Κατατέθηκε η πρώτη ομαδική αγωγή κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Ακολουθούν και άλλες

ΔΕΗ

Την πρώτη συλλογική αγωγή εναντίον της ΔΕΗ, με κεντρικό ζητούμενο την ακύρωση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής κατέθεσε σήμερα η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ). Η αγωγή θα συζητηθεί την 1η Ιουνίου 2022, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν συλλογικές αγωγές και κατά άλλων προμηθευτών για τη χρήση ρητρών αναπροσαρμογής, καθώς και για την παράνομη και μονομερή μετατροπή σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα. Επίσης αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω νομικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Η αγωγή αφορά μεταξύ άλλων στην ακύρωση, της ρήτρας αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας στις συμβάσεις με τους πελάτες που προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα. Στο κείμενο της αγωγής αναφέρεται ότι με την ρήτρα, η χρέωση της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζεται με βάση μια πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία. Η οργάνωση ισχυρίζεται επίσης ότι η εταιρία αποκρύπτει κρίσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό και τον έλεγχο της ορθότητας των χρεώσεων από τους καταναλωτές.Ι διαίτερα επισημαίνεται στο σκεπτικό της αγωγής ότι η σύνδεση του τιμήματος με έναν δείκτη που υπόκειται στους κινδύνους και τα παιχνίδια της χρηματιστηριακής αγοράς είναι αδιαφανής και καθιστά την αναπροσαρμογή μη εύλογη και άδικη.

ηλεκτρική ενέργεια

Όπως σημειώνεται, «η ΔΕΗ ξεκίνησε να εφαρμόζει μονομερώς και χωρίς τη συναίνεση των καταναλωτών τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο του 2021, οδηγώντας σε τεράστιες αυξήσεις τα τιμολόγιά της.

Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής

Η συγκεκριμένη ρήτρα, όπως είναι γνωστό, συνδέει το τίμημα που καταβάλλουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα με τις διακυμάνσεις της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι η ρήτρα είναι συνώνυμη με υπέρμετρες και άδικες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Στην αγωγή της αναφέρει ότι οι καταναλωτές ενημερώθηκαν για τις αυξήσεις και την αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής, μετά την επιβολή τους, και με τρόπο αδιαφανή, παραπλανητικό και αντίθετο με την ισχύουσα νομοθεσία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη αγωγή που κατατίθεται για το θέμα, αλλά επειδή είναι συλλογική, το αποτέλεσμά της θα ισχύει έναντι όλων των καταναλωτών.
Στην ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ υπογραμμίζεται ότι πρόκειται να κατατεθούν συλλογικές αγωγές και κατά άλλων προμηθευτών για τη χρήση ρητρών αναπροσαρμογής, καθώς και για την παράνομη και μονομερή μετατροπή σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω νομικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών που ως στόχο θα έχουν:
α) την προσωρινή προστασία απέναντι σε διακοπές παροχής ρεύματος λόγω μη πληρωμής της ρήτρας και
β) την αποκατάσταση της ζημίας τους λόγω της χρήσης της παράνομης αυτής ρήτρας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τις αρμόδιες αρχές (υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού), να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην αποκατάσταση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της λειτουργίας των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών.

Ακολουθούν κι άλλες προσφυγές

Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση, στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ θα προσφύγει και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία ταυτόχρονα θα προχωρήσει και σε κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, με στόχο να εμποδίσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των μελών της, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας αγωγής.

Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών με την αγωγή τους ζητούν να αναγνωριστεί ότι είναι άκυρη και ανίσχυρη η ρήτρα και ο τύπος αναπροσαρμογής, ότι η επιπλέον χρέωση είναι αντισυμβατική, παράνομη και καταχρηστική, καθώς και να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να απέχει από την εφαρμογή αυτού του τύπου αναπροσαρμογής στις μελλοντικές χρεώσεις.

Επίσης, ζητούν να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να επιστρέψει τα ποσά που έχει εισπράξει με τη ρήτρα ως τώρα. Με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει ι παραγωγοί λαϊκών αγορών ζητούν επίσης να μην προβεί η ΔΕΗ στη διακοπή της ηλεκτροδότησης μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας αγωγής.

Πηγή enikos

Διαβάστε Επίσης

Βόρεια Εύβοια: Νέα συγγνώμη από τον άνδρα που ανέβασε το βίντεο με το γατάκι

Τροχαίο στα Ψαχνά: Εκτροπή οχήματος στον δρόμο προς Βόρεια Εύβοια [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα: Τροχαίο στα φανάρια Λιανής Άμμου – Φορτηγό καρφώθηκε πίσω από αστικό λεωφορείο [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα: Τροχαίο στην Έξω Παναγίτσα – Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με μηχανή [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις