Εικόνες-σοκ: Οι λίμνες Βιστωνίδας και Ισμαρίδας γέμισαν νεκρά ψάρια

Σοκ δημιούργησαν οι εικόνες από τα αμέτρητα  νεκρά ψάρια όπως κέφαλοι, χέλια, πεταλούδες, μπλε καβούρια που εντοπίστηκαν στις λίμνες Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και στον ποταμό Κομψάτο.

Το πόρισμα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αναφέρει πως παρατηρούνται ασφυκτικά φαινόμενα για τους υδρόβιους οργανισμούς καθώς μειώνεται το οξυγόνο όταν παρατεταμένα αυξάνονται οι  θερμοκρασίες στο νερό. ΛΙΜΝΕΣ

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ελλειπή ανανέωση του νερού στο υδάτινο σύστημα, λόγω μειωμένης εισροής νέων υδάτων.  Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι βρέθηκαν και χέλια νεκρά τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Ειδικά, για τη λίμνη Ισμαρίδα το σύνολο των ευρημάτων μαρτυράει αίτια περιβαλλοντικά και θάνατο από ασφυξία

Στον ποταμό Κομψάτο οι αυξημένες θερμοκρασίες, η παρατεταμένη ανομβρία, η πτώση της στάθμης του νερού ,  και η εισροή υφάλμυρων υδάτων από το νότιο τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας που προκάλεσε αύξηση της αλατότητας προκάλεσαν  το φαινόμενα της ασφυξίας.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με τη συνδρομή των Συνεταιρισμών προχωρά στην αποκομιδή των νεκρών ψαριών με βάρκες και τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως δίχτυα, απόχες, ώστε να απομακρυνθούν όσο είναι δυνατό ταχύτερα τα νεκρά ψάρια από το νερό και να οδηγηθούν στη μονάδα αδρανοποίησης ή να γίνει  υγειονομική ταφή κατά τα πρότυπα ταφής των επιζωοτιών.