηλαδή στις 26 Μαρτίου 2023.

Στην ερώτηση «γιατί δεν καταργείται η αλλαγή ώρας» η απάντηση συνδέεται άμεσα με την πανδημία κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας (αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2021), ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν, έβαλαν στον «πάγο» τον σχεδιασμό.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λαμβάνονται άμεσα, θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής όσον αφορά τη χειμερινή ώρα.

Αρκετοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της αλλαγής ώρας -έστω και την ύστατη στιγμή- θα αποτελούσε ένα βοηθητικό μέτρο στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.