Χάγη: Έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζητά ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου

1 Μαρτίου 2022, 10:40 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ανακοίνωσε σήμερα, ότι θα ζητήσει την έγκριση του δικαστηρίου για να ξεκινήσει έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Karim Khan δήλωσε την Παρασκευή ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται η διεθνής νομοθεσίας για τα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων, καθώς και αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ζήτησαν τη Δευτέρα να διεξαχθεί έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία κατά τις στρατιωτικές της ενέργειες στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε σήμερα υπέρ της αποδοχής του αιτήματος της Ουκρανίας για διεξαγωγή επείγουσας συζήτησης την Πέμπτη για τη ρωσική εισβολή. Παράλληλα, θα εξεταστεί και σχετικό ουκρανικό σχέδιο ψηφίσματος.

Ο εισαγγελέας είπε ότι το γραφείο του θα ζητήσει υποστήριξη και χρηματοδότηση από τα 123 κράτη μέλη του ΔΠΔ για έρευνες. «Η σημασία και ο επείγων χαρακτήρας της αποστολής μας είναι πολύ σοβαρά θέματα για να είμαστε όμηροι της έλλειψης μέσων», είπε.

Σημείωσε ότι η έρευνα θα εξετάσει φερόμενες παραβιάσεις που χρονολογούνται από το 2014, όταν η Ουκρανία αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Παρόλο που ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του δικαστηρίου της Χάγης, η Ουκρανία της έδωσε εξουσιοδότηση για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Υπάρχει μια λογική βάση για να προχωρήσουμε στην έναρξη έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ειδικότερα, είμαι ικανοποιημένος που υπάρχει εύλογη βάση για να πιστεύουμε ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί τόσο φερόμενα εγκλήματα πολέμου όσο και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

»Δεδομένης της επέκτασης της σύγκρουσης τις τελευταίες ημέρες, πρόθεσή μου είναι αυτή η έρευνα να συμπεριλάβει επίσης τυχόν νέα φερόμενα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας μου και τα οποία διαπράττονται από οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος του εδάφους της Ουκρανίας» πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας θα πρέπει πρώτα ωστόσο να λάβει εξουσιοδότηση από προανακριτικό τμήμα του δικαστηρίου.

Με πληροφορίες του Reuters

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.