Ανοικτοί για το κοινό 18 φάροι σε όλη την Ελλάδα στις 18/08, παγκόσμια Ημέρα Φάρων – Αυτοί είναι στην Εύβοια

Ανοικτοί για το κοινό 18 φάροι σε όλη την Ελλάδα στις 18/08, παγκόσμια Ημέρα Φάρων - Αυτοί είναι στην Εύβοια
Ανοικτοί για το κοινό 18 φάροι σε όλη την Ελλάδα στις 18/08, παγκόσμια Ημέρα Φάρων - Αυτοί είναι στην Εύβοια

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου, το οποίο υπάρχει και στην Εύβοια, ως πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, τη συγκεκριμένη ημέρα 18 φάροι μεταξύ των οποίων δύο βρίσκονται στην Εύβοια, θα είναι ανοικτοί για το κοινό τις ώρες 10:00-14:00 και 17:00-20:00.

Πρόκειται για τους φάρους :

– Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Ακρωτήρι – Θήρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Αρκίτσα – Φθιώτιδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Μουδάρι – Κύθηρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Γουρούνι – Σκόπελος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Κερί – Ζάκυνθος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Κρανάη – Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Μελαγκάβι – Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Πλάκα – Λήμνος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Κόρακα – Πάρος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Ταίναρο – Λακωνία (Πρόσβαση στον πύργο: Μόνο στον περιβάλλοντα χώρο),

– Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Βασιλίνα – Εύβοια (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Δουκάτο – Λευκάδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Κατάκολο – Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Δρέπανο – Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ) και

– Κάστρο Αντιρρίου – Ναύπακτος

Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία, και τα χαρακτηριστικά του κάθε φάρου και πώς να βρεθούν εκεί, το κοινό μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Φάρων.

Φάρος Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα

Πρόκειται για χαρακτηριστικό πέτρινο κτίσμα Φάρου, αποτελούμεvο από το ορθογωνικής κάτοψης ισόγειο κτίσμα-φαρόσπιτο, με ενσωματωμένο τον τετράγωνο πύργο του φάρου ύψους 8,5μ, που απολήγει σε τετράγωνο εξώστη με τον πολυγωνικό μεταλλικό κλωβό του φανού.

Φάρος Βασιλίνα – Β. Εύβοια

Ο δρόμος είναι άσφαλτος έως την παραλία του κάβου που βρίσκεται δυτικά όπως κατευθυνόμαστε για το φάρο. Στη συνέχεια υπάρχει χωματόδρομος για περίπου 2 χλμ., ο οποίος είναι προσβάσιμος με Ι.Χ αλλά βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση (πολλές λακκούβες), μέχρι την είσοδο του φάρου. Ο φάρος είναι περιφραγμένος με κάγκελα ύψους 2μ. και απέχει περίπου 15 χλμ. από το κοντινότερο χωριό που είναι ο Άγιος Γεώργιος Λιχάδας. Η περιοχή περιμετρικά είναι ομαλή, με άμμο και είναι κατάλληλη για παιδιά, αλλά πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή λόγω των φιδιών που υπάρχουν στην περιοχή. Η παραλία δίπλα στο φάρο είναι με άμμο αλλά δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά λόγω των ισχυρών ρευμάτων και του κυματισμού που προκαλούν τα πλοία της γραμμής. Παραπλεύρως του φάρου υπάρχουν πολλές παραλίες προσβάσιμες με τα πόδια όπου μπορούν να κάνουν μπάνιο μικρά παιδιά. Ύδρευση από δημόσιο δίκτυο ύδρευσης. Υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων (Νεώτερα Μνημεία) Ν.  3028/02(Φ.Ε.Κ. : 153/Α/28-6-02).

Υ.Γ. Ο χαρακτηρισμός ακινήτου μνημείου είναι δυνατόν να αφορά και κινητά που συνδέονται με ορισμένη χρήση του ακινήτου, τις χρήσεις που είναι σύμφωνες με το χαρακτήρα του ως μνημείου, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο ή στοιχεία αυτού)

Είδηση για:

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.