in

Η αύξηση της τιμής του ρεύματος οδηγεί τα νοικοκυριά σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης

αύξηση της τιμής του ρεύματος

Τις τελευταίες ημέρες τα νοικοκυριά έχουν πάρει «φωτιά» στο άκουσμα των νέων αυξήσεων στη τιμή του ρεύματος, σκεπτόμενοι πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι βαρύς και δύσκολος.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις, κάθε οικογένεια θα πρέπει να βρει τον οικονομικότερο και πιο συμφέροντα τρόπο για να ζεσταθεί φέτος τον χειμώνα και να μη δει το λογαριασμό του ρεύματος να φουσκώνει. Μάλιστα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα η θέρμανση με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος δεν ζεσταίνει ικανοποιητικά τα σπίτια και παράλληλα κοστίζει πολύ ακριβά.

Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει και να στραφούν οι Έλληνες πολίτες σε κάτι διαφορετικό. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο γίνονται γνωστές νέοι μέθοδοι θέρμανσης των χώρων, θα μπορούσε να πει κανείς ίσως πιο οικολογικοί και οικονομικοί για τον μέσο πολίτη.

Αρχικά, ένας τρόπος θέρμανσης των χώρων του σπιτιού είναι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ανανεώσιμη ενέργεια την τελευταία δεκαετία είναι μια αρκετά δημοφιλής επιλογή ειδικότερα οι πράσινες πηγές όπως η χρήση ηλιακών συλλεκτών, οι αντλίες θερμότητας, και οι λέβητες βιομάζας. Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα επειτα από τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πως δεν παράγεται άνθρακας επειτα από την καύση τους και είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μια ανεξάρτητη πηγή ενέργειας, χωρίς η τιμή της να επηρεάζεται από την παγκόσμια ζήτηση.

Και επειδή πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν τι σημαίνει ο όρος «Βιομάζα», είναι οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το ξύλο, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.α. και χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας.

Η βιομάζα για την θέρμανση των κατοικιών υπάρχει υπό τη μορφή ξύλου, πέλλετ, μπρικέτας, πριονίδι, τσόφλι και πυρηνόξυλου. Η βιομάζα, καθώς αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, παρουσιάζει μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα, που απελευθερώνονται κατά την καύση της, δεσμεύονται από τα φυτά και ξεκινά και πάλι η διαδικασία δημιουργίας της βιομάζας.

Για εκείνους που επιθυμούν να προμηθευτούν πέλλετ, μπορούν να λάβουν συμμετοχή στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κάτ’οικόν» για συστήματα θέρμανσης με χρήση πέλλετ και αποδόσεις >90% .Η συγκεκριμένη κίνηση, αποτελεί μια προσπάθεια να ενισχυθεί αυτή η κίνηση στην Ελλάδα.  

Μια πολύ καλή επιλογή είναι να ανατρέξει κάθε πολίτης στην ιστοσελίδα kausoxyla.com και να επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες του, τη ποσότητα και το είδος ξύλου που ταιριάζει στην σόμπα, το τζάκι ή τον λέβητα του και να τα αγοράσει στις πιο συμφέρουσες τιμές.

Το τζάκι αποτελεί έναν από του πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, καθώς προσφέρει τη ζεστασιά του αρκεί να έχει υπόψιν του ο καθένας πως θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα σωστά ξύλα για τη φωτιά. Και αυτό γιατί, λάθος επιλογή του καθενός μπορεί να βλάψει την υγεία και την τσέπη του.  

Μία πολύ καλή επιλογή κατηγορίας ξύλου είναι η ελιά. Η ίδια ανήκει στα Ελιά στα σκληρά ξύλα βραδείας καύσης, υψηλής διάρκειας αλλά και θερμότητας. Είναι ιδανικό ξύλο για τζάκι καθώς αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για καύση σε αυτό, προσφέροντας δυνατή φλόγα χωρίς σπίθες.

Μια ακόμη λύση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Το συγκεκριμένο τζάκι έχει πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό ξύλο, καθώς εκμεταλλεύεται σε μεγάλο βαθμό τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου. Το ενεργειακό τζάκι παρουσιάζει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου, καθώς η ροή του αέρα είναι είτε φυσική είτε μηχανική.

Θα πρέπει η πόρτα από το τζάκι να είναι κλειστή, ώστε να αυξάνεται η θερμοκρασία ευκολότερα και πιο γρηγορά και να επιτυγχάνεται καλύτερη καύση. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί μας το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με τον λέβητα και το σύστημα διανομής ζεστού νερού, προκειμένου να υπάρχει άφθονο ζεστό νερό στο σπίτι, χωρίς να δημιουργείται αναμονή όπως με τη χρηση του θερμοσίφωνα.

Αντιμέτωποι με το πρώτο κύμα των αυξήσεων  στις τιμές του ρεύματος, οι πολίτες δεν θα πρέπει να πτοούνται, καθώς υπάρχει λύση, οικονομική και αρκετά ζεστή. Αυτό τον χειμώνα, απολαύστε την ζεστασιά του σπιτιού, εξοικονομώντας χρήματα.

ΠΕΝΘΟς

Θρήνος στη Λαμία – 8χρονο αγγελούδι ξεψύχησε στο Νοσοκομείο

Χαλκίδα - Άνοιγμα Εστίασης

Μεγάλη μείωση πληθυσμού θα καταγράψει η Ελλάδα – Πόσο φαίνεται να έπεσε η Εύβοια