Δίκη Λιγνάδη: «Εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου» – “Θυμόμουν τα τελευταία λεπτά πριν λιποθυμήσω αλλά ήξερα ότι ο κατηγορούμενος με είχε βιάσει”

ΛΙΓΝΑΔΗΣΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Η αντίστροφη μέτρηση για να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη ήταν η συνέντευξη του Β.Κ που κατήγγειλε ότι τον βίασε το 1995 , όπως εξήγησε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο 27χρονος Αιγύπτιος ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων.

«Μόλις είδα τη συνέντευξη νευρίασα παρά πολύ γιατί είχα περάσει κι εγώ κάτι παρόμοιο…» ανέφερε σημειώνοντας πως αποφάσισε να αναζητήσει δικηγόρο όταν παρακολουθώντας την εξέλιξη της υπόθεσης διαπίστωσε πως «ο κατηγορούμενος είχε μια δράση από παλιά.».

Ο νεαρός άνδρας, ο οποίος ζει πλέον στο εξωτερικό και ταξίδεψε στην Ελλάδα για να καταθέσει, μίλησε για τις στιγμές που έζησε οι οποίες σημάδεψαν τη ζωή του. « Ήταν ένας εφιάλτης που δεν ήθελα να το σκέφτομαι» είπε και αναφέρθηκε στη μοιραία νύχτα που , όπως λέει, ο κατηγορούμενος τον βίασε ενώ ήταν 16 ετών.

«Με εκμεταλλεύτηκε, μου δώσε το μικρό ψαράκι για να με τραβήξει έξω, εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου. Δεν είχα εμπειρίες από τίποτα και προφανώς αυτό το είδε και ήμουν το κατάλληλο θύμα. Εγώ ήμουν σαφής με τον κατηγορούμενο, του είχα πει ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Το μόνο πράγμα που είχα με τον κατηγορούμενο ήταν ότι θα με βοηθούσε επαγγελματικά. Του είχα πει ότι μου άρεσε μια κοπέλα…» είπε.

Ο μάρτυρας, νωρίτερα, μίλησε για την πρώτη γνωριμία του με τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη το 2010, ενώ πήγαινε στην τρίτη γυμνασίου, όταν του έστειλε μήνυμα μέσω facebook στο οποίο του έλεγε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Ο ξάδελφος του, είπε, τον είχε ενημερώσει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης έψαχνε νεαρά άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο σκηνοθέτης απάντησε άμεσα στο μήνυμα του . «Με πολλή χαρά είδα να μου απαντάει θετικά και να μου λέει: «είσαι πολύ όμορφος, είσαι κούκλος». Μου είπε «να τα πούμε από κοντά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε» περιέγραψε .

«Ήμουν χαρούμενος γιατί τον έβλεπα σαν μέντορά μου»

Ο νεαρός μάρτυρας κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος δεν του πρότεινε κάποια δουλειά αλλά του ζητούσε να συναντηθούν πράγμα που έγινε αργότερα όταν επέστρεψε από την Αίγυπτο όπου είχε ταξιδέψει με την οικογένεια του. Ωστόσο, όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δεν κατάφερε να βρει τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν με ποια εταιρία είχε ταξιδέψει.

« Είχαμε πιο χαλαρή επικοινωνία. Μια εβδομάδα πριν γυρίσω είχα μια επικοινωνία μαζί του και μου είπε: «πες μου να σε πάρω από το αεροδρόμιο». Δεν υποσχέθηκα ότι θα τον πάρω γιατί ήξερα ότι θα με πάρει ένας φίλος μου.

Ο 27χρονος κατέθεσε ότι επικοινώνησε με τον Δημήτρη Λιγνάδη από το αεροδρόμιο και εκείνος έσπευσε για να τον μεταφέρει μαζί με τους φίλους του στο σπίτι του, στο Ολυμπιακό χωριό όπου έμενε.

«Εγώ ήμουν χαρούμενος γιατί τον έβλεπα σαν μέντορά μου.» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως ο κατηγορούμενος είχε φέρει μαζί του ένα ποτό τζιν και τους μιλούσε για τις εμπειρίες του.

Σύμφωνα με τον νεαρό ο Δημήτρης Λιγνάδης όταν έφυγαν οι φίλοι του τον παρενόχλησε σεξουαλικά αλλά , όπως περιέγραψε , όταν του ζήτησε να σταματήσει εκείνος το έκανε. «Είχα παγώσει… Άρχισα να τρέμω σιγά, σιγά, αλλά δεν μπόρεσα και πάλι να κουνηθώ… Μου είπε: «ηρέμησε, έτσι κάνουν οι ηθοποιοί, πρέπει να είσαι χαλαρός». Πήγα στην τουαλέτα και όταν γύρισα του είπα ότι δεν μου αρέσει αυτό…». «Φαινόταν ότι ξενέρωσε, αλλά ήταν ευγενικός. Έφυγε κι εγώ κοιμήθηκα» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι δεν είπε σε κανέναν τίποτα. «Ένιωθα ντροπή. Είμαι από μια οικογένεια πολύ συντηρητική και δεν είχα γνώση τότε, δεν είχα σχέση… Δεν ήξερα» κατέθεσε.

Πρόεδρος: Φόβο νιώσατε;

Μάρτυρας: Ναι , ένιωσα φόβο, αλλά δεν είπα σε κανένα τίποτα.

Πρόεδρος: Μετά τι έγινε;

Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο μετά από λίγες ημέρες και του είπα ότι είμαι με φίλους στο σπίτι και αν θέλει να έρθει. Εκείνος ήρθε. Βρεθήκαμε σε ένα παγκάκι στο Ολυμπιακό Χωριό με τους φίλους μου μαζί. Εγώ στεκόμουν πιο πίσω, δεν είχα την ίδια άνεση. Η συνομιλία ήταν γενική.

«Η επικοινωνία μας ήταν χαλαρή από εκεί και πέρα. Τον ρωτούσα συνεχώς τι να κάνω για να μπω στο χώρο. Μου έλεγε να πάω στην παράταση που έπαιζε» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Εσείς του ζητούσατε κάτι; Να σας συστήσει σε τραγουδιστή ή ηθοποιό;

Μάρτυρας: Ναι του το έλεγα. Του είπα ότι μου αρέσει το ελληνικό τραγούδι και θέλω να τραγουδήσω λαϊκά. Μου έλεγε ότι θα με πάει σε συναυλίες να γνωρίσω τραγουδιστές. Δεν με πήγε. Σκεφτόμουν ότι μάλλον δεν είχε έρθει η ώρα ακόμα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως πήγε μαζί με μια φίλη του να δει τον κατηγορούμενο στο θέατρο. «Ήμουν ενθουσιασμένος» είπε και εκείνη την ημέρα , όπως κατέθεσε , ο Δημήτρης Λιγνάδης του είπε πως μπορεί να πηγαίνει στην παράσταση όποτε θέλει.

«Τον είχα δει σαν δάσκαλο δεν ήθελα να του λέω όχι»

Ο 27χρονος μίλησε και για νέα συνάντηση όταν μετά το θέατρο πήγαν στο σπίτι του κατηγορούμενου μαζί με φίλους του. Εκεί , όπως κατέθεσε, τους πρόσφερε φαγητό, ποτό και κάνναβη την οποία δοκίμασε για πρώτη φορά.

«Μετά από λίγη ώρα και αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνάω από αυτή τη νύχτα, είχε βάλλει ένα ελατήριο ανάμεσα στη μύτη του και μας είπε να πάμε στο δωμάτιο μαζί του. Να κάνουμε σεξουαλικές πράξεις. Αυτό μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα αποφασίσαμε να φύγουμε.

Πρόεδρος: Σας δίνει τσιγάρο κάνναβης, ποτό και δεν σας έκανε καμία εντύπωση αυτό και σας έκανε το ελατήριο;

Μάρτυρας: Μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα

Πρόεδρος: Πως άλλαξε αυτό από εκεί που γελάγατε;

Μάρτυρας: Ένιωθα μια ασφάλεια όταν ήμουν με κάποιο γνωστό, ότι δεν θα μου κάνει κάτι κακό. Εγώ αυτό τον άνθρωπο όταν τον γνώρισα και αφού προχώρησε αυτή η σχέση τον είχα δει σαν δάσκαλο δεν ήθελα να του λέω όχι.

Πρόεδρος: Αφού μας λέτε ότι μέχρι τότε δεν σας είχε ανοίξει κάποια πόρτα. Γιατί ήταν ο δάσκαλος σας και ο μέντορά σας;

Μάρτυρας: Καταρχάς ένα 14χρονο όταν βλέπει μια παράσταση ενός γνωστού ηθοποιού, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα τον βάλει μέσα στο χώρο… Με έκανε να τον εμπιστευτώ. Για αυτό το λόγο τον εμπιστεύτηκα ότι μπορώ να πάω στο σπίτι του.

Πρόεδρος: Γιατί τον λέτε δάσκαλο αφού δεν σας είχε βοηθήσει

Μάρτυρας: Εγώ περίμενα ότι θα γίνονταν, αυτό το ρόλο είχε πάρει.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως μετά από λίγο καιρό ο κατηγορούμενος τον κάλεσε να πάει μόνος του στο σπίτι του για να μιλήσουν «για την καριέρα του». «Μου είπε ότι θα με πάει στο Ρουβά και στον Μαζωνάκη.» είπε και συμπλήρωσε πως αυτό δεν έγινε αν και ο ίδιος πίστευε ότι θα συναντούσε τους γνωστούς καλλιτέχνες.

«Επηρέασε τη φύση μου, άρχισα να νιώθω ενοχή»

Ο μάρτυρας περιέγραψε καρέ καρέ το βράδυ που βρέθηκε στο σπίτι του ηθοποιού και εκείνος , όπως καταγγέλλει, τον βίασε. Είχαν πιει και είχαν καπνίσει στριφτό τσιγάρο, αλλά όπως σημείωσε αυτή τη φορά όλα ήταν πολύ διαφορετικά. «‘Ένιωθα σαν ταχυπαλμίες, ότι δεν καταλαβαίνω τι γίνεται γύρω μου. Βγήκα έξω στο μπαλκόνι και έγειρα, έπεσα, στον καναπέ. Γιατί ένιωθα πολύ κλειστός στο σαλόνι. Έκατσα στο καναπέ στο μπαλκόνι, έγειρα. Ο κατηγορούμενος γδύθηκε τελείως εγώ εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σηκώσω ούτε χέρι ούτε πόδι. (…) Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν μπορούσα. Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό. Παίζει να κράτησε ένα δυο, τρία λεπτά. Έχασα τις αισθήσεις μου.» περιέγραψε και συνέχισε λέγοντας «Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, με κάτω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Ήμουν έξω στο μπαλκόνι, κοίταζα γύρω μου να δω αν ήταν ο κατηγορούμενος. Δεν ήταν. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ φόβο. Ήθελα να τρέξω να βγω έξω. Ντύθηκα πολύ γρήγορα, δεν τον είδα στο σαλόνι και άνοιξα την πόρτα και έφυγα. Πήγα στον φίλο μου, χτύπησα μου άνοιξε και μπήκα μέσα. Δεν είπα σε κανέναν τίποτα, δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Θυμόμουν τα τελευταία λεπτά πριν λιποθυμήσω αλλά ήξερα ότι ο κατηγορούμενος με είχε βιάσει. Δεν με ρώτησε τίποτα. Μπήκα να κάνω μπάνιο».

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι ένιωθε φόβο αλλά δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. «Δεν ένιωσα ότι έχω κάτι στην υγεία μου, ένιωθα ότι πέρασα κάτι που δεν το γνώριζα. Δεν σκέφτηκα να πάω σε γιατρό να δω αν κάτι με είχε βλάψει. ..Δεν με απασχόλησε η υγεία μου, με απασχόλησε η ψυχολογία μου, αυτό που είχα περάσει. Μου πήρε πολλά χρόνια να το διαχειριστώ μόνος αυτό το πράγμα. Επηρέασε τη φύση μου, άρχισα να νιώθω ενοχή, ότι εγώ έκανα κάτι λάθος, ότι δεν έπρεπε να τον έχω πάρει τηλέφωνο.» τόνισε ο 27χρονος.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο Δημήτρης Λιγνάδης επικοινώνησε μαζί του μετά από μερικές ημέρες και εκείνος του ζήτησε να μην τον ξαναενοχλήσει γιατί θα του κάνει μήνυση. «Μου ζήτησε να μη το κάνω αυτό και ότι θα πεθάνει γιατί έχει καρκίνο του λάρυγγα. Όμως μου έστελνε μηνύματα και εγώ του έστελνα και τον ρώταγα για τον καρκίνο και την μητέρα του που μου είχε πει ότι ήταν άρρωστη. Τότε εγώ δεν είχα τα κότσια να κάνω μήνυση. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες, πρώτα θα σκότωναν εμένα και μετά τον ίδιο. Είπα να το κρατήσω μέσα μου. Έχω δικαιώματα, αλλά τότε δεν ήξερα πολλά. Γεννήθηκα σε μια χώρα που έβλεπα ότι ο Έλληνας έχει περισσότερα κάποια πράγματα από ένα μετανάστη. Όταν ήθελα να ταξιδέψω να πάω στην Αίγυπτο περίμενα σε άλλη ουρά. Δεν θα μπορούσα , τον φοβήθηκα. Ήθελα να τον σπρώξω μακριά.» κατέθεσε.

Ο 27χρονος υποστήριξε πως δεν σκέφτηκε πως ο κατηγορούμενος θα τον βιάσει ενώ αναφερόμενος στο μοιραίο βράδυ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να του έριξε κάτι στο ποτό του. «Ένα όχι είναι ένα όχι. Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε ένας άνθρωπος να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα παιδί, ότι και να έλεγε εγώ γέλαγα, δεν το έπαιρνα σοβαρά. Το είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος, του είχα πει ότι μου αρέσουν οι κοπέλες… Ήμουν αδύναμος και αυτός είχε τη δύναμη και τον έλεγχο εκείνη την ώρα. Όλο αυτό διήρκησε 10 λεπτά. Μετά έχασα τις αισθήσεις μου.» είπε ο νεαρός

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!