Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 29 Νοεμβρίου γιορτάζουν:
Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα
Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη
Ποιος γιορτάζει αύριο:
Ανδρέας
Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εξής Αγίων:
Αγίου Φαίδρου μάρτυρος, Αγίου Φιλουμένου
Ποιος ήταν ο Άγιος Φιλούμενος
Ο Άγιος Φιλούμενος είναι ένας σύγχρονος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωστός για τον μαρτυρικό του θάνατο και την αφοσίωσή του στην πίστη. Γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Ορούντα της Κύπρου και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Σοφοκλής Χασάπης. Από νεαρή ηλικία, έδειξε ενδιαφέρον για τη μοναστική ζωή και, μαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο, που αργότερα έγινε μοναχός με το όνομα Ελισσαίος, εισήλθε στη Μονή Σταυροβουνίου.
Ο Φιλούμενος αφιερώθηκε πλήρως στη ζωή της Εκκλησίας και σύντομα έγινε μοναχός. Αργότερα, μετακινήθηκε στα Ιεροσόλυμα, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και ανέλαβε διάφορες διακονίες σε ιερούς τόπους. Το 1979 διορίστηκε ηγούμενος στον ιερό τόπο του Φρέατος του Ιακώβ, ένα σημαντικό χριστιανικό προσκύνημα στη Σαμάρεια.
Ο Άγιος Φιλούμενος μαρτύρησε στις 29 Νοεμβρίου 1979, όταν φανατικοί εξτρεμιστές τον επιτέθηκαν μέσα στον ναό του Φρέατος του Ιακώβ. Τον σκότωσαν με βίαιο τρόπο, αφήνοντας το σώμα του με εμφανή σημάδια βασανιστηρίων, σε μια πράξη μίσους προς την πίστη που εκπροσωπούσε. Ο θάνατός του συγκλόνισε την Ορθόδοξη κοινότητα και αναγνωρίστηκε ως μάρτυρας της πίστης.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τον αναγνώρισε επίσημα ως Άγιο το 2009. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου. Τα λείψανά του, που θεωρούνται άφθαρτα, βρίσκονται στον τόπο του μαρτυρίου του, το Φρέαρ του Ιακώβ, όπου πολλοί πιστοί συρρέουν για να ζητήσουν την ευλογία και τη μεσιτεία του.
Ποιος ήταν ο Άγιος Φαίδρος
Ο Άγιος Φαίδρος ήταν χριστιανός μάρτυρας που έζησε κατά τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού, πιθανώς τον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές λεπτομερείς ιστορικές πηγές για τη ζωή του, είναι γνωστός για την ακλόνητη πίστη του στον Χριστό και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που υπέστη λόγω της θρησκευτικής του πίστης, αφού έχυσαν επάνω του καυτή ρητίνη.