Άνοιξη & Ηλιακός Θερμοσίφωνας: Μπαίνοντας στην περίοδο των μεγάλων αποδόσεων

11 Μαρτίου 2021, 11:38 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
AmcorHellas ηλιακοί θερμοσίφωνες

Η άνοιξη, πιστή στο ραντεβού της, είναι και πάλι προ των πυλών. Οι μέρες σιγά σιγά μεγαλώνουν και ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο συχνά.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπαίνουν σιγά σιγά και αυτοί στην περίοδο των μεγάλων αποδόσεων, έχοντας ωστόσο περιστασιακά να ανταπεξέλθουν στις τελευταίες προκλήσεις του χειμώνα και στην καιρική αστάθεια που σύντομα, απομακρυνόμενος, θα πάρει μαζί του.

Η Ελλάδα μας έχει την τύχη να την αγαπάει ο ήλιος και να της δωρίζει απλόχερα τη λάμψη και την ενέργειά του. Ενέργεια καθαρή, οικολογική, φθηνή και προσιτή σε όλα τα νοικοκυριά.

Οι Έλληνες το ξέρουμε αυτό καλά και δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εδώ και δεκαετίες εμπιστευόμαστε τον ηλιακό θερμοσίφωνα (ή απλώς «τον ηλιακό μας»), για να μας προσφέρει μια ποιοτική καθημερινοτητα με άφθονο ζεστό νερό, όλον το χρόνο.

Μια ¨πράσινη επανάσταση¨ λαμβάνει χώρα στις ταράτσες μας, η οποία διαρκώς εξελίσσεται τεχνολογικά, κάνοντας σχεδόν αυτονόητη την παρουσία του ηλιακού θερμοσίφωνα σε κάθε παλιά και νέα οικοδομή.

Είναι δεδομένο πως ηλιακοί θερμοσίφωνες υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί πλέον στην αγορά. Αποδίδουν όμως όλοι το ίδιο καλά;

Σίγουρα, σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία και κάλυψη των αναγκών μας παίζει η αρχική μας επιλογή στην εταιρεία και στο μοντέλο της που εμπιστευθήκαμε – και εμείς στην Amcor μπορούμε να υπερηφανευθούμε πως επί σειρά ετών προσφέρουμε τις πλέον κορυφαίες λύσεις- όπως άλλωστε και η σωστή εξαρχής εγκατάστασή του. Εξίσου όμως σημαντικό ρόλο σε βάθος χρόνου παίζει και η συντήρηση που πραγματοποιούμε στον ηλιακό μας θερμοσίφωνα, εξασφαλίζοντάς του απρόσκοπτη λειτουργία, υψηλή απόδοση και μακρά διάρκεια ζωής.

Γιατί η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι τόσο σημαντική για την απόδοσή του;

Η απάντηση είναι απλή αλλά και σύνθετη μαζί: Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα σύνολο από υψηλής τεχνολογίας μέρη που συνεργάζονται αρμονικά για το επιθυμητό αποτέλεσμα, και δυστυχώς, αρκεί ένα και μόνο από αυτά να μην έχει τη βέλτιστη απόδοση ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι απόλυτα ικανοποιητικό/ το ενδεδειγμένο.

Για να γίνει κατανοητό αυτό θα γίνουμε πιο σαφείς.

Ακόμη και αυτονόητες καταστάσεις όπως η επικάθιση σκόνης στο κρύσταλλο του συσσωρευτή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση του ηλιακού μας. Ειδικά στη χώρα μας όπου οι επισκέψεις τις αφρικανικής σκόνης είναι συχνές, αυτό δεν θα έπρεπε να μας ξενίζει.

Και αν αυτό το κομμάτι της συντήρησης είναι στο χέρι μας να το κάνουμε και εμείς οι ίδιοι, ας πάμε και στους πιο σύνθετους παράγοντες όπου η παρουσία εξειδικευμένου τεχνικού/συντηρητή είναι μονόδρομος.

‘Έτσι, κάθε δύο χρόνια τόσο το θερμοδοχείο όσο και η αντίσταση, αλλά και γενικότερα το εσωτερικό του ηλιακού μας, χρειάζονται καθαρισμό από τα άλατα, που όχι μόνο επηρεάζουν την απόδοσή του αλλά και διαβρώνουν τα σημεία που επικάθονται, υπονομεύοντας τη διάρκεια ζωής τους. Σε περιπτώσεις δε που το νερό του δικτύου που διοχετεύεται στον ηλιακό θερμοσίφωνα παρουσιάζει υψηλή αλμυρότητα, ο καθαρισμός αυτός θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα με τον καθαρισμό, κάθε δύο χρόνια θα πρέπει να γίνεται  αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου (ανόδιο), της φλάντζας στεγανοποίησης αλλά και του αντιψυκτικού/θερμικού υγρού.

Η αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου αποτρέπει της διαβρώσεις στα μεταλλικά μέρη λόγω ηλεκτρόλυσης και είναι επιβεβλημένη ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην περιεκτικότητα σε μαγνήσιο της ράβδου, η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 85% (στην amcorhellas επιλέγουμε περιεκτικότητα 90%).

Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος, οι οποίοι είναι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία, πρέπει να αντικαθίσταται το αντιψυκτικό/θερμικό υγρό από νέο μη τοξικό, και τούτο διότι η επί μακρόν υπερθέρμανση του αντιψυκτικού υγρού αλλοιώνει το PH του (δείκτης οξύτητας), με αποτέλεσμα την τοξικοποίησή του, που προκαλεί την διάβρωση του μανδύα του θερμοδοχείου. Η τοποθέτηση κατάλληλου μη τοξικού αντιψυκτικού/θερμικού υγρού, επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του ηλιακού θερμοσίφωνα & αυξάνει την απόδοσή του.

Αυτές ήταν εν συντομία οι παράμετροι της συντήρησης που θα πρέπει να αξιολογηθούν, και σαφώς να προσεχθούν, ώστε να απολαμβάνουμε συνεχώς άφθονο ζεστό νερό.

Η σωστή επιλογή ηλιακού και η υπεύθυνη συντήρησή του είναι το κλειδί της επιτυχίας, που μας εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής, απρόσκοπτη λειτουργία και υψηλές αποδόσεις.

Η AmcorHellas δραστηριοποιείται επι σειρά ετών στο χώρο της ψύξης, κλιματισμού, εξαερισμού και των ηλιακών συστημάτων ενώ από το 2015 εμπορεύεται κατ΄ αποκλειστικότητα τα ηλιακά συστήματα της Amcor.

Διαθέτει δε, εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό που πέραν της εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα πραγματοποιεί συντηρήσεις αλλά και γενικό έλεγχο του συστήματος (έλεγχος αγκύρωσης της εγκατάστασης, διαρροών, τραυματισμού κρύσταλλου και μόνωσης, δικτύου καθώς και ηλεκτρολογικός έλεγχος).

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.