Ανεργία : Πόσες θέσεις εργασίας εξαφάνισε ο κορονοϊός – Τι θα γίνει το φθινόπωρο

Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για τους μήνες που έρχονται καθώς ένας δεύτερον γύρος υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού θα πλήξει σημαντικά την οικονομία, τις επιχειρήσεις καθώς και τους εργαζόμενους.

anergia
FILE PHOTO: A man walks in a small road between two commercial buildings at a business district in Tokyo, Japan, January 24, 2017. REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD

Φόβους για εκτίναξη της ανεργίας το φθινόπωρο εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, καθώς πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, ενώ όσες έχουν ανοίξει μετά το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, βλέπουν τον τζίρο τους περιορισμένο.

Ο Γιώργος Ψαθάς στην συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Καστέλλας για τις καταστροφές: “Ό,τι έγινε το 2018 – 20 είναι ευθύνη της Περιφέρειας” – Μόλις περίπου 150 άτομα από τα 1500 έχουν πάρει αποζημίωση

Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για τους μήνες που έρχονται καθώς ένας δεύτερον γύρος υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού θα πλήξει σημαντικά την οικονομία, τις επιχειρήσεις καθώς και τους εργαζόμενους.

Το μέγεθος της ύφεσης, η δραματική πτώση της κατανάλωσης και η πρωτοφανής κρίση στον τουρισμό συνηγορούν για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και η κυβέρνηση ωθείται στη λήψη νέων, προκειμένου να στηρίξει την αγορά, για όσο αυτά διαρκούν. Η αύξηση της ανεργίας μέσα σε λίγους μήνες κάθε άλλα παρά εφησυχασμό μπορεί να προκαλεί.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το τρίμηνο Απρίλιος- Ιούνιος, τους κρίσιμους μήνες του lockdown, κάθε μήνα εξαφανίζονταν από τον χάρτη της ελληνικής αγοράς περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας.

Η ανεργία τον Ιούνιο ανήλθε στο 18,3% από 17,3% τον Μάιο, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν να μην φρενάρει τον αριθμό των ανέργων. aner

Κατά τον Ιούνιο η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από τη συνέχιση της διακοπής λειτουργίας (ή τη μερική λειτουργία) επιχειρήσεων συγκεκριμένων κλάδων υπηρεσιών, όπως εποχικών καταλυμάτων, δραστηριοτήτων πολιτισμού και αναψυχής, οργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Ιούνιο του 2020, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.744.630 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 836.637 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.312.753 άτομα. aner 1024x576

Παράλληλα, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 174.217 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 (μείωση 4,4%) και αυξήθηκε κατά 11.640 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2020 (αύξηση 0,3%).

Άλλωστε ο αντίκτυπος της κρίσης του κοροναϊού ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά εργασίας καθώς σε σχέση με πέρυσι χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνη», το πρώτο οκτάμηνο του 2020, έγιναν 169.000 προσλήψεις συγκριτικά με το ίδιο διάστημα το 2019. Ήταν οι χαμηλότερες προσλήψεις από το 2013.

Προ των πυλών λουκέτα σε επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, 200.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως αποκαλύπτει η εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 1/3 των επιχειρήσεων εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις ενώ λόγω της ζοφερής κατάστασης κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.

Επίσης μια στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες αλλά και στις υποχρεώσεις ενοικίου ενώ το 20% δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί: στις φορολογικές της υποχρεώσεις ,στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (πρώην ΟΑΕΕ και ΙΚΑ),στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές , στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας και λοιπούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την αποτίμηση του α’ εξαμήνου του 2020 οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν πως η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης τους επιδεινώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο έναντι μόλις 4,9% που δήλωσε ότι βελτιώθηκε και 15,1% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητη.