in

Ιστορική στιγμή για το Μπουζούκι – 1ο Παγκόσμιο Βραβείο για τον διεθνούς φήμης σολίστ και συνθέτη Μιχάλη Παούρη στο θρυλικό «Σπίτι του Μότσαρτ» (Mozarthaus) στη Βιέννη

Από το 1784 μέχρι και σήμερα αυτή ήταν η πρώτη στιγμή που οι νότες του Μπουζουκιού ήχησαν σε αυτό το σημείο αναφοράς παγκοσμίως, στο κέντρο της Βιέννης στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου. Ένα μέρος που έζησε εκεί ο Μότσαρτ και σήμερα είναι μουσείο.

1ο Παγκόσμιο Βραβείο Μιχάλη Παούρη

Την πιο ιστορική στιγμή του Μπουζουκιού, από την ύπαρξη του μέχρι και σήμερα, αποτελεί η βράβευση του διεθνούς φήμης σολίστ και συνθέτη Μιχάλη Παούρη στο θρυλικό «Σπίτι του Μότσαρτ» (Mozarthaus) στη Βιέννη.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου ο Μιχάλης Παούρης βραβεύτηκε με το 1ο Παγκόσμιο Βραβείο σε αυτό το ιστορικό μέρος της Αυστρίας, στο κέντρο της Βιέννης και συγκεκριμένα στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου, που αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς διότι εκεί έζησε ο σπουδαίος Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Ήταν η πρώτη φορά που το Μπουζούκι έγινε αποδεκτό σε ένα τέτοιο μέρος που πρωταγωνιστούν μόνο όργανα της κλασικής μουσικής.

Ο Μιχάλης Παούρης παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό τη σύνθεσή του «VIRTUOSONATA No. 1» την οποία και δημιούργησε μόλις 12 ημέρες πριν την βράβευσή του αποκλειστικά και μόνο για εκείνη την ημέρα του διαγωνισμού. Απέσπασε εκπληκτικές εντυπώσεις από το απαιτητικό κοινό και κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένα τόσο απαιτητικό κομμάτι δημιουργήθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην σκηνή τον συνόδευσε ο στενός συνεργάτης του Νικόλας Σπάτουλας στην Κιθάρα.

Αυτό το βραβείο αποτελεί κληρονομιά για τον πολιτισμό της Ελλάδας και αδιαμφησβήτητα μοναδική στιγμή για το εθνικό μας όργανο, το Μπουζούκι. Από το 1784 μέχρι και σήμερα, ήταν η πρώτη φορά που οι νότες του Μπουζουκιού ήχησαν μέσα σε αυτόν τον χώρο.

Σύντομη περίληψη βιογραφικού:

Ο Μιχάλης Παούρης (34 ετών) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 και μεγάλωσε στον Ταύρο. Από τα πρώτα του κιόλας βήματα στη μουσική σε ηλικία 7 ετών, χαρακτηρίστηκε από τον όρο «παιδί θαύμα» λόγω των πολύ σπάνιων δεξιοτήτων του στο Μπουζούκι.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία, μόλις 10 ετών! Μέχρι και σήμερα φημίζεται για την ταχύτητά του, ένα χαρακτηριστικό που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο με χιλιάδες θαυμαστές στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε με θρύλους της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Al Di Meola που το 2011 είχε πει χαρακτηριστικά: «Ο Μιχάλης Παούρης είναι ο πιο γρήγορος παίχτης Μπουζουκιού στον πλανήτη Γη! Έχει απίστευτα μουσικά ένστικτα!» κι όταν τον χαρακτήρισε ο ίδιος, το έκανε με δύο λέξεις: «Humble Genius»!

Ο Μιχάλης Παούρης είναι ο πρώτος που έβαλε επίσημα το Μπουζούκι στη Jazz. Οι συνθέσεις του στην κλασική μουσική και στη Jazz, με το Μπουζούκι, αποτελούν τις πιο καινοτόμες ιδέες στα 100 (!) χρόνια ιστορίας του οργάνου. Δημιουργεί μουσικά έργα που όπως φημολογείται διεθνώς, μέχρι στιγμής μόνο ο ίδιος μπορεί να ερμηνεύσει. Στο εξωτερικό κάνουν λόγο για τον σπουδαιότερο σολίστα εγχόρδου οργάνου με πένα στην ιστορία και για έναν δεινό συνθέτη με προσωπικό στυλ. Ο Μίκης Θεοδωράκης όταν ο Μιχάλης ήταν μόλις 15 ετών είπε: «Πιτσιρίκο μου θυμίζεις τον Χιώτη! Είσαι Φαινόμενο!»

Σήμερα ο Μιχάλης Παούρης έχει στο ενεργητικό του 30 δίσκους με Jazz κομμάτια, αμέτρητες κλασικές συνθέσεις και έργα κάθε είδους. Έχει εκδώσει 6 βιβλία με παγκόσμια εμβέλεια. Βιβλία Τεχνικής, Μουσικής θεωρίας και αρμονίας, με έμφαση στη φιλοσοφία της μουσικής και διαδίδοντας το αρχαιοελληνικό σύστημα αρμονίας παγκοσμίως. Κιθαρίστες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναλύσουν τον τρόπο παιξίματός του στο Μπουζούκι αλλά και το προσωπικό χαρακτηριστικό του στυλ στην Κιθάρα.

Ο Μιχάλης Παούρης είναι ο πρώτος σολίστ Μπουζουκιού που έδωσε ομιλία στο διεθνές TEDx του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με κεντρικό θέμα τη «Γνώση» και με τίτλο ομιλίας «Εξέλιξη: Μια λέξη που δεν φοβήθηκα ποτέ».

Όλα αυτά τα βήματα αποτελούν την σύγχρονη μουσική ιστορία του τόπου και σίγουρα ιστορικές στιγμές για τον πολιτισμό της χώρας, λόγω του ότι πρωταγωνιστής είναι το εθνικό μας όργανο, το Μπουζούκι, συστήνοντάς το παγκοσμίως, στο υψηλότερο μουσικό επίπεδο. Όταν το 2018 του είπαν στην Αυστρία: «Ο Μότσαρτ επέστρεψε σπίτι του!» ο Μιχάλης Παούρης τους απάντησε: «Σας ευχαριστώ πολύ αλλά με λένε Μιχάλη Παούρη και το σπίτι μου είναι στον Ταύρο της Αθήνας.»

Κάποια από τα βραβεία του Μιχάλη Παούρη:

 • 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Κλασικής μουσικής στο CARNEGIE HALL (Νέα Υόρκη) 2018
 • 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Κλασικής μουσικής στο WIENER SAAL (Αυστρία) 2018
 • 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Κλασικής μουσικής στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2018
 • 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Κλασικής μουσικής στο ALBERT HALL (Λονδίνο) 2019
 • 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Κλασικής μουσικής στο ALBERT HALL (Λονδίνο) 2020
 • 1ο Παγκόσμιο Πλατινένιο Βραβείο Κλασικής μουσικής σε διεθνή διαγωνισμό του
  Καναδά (2021), για τη σύνθεση στο κλασικό έργο «ΣΥΜΦΩΝΙΑ 1821 – 2021» Μουσική: Μιχάλης Παούρης
 • 1ο Παγκόσμιο Πλατινένιο Βραβείο Κλασικής μουσικής σε διεθνή διαγωνισμό του
  Καναδά (2021), για την εκτελεστική αρτιότητα στο κλασικό έργο «ΣΥΜΦΩΝΙΑ 1821 –
  2021» Μουσική: Μιχάλης Παούρης
 • Χρυσό μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό της βορείου Αμερικής (2021), για τη σύνθεση και
  εκτέλεση στο κλασικό έργο – κοντσέρτο «ΘΕΩΣΙΣ»
 • 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Κλασικής Μουσικής σε διεθνή διαγωνισμό για τα 250 χρόνια
  από τη γέννηση του Μπετόβεν (2021)
 • 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Κλασικής Μουσικής σε διεθνή διαγωνισμό στη Μόσχα (2021)
 • 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Κλασικής Μουσικής στον διαγωνισμό Classic Pure Vienna
  Competition στο θρυλικό μουσείο – Σπίτι του Μότσαρτ (Mozarthaus) στη Βιέννη!

Λεπτομέρειες για όλα τα βραβεία καθώς και το πλήρες βιογραφικό του Μιχάλη
Παούρη, θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο

Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Καρύστου εν όψη της κακοκαιρίας Μπαλλός

Συναγερμός για την κακοκαιρία «Μπάλλος» – Στυλιανίδης: Θα σταλεί μήνυμα με οδηγίες στους πολίτες από το 112