Φαρμακοποιός καταδικάστηκε για πλαστές συνταγές άνω των 300.000 ευρώ

10 Ιανουαρίου 2023, 6:41 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Φαρμακείο

Μια φαρμακοποιός καταδικάστηκε στην Θεσσαλονίκη, σε συνολική κάθειρξη 9 ετών για πλαστές συνταγές ασφαλισμένων του πρώην ΙΚΑ, προκαλώντας ζημιά άνω των 300.000 ευρώ στα ταμεία του Ιδρύματος, κατά το διάστημα 2006-09.

Η ηλικίας 75 ετών, σήμερα, κατηγορούμενη, κρίθηκε ένοχη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης. Το Δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης 5.000 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης: Αυτά είναι τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σύμφωνα με τον ΕΟΦ – Ποιες οι εναλλακτικές

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από έγκληση την οποία υπέβαλλε ο ΕΟΠΠΥ. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για πλαστές συνταγές που αφορούσαν φάρμακα, την αγορά των οποίων κάλυπτε εξ ολοκλήρου το ΙΚΑ. Ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έκαναν «φύλλο και φτερό» εκατοντάδες συνταγές που εκτελέστηκαν για λογαριασμό ασφαλισμένων, οι οποίοι όχι μόνο δεν παρέλαβαν τα φάρμακα, αλλά δεν είχαν εξεταστεί καν από γιατρούς και για ανύπαρκτες ασθένειες.

Είναι χαρακτηριστικό δε, όπως προέκυψε από την έρευνα, όπως αναφέρει το real.gr ότι ενώ το φαρμακείο τής κατηγορούμενης έδρευε σε οικισμό, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, οι συνταγές – στην πλειονότητά τους – προέρχονταν από Κέντρα Υγείας όμορων νομών και απείχαν έως και 80 χλμ. απ’ αυτό.

Η φαρμακοποιός, δικάστηκε δια πληρεξουσίου δικηγόρου, η οποία ανέφερε ότι η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και ζει στο εξωτερικό. Στην αγόρευσή της, η συνήγορος αρνήθηκε τις κατηγορίες που καταλογίζονται στην εντολέα της.

Για σκέλος που αφορά στην ίδια υπόθεση είχε καταστεί κατηγορούμενος και γιατρός του ΕΣΥ, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούνιο από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη 7 ετών και οδηγήθηκε στη φυλακή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε Επίσης

Βρείτε όλες τις ειδήσεις του eviathema.gr στο Google News

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.