Φωτιά στα Βίλια: Σώθηκε στο «παρά πέντε» ο οικισμός – Ανακόπηκε η πορεία προς τον οικισμό

ΦΩΤΙΑ ΒΙΛΛΙΑ ΝΕΑ EVIATHEMA

Η φωτιά που μαίνεται στα Βίλια για 3η συνεχόμενη μέρα εξακολουθεί να απειλεί το χωριό με τις φλόγες είναι σε μικρή απόσταση. Κι ενώ νωρίτερα όλοι πίστευαν ότι η φωτιά θα μπει μέσα στην πόλη των 4.000 κατοίκων έγινε αμέσως επιχείρηση ανάσχεσης με όλα τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις.

Η φωτιά ανακόπηκε και δεν έφθασε στον οικισμό. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου.

fotia vilia new1

Όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την πυροσβεστική φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία του μετώπου προς τα Βίλια, όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», υπογράμμισε.

Στο σημείο επιχειρούν 370 πυροσβέστες, 130 οχήματα, 11 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι ενώ Συνδρομή παρέχουν ο Στρατός με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα περιγράφοντας την κατάσταση η Ξανθή Ρούση, δημοτική σύμβουλος στα Βίλια είπε ότι η φωτιά είχε φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τον περιφερειακό. Είπε ακόμα ότι η πυρκαγιά είναι πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. «Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι 4.000 και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;», είπε χαρακτηριστικά.

fotia vilia

Η εικόνα νωρίτερα από την περιοχή την ώρα που απειλούνταν τα Βίλια

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

Δήμος Χαλκιδέων – Κάτοικοι Νέας Λαμψάκου: “Είδαμε για άλλη μια φορά ΑΔΙΑΦΟΡΑ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ …από την Δημοτικό Αρχή”

Φωτιά στην Εύβοια: Διακοπές 4ων αστέρων για το Επιμελητήριο την ώρα που φλεγόταν η Βόρεια Εύβοια

Ξεσπά η κόρη του Νίκου Χαρδαλιά: «Ντροπιαστικό να χαίρεστε με την αγωνία και τη λύπη μιας οικογένειας»

ΣΟΚ στην Εύβοια – Αλιβέρι: 15χρονος κατέληξε σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας μετά από επίθεση 21χρονου νταή [ΦΩΤΟ]

Εύβοια: Έφυγε από την ζωή ο 51χρονος Κώστας Μεταξάς από την Αμάρυνθο

Εύβοια: Νεκρός σε τροχαίο 25χρονος μοτοσικλετιστής τα ξημερώματα

Στην Βόρεια Εύβοια η Έλενα Τσαβαλιά για να δει την οικογένειά της

5ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Χαλκιδέος ιστιοπλόος Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι