Επιστροφή στα θρανία εν μέσω πανδημίας κοροναϊού – Όλα τα SOS για τη νέα σχολική χρονιά

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί

school 2

Πρωινό ξύπνημα, τσάντα στην πλάτη, πρώτο κουδούνι, επιστροφή στα θρανία. Θα μπορούσε να είναι η εικόνα μιας οποιασδήποτε πρώτης μέρας στο σχολείο. Ωστόσο, η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι διαφορετική, καθώς γίνεται εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού και εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Μόρια: Σοκαρισμένοι οι γιατροί από την κατάσταση βρέφους 10 ημέρων που εισέπνευσε καπνό από δακρυγόνα (Φωτό)

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Είναι μια πολιτική, την οποία ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Μια εβδομάδα αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι. Είναι έτοιμα όμως; Τα θρανία έχουν τοποθετηθεί με αποστάσεις μεταξύ τους (όσο είναι αυτό δυνατόν) και πάνω τους είναι τοποθετημένα αντισηπτικά και τα περίφημα παγούρια.

Μια μάσκα θα πάρουν τελικά στα χέρια τους την πρώτη μέρα οι μαθητές. Μετά από ένα μικρό «θρίλερ», σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς 1.600.000 μασκών στους δήμους όλης της χώρας, ενώ μέχρι και αργά το βράδυ της Κυριακής θα έχει γίνει η διανομή τους στα σχολεία. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διανομή δύο ακόμη μασκών που αναλογούν σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.

Εκτός από την καθαριότητα, που για μία ακόμη χρονιά γίνεται με προσλήψεις της τελευταίας στιγμής, «αγκάθι» αποτελούν και οι προβλεπόμενες ανά μαθητή αποστάσεις, οι οποίες είναι δύσκολο να τηρηθούν στα πολυπληθή τμήματα.

Με τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού να έχουν ήδη χτυπήσει εκπαιδευτικούς και μαθητές, τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι εκπαιδευτικοί (όπως η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ) κάνουν λόγο για ανέτοιμα σχολεία και κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για έλλειψη προγραμματισμού.

Και η ίδια η Νίκη Κεραμέως έχει αναγνωρίσει ότι κάποια σχολεία θα χρειαστεί να κλείσουν όταν εντοπιστούν κρούσματα. Εμμένοντας στη χρήση της μάσκας, το υπουργείο Παιδείας έχει προωθήσει την ενημερωτική καμπάνια «Μαθαίνουμε Ασφαλείς» για τη νέα σχολική χρονιά.

Οδηγίες από τον ΙΣΑ για την ασφαλή επιστροφή στο σχολείο

entypo gia sxoleia 1

Το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως για τη νέα σχολική χρονιά

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρει:

«Η νέα χρονιά ξεκινά με όρεξη για μάθηση, δυο είναι οι προτεραιότητές μας: να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατεύσουμε την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Δοκιμαστήκαμε πολύ τους προηγούμενους μήνες, αλλά προσαρμοστήκαμε. Έτσι θα γίνει και τώρα, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Τηρούμε τα μέτρα, ακούμε τους δάσκαλους και τους καθηγητές».

Παπαευαγγέλου: Mε τις μάσκες στα παιδιά θα μειωθεί η εξάπλωση όλων των ιώσεων

Για την διαχείριση των κρουσμάτων κοροναϊού καθώς και για την καθολική χρήση μάσκας στα σχολεία μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως τόνισε, έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανοίξουν σωστά τα σχολεία τόσο από ειδικούς που επεξεργάστηκαν τα μέτρα προστασίας όσο και από το κράτος.

Σε ερώτηση για το πως θα διαχειριστούν οι αρχές ενδεχόμενα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η κα Παπαευαγγέλου διαχώρισε τις δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια μια μόλυνση εκπαιδευτικού είναι πιο εύκολη καθώς στους συμπτωματικούς ενήλικες «τα πράγματα είναι πιο απλά». Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τα παιδιά καθώς αυτά περνούν συχνά άλλες ιώσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μία πρόκληση να δούμε πως θα διαχειριστούμε τα παιδιά, υπάρχει μια αγωνία μήπως αυτό δημιουργήσει μια αναστάτωση καθώς τα παιδιά παιρνούν συχνά πολλές άλλες ιώσεις», δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου στον ΑΝΤ1.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα γίνεται επανεξέταση των δεδομένων και θα γίνονται και οι αντίστοιχες κινήσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση λόγω της καθολικής χρήσης μάσκας στα σχολεία από τα παιδιά θα μειωθεί φέτος και η μετάδοση άλλων συνηθισμένων ιώσεων πέραν του κοροναϊού.

«Λόγω της χρήσης μάσκας θα μας ταλαιπωρήσουν λιγότερο οι συνηθισμένες ιώσεις απ’ ότι άλλες χρονιές» κατέληξε η κα Παπαευαγγέλου.

Γώγος στο MEGA: Σε ποσοστό 95% προστατεύει η μάσκα – Πότε θα κλείνει ένα σχολείο

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας πανεπιστημίου Πατρών, είπε ότι η μάσκα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό αν χρησιμοποιείται σωστά από όλους.

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%».

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και απόσταση αλλά να τηρούνται και όλοι οι κανόνες ασφαλείας, πέραν της μάσκας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του ιού.

Σχετικά με τον ιό και τη μετάδοσή του από τα παιδιά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν με πολύ χαμηλό ποσοστό τον ιό και δε νοσούν βαριά, ενώ τα παιδιά άνω των 14 ετών μεταδίδουν όπως οι ενήλικες.

«Η προσπάθεια γίνεται τα παιδιά να είναι σε συγκεκριμένη τάξη, ώστε, ακόμη και αν εμφανιστεί κρούσμα, να μπορούμε γρήγορα να το ιχνηλατήσουμε».

Διάφορα είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε σχολική αίθουσα.

«Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα».

Ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα

Κατόπιν των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κοροναϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης Covid-19 σε σχολικές μονάδες, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού Covid-19 για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 16.9.2020 των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των ακολούθων σχολικών μονάδων:

  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και
  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,

καθώς και για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 18.9.2020 των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των ακολούθων σχολικών μονάδων:

  • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και
  • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. 21 001 20200511 dsf1845 sooc1589219088 2 1

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές /τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8.15 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού στις 11:00.

Επιπλέον, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

  • Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
  • Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
  • Διανομή μάσκας ανά μαθητή
  • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
  • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
  • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Ποιοι μαθητές εξαιρούνται

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. gdsgdgdagdag

Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας.

Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους κηδεμόνες κατ’ επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό.

Δύο κατηγορίες μαθητών εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας:

α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,

β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Οι μαθητές θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά στο σχολείο τους, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά. %CE%B3%CF%86%CE%B7%CE%B3%CF%86%CF%83%CE%B7%CE%B3%CF%83%CF%86%CE%B3%CE%B7%CF%86%CF%83

Θα παίρνουν απουσία οι μαθητές χωρίς μάσκα

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, που αποτυπώθηκαν σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας. Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ έχει ισχύ έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Ολοήμερα σχολεία

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα λειτουργήσει, με το προσωπικό και τους μαθητές που έχουν εγγραφεί σε αυτό να έχουν την υποχρέωση χρήσης μάσκας. Πριν και μετά τη χρήση των αιθουσών διδασκαλίας του Ολοήμερου Προγράμματος, η ΚΥΑ προβλέπει τον αερισμό των αιθουσών και σχολαστικό καθαρισμό των επιφανειών και του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα τμήματα πρωινής ζώνης, όπου αυτά λειτουργούν. sdfgsfgsfgf22222

Πώς θα λειτουργούν τα κυλικεία

Το προσωπικό των κυλικείων θα πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής. Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

Τα κυλικεία των σχολείων θα πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν από την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων σε κυλικεία εξωτερικών χώρων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

Γενικότερα, συνιστάται στους μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν από τη λήψη του γεύματος. Η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές, είναι υποχρεωτική.

Γενικά μέτρα προστασίας

– Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών).

– Καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες.

– Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

– Προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

– Αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19.

– Δεν θα πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο των σχολείων πριν από την έναρξη των μαθημάτων και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών. Σε περίπτωση που λόγω έκτακτων αναγκών κριθεί απαραίτητη η συγκέντρωση μαθητών στο προαύλιο, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. dsgdgsgsfg11111

– Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα σε σταθερές ομάδες μαθητών, προκειμένου να αποφευχθούν ο συγχρωτισμός και η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων.

– Τα παιχνίδια με μπάλες και λοιπά όργανα γυμναστικής/αθλοπαιδιών επιτρέπονται, εφόσον πραγματοποιούνται ανά τμήμα, έπειτα από σχολαστική εφαρμογή των γενικών κανόνων καθαριότητας στα όργανα γυμναστικής και με την προϋπόθεση ότι κάθε τμήμα χρησιμοποιεί κατά αποκλειστικότητα συγκεκριμένες μπάλες. Προβλέπεται καθαρισμός των παιχνιδιών μετά από κάθε χρήση, ενώ δεν επιτρέπεται οι μαθητές να φέρνουν στο σχολείο παιχνίδια από το σπίτι.

– Το μάθημα της Πληροφορικής θα πραγματοποιείται κανονικά, με καθαρισμό του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση. Σε περιπτώσεις χρήσης μουσικών οργάνων είναι υποχρεωτικός ο καθαρισμός μετά από κάθε χρήση.

– Συστήνεται οι αίθουσες διδασκαλίας να χρησιμοποιούνται όσο είναι δυνατόν, αποκλειστικά από συγκεκριμένο τμήμα μαθητών, ώστε να είναι μειωμένες οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των τμημάτων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση αίθουσας από περισσότερα τμήματα, όπως η αίθουσα Πληροφορικής ή τα εργαστήρια, συστήνεται η μεσολάβηση αερισμού για 15 λεπτά και σχολαστικός καθαρισμός του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού/επιφανειών μετά από κάθε χρήση, πριν εισέλθουν οι μαθητές.

Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τη νέα σχολική χρονιά

Τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο για τα σχολεία ανέπτυξε την Παρασκευή, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου:

– Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

– Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

– Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

– Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.

– Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.

4 5

– Ο υπεύθυνος για τον κοροναϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

-Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.

-Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα. afadfdafdafdafadfad

Τι ισχύει για τα Ειδικά Σχολεία

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Εκπαιδευτικές εκδρομές, μετακινήσεις μαθητών, σχολικές βιβλιοθήκες, μαθητικοί διαγωνισμοί, σχολικές εκδηλώσεις και τελετές

Όπως ήταν ήδη γνωστό, και όπως προβλέπεται και από την ΚΥΑ, δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι θα μπορούν να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Σχετικά με τις σχολικές βιβλιοθήκες, αυτές θα λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους εισερχόμενους σε αυτές (μαθητές, καθηγητές, λοιπό προσωπικό) και τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ αυτών, λόγω της ανάμειξης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί τελούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

Σύμφωνα πάντα με την ΚΥΑ, οι σχολικοί εορτασμοί θα πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος, ενώ εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, οι τελετές αποφοίτησης θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με την παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, ενδεχομένως κατά τμήματα ή με μέρος των τμημάτων, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις.

in.gr