Έτσι θα βγούμε από το Lockdown;

Χαλκίδα Νέα Παραλία

Το πιο δύσκολο στάδιο της «εξίσωσης» του lockdown έχει μπροστά της προς επίλυση η κυβέρνηση.

Με αδιαπραγμάτευτο στόχο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου από τη μία, αλλά και με δεδομένη την σταθερή πίεση στο Σύστημα Υγείας από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει μικρά, σταδιακά βήματα στο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο ο σχεδιασμός να ανοίξουν έγκαιρα οι πύλες της χώρας στους τουρίστες.

Ψαχνά Ευβοίας – Τροχαίο στον Κολοβρέχτη: Νεκρή κατέληξε σήμερα η μια εκ των 5 επιβατών

“Θα βαδίζουμε ακριβώς στο δρόμο που μας δείχνουν οι λοιμωξιολόγοι” δηλώνει στο newsit.gr στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι “κάθε βήμα θα πρέπει να γίνεται με τη μέγιστη ασφάλεια”.

Οι προτάσεις προς τους επιστήμονες

Η πρόταση της υπουργείου Ανάπτυξης προς τους Επιστήμονες, οι οποίοι θα συνεδριάσουν την Παρασκευή, είναι να εξετάσουν το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, ακόμη και των mall, και των κέντρων αισθητικής, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το άνοιγμα των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Παράλληλα ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης εισηγείται και το άνοιγμα του λιανεμπορίου άμεσα, χωρίς τους περιορισμούς του click inside. Προτείνει, οι αγορές από την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο τη Μεγάλη Εβδομάδα να γίνονται με φυσική παρουσία στα καταστήματα, αλλά πάντα με τους περιορισμούς ανά τετραγωνικό και τρίωρο χρονικό όριο στα ψώνια με μήνυμα στο 13032.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος γίνεται δέκτης παραπόνων από τον εμπορικό κόσμο, ότι το σημερινός τρόπος λειτουργίας δεν τους βοηθά, θεωρεί ότι το εγχείρημα μπορεί να πετύχει, καθώς άμεσα θα ενταχθεί και το λιανεμπόριο στην διαδικασία των self test.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως το τέλος της εβδομάδας σχεδιάζεται να ανακοινωθούν νέοι τομείς στους οποίους τα self test θα είναι υποχρεωτικά. Μεταξύ άλλων στο λιανεμπόριο, όπου την ευθύνη θα την έχει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, στην εστίαση (καταρχήν στους εργαζόμενους στα delivery), αλλά και στους οδηγούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

8 με 10 εκατ. self test μέχρι την Παρασκευή

Ως την Παρασκευή αναμένονται ακόμη 8-10 εκατ. self test, για τα οποία υπάρχει ήδη προετοιμασία να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Σήμερα, στη συνεδρίαση τους, οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν στα επιδημιολογικά δεδομένα, εν όψει της συνεδρίασης της ολομέλειας των Επιστημόνων την Παρασκευή, μετά την οποία θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας στον ορίζοντα πως η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας σταθεροποιείται, αν και ακόμη οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένουν… “σκληροί”.

Το στοίχημα του Πάσχα

Η βούληση της κυβέρνησης είναι το Πάσχα να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας.

Εφόσον δοθεί το “πράσινο φως από τους Επιστήμονες, τότε ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για όσους έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο, αλλά και στους πολίτες οι οποίοι θα παρουσιάζουν αρνητικό self test, ή αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ.

Καταλύτης στις αποφάσεις των ειδικών και της κυβέρνησης θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας από το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Παράλληλα αναμένεται να τρέξει καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να γίνουν από όλους όσοι μετακινηθούν αυτοδιαγνωστικά τεστ και δειγματοληπτικός έλεγχος στις εξόδους των πόλεων.

Ως το αργότερο την Παρασκευή 23 Απριλίου, στην τελική ευθεία για το Πάσχα, οι Ειδικοί θα κληθούν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, και αναζητείται η… “χρυσή τομή”.

newsit.gr

Σοκαριστικό – Της έριξαν καυστικό υγρό στο πρόσωπο

Λουτρά Αιδηψού – “Λαυράκι” για την Γ ΟΠΚΕ με 500 γραμμάρια ναρκωτικών – Με GPS τα εντόπιζαν οι “πελάτες”

Χαλκίδα Ευβοίας: Συνελήφθη ακόμη ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που ανατίναζαν ATM

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Δήμος Καρύστου: Τρεις υπάλληλοι θετικοί στον κορονοϊό

Άγριο επεισόδιο στην Χαλκίδα Ευβοίας – Τρόμος για κόρη και μάνα το απόγευμα της Κυριακής

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο