Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Μαΐου

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Πελάγιος, Πελαγία, Ιλάριος, Μελής, Μέλος, Μέλια, Λαμπροτρίτη, Ραφαήλ, Ραφαέλλα, Ειρήνη, Μάρκος.

Αγία Πελαγία

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 4 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Πελάγιος και Πελαγία.

Η Πελαγία γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας κι έζησε επί βασιλείας Διοκλητιανού. Μεγάλωσε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον, όμως σε νεαρή ηλικία είδε σε όραμα τον αρχιεπίσκοπο Ρώμης, ο οποίος την προέτρεπε να βαπτισθεί χριστιανή. Όταν ξύπνησε και συνήλθε ζήτησε άδεια από τη μητέρα της και με το πρόσχημα ότι θα μεταβεί στην τροφό της, που ζούσε σε άλλη πόλη, πήγε στον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος τη βάπτισε χριστιανή.

Αφού παρέδωσε τα πολυτελή της ενδύματα στην Εκκλησία για να πωληθούν και να διατεθούν τα χρήματα στους φτωχούς και αδύνατους, πήγε στην τροφό της, η οποία έγινε έξαλλη από θυμό και την έδιωξε.

Αποφάσισε τότε να επιστρέψει στη μητέρα της, ελπίζοντας στη μητρική κατανόηση και στοργή. Μόλις όμως και η μητέρα της αντίκρυσε αυτή την ενδυμασία αναστατώθηκε και πέφτοντας στο πόδια της, την ικέτευσε να επανέλθει στην αρχική της πίστη. Η Πελαγία στεναχωρήθηκε, αλλά της δήλωσε ότι η απόφασή της ήταν οριστική και αμετάκλητη.

Όταν, όμως, ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε το γεγονός ότι ο γιος του, ο οποίος ήταν αρραβωνιαστικός της Πελαγίας, από τη θλίψη του αυτοκτόνησε, κάλεσε οργισμένος την Πελαγία και τη διέταξε να θυσιάσει στο είδωλα.

Η Πελαγία με παρρησία αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι γνώρισε τον αληθινό Θεό. Έξαλλος ο Διοκλητιανός, διέταξε να πυρώσουν ένα χάλκινο βόδι και να την τοποθετήσουν εντός του, όπου και μαρτύρησε.

Διαβάστε Επίσης

Ψαχνά: “Καμπάνα” σε επιβάτη του ΚΤΕΛ που πήγαινε για Βόρεια Εύβοια γιατί δεν φορούσε μάσκα

Χαλκίδα: Τροχαίο ατύχημα στην Χαϊνά – Μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με ΙΧ [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Τροχαίο στα Ψαχνά: Εκτροπή οχήματος στον δρόμο προς Βόρεια Εύβοια [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα: Τροχαίο στα φανάρια Λιανής Άμμου – Φορτηγό καρφώθηκε πίσω από αστικό λεωφορείο [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα: Τροχαίο στην Έξω Παναγίτσα – Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με μηχανή [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις