Τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής στη διαδικασία έλεγχου και στην επιβολή προστίμων για τα ακαθάριστα οικόπεδα ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 2689/30-05-2025) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία καθορίζει τη διαδικασία επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης διοικητικού προστίμου, στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στην υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων, το Πυροσβεστικό Σώμα αναλαμβάνει τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων επί καταγγελιών πολιτών, που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα.
Παράλληλα, κάθε δήμος οφείλει να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5% επί του συνολικού αριθμού των δηλώσεων εντός των διοικητικών τους ορίων.
Σημειώνεται πως η προθεσμία δήλωσης καθαρισμού των οικοπέδων στην πλατφόρμα του υπουργείου, λήγει στις 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με πηγές, μέχρι σήμερα οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 289.000. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα υπάρχει… καταιγισμός αιτήσεων- ενδεικτικά μόνο χθες, έφτασαν τις 12.200.
Σε περίπτωση μη καθαρισμού ή ψευδούς δήλωσης, ή μη υποβολή δήλωσης – ακόμη και στην περίπτωση καθαρού οικοπέδου – επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι προβλεπόμενες κυρώσεις, καθαρίζεται αυτεπάγγελτα ο χώρος με δαπάνη του ιδιοκτήτη και ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές.
Το ύψος του διοικητικού προστίμου για μη υποβολής δήλωσης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Σημειώνεται πως η υποχρέωση δεν εξαντλείται στον καθαρισμό· απαιτείται η διατήρηση του οικοπέδου σε καθαρή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Μεγάλη βαρύτητα στις καταγγελίες
Οπως λέει ο Αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, «ο πολίτης θα μπορεί να κάνει καταγγελία απευθείας στην Πυροσβεστική».
Σημειώνεται ότι η εν λόγω υπηρεσία είναι υπεύθυνη να ελέγξει μόνο εάν το περιεχόμενο της καταγγελίας είναι ορθό. Συνολικά, η μη συμμόρφωση των υπόχρεων με τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας επιφέρει πρόστιμο:
- 0,50 ευρώ/τ.μ. για μη καθαρισμένο οικόπεδο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ και επιπλέον πρόστιμο 1.000 ευρώ.
- 750 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων αποφυγής πυρκαγιών.
- Σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως και 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η Πυροσβεστική ελέγχοντας τις καταγγελίες, θα συνδράμει τους δήμους στο απαιτητικό έργο του ελέγχου των οικοπέδων.
Οπως ανέφεραν στην «Κ», «η Πυροσβεστική βρίσκεται ούτως ή άλλως στο πεδίο με κλιμάκια, κάνοντας περιπολίες και άλλες δράσεις στο πλαίσιο της πυροπροστασίας, οπότε μπορεί να ενεργήσει άμεσα».
Στο υπουργείο εκτιμούν πως καθώς φέτος η πλατφόρμα για τις αιτήσεις άνοιξε νωρίς -από τον Απρίλιο- και η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών είναι μεγάλη, θα είναι περισσότερες και οι καταγγελίες.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr υποβλήθηκαν 830.000 δηλώσεις καθαρισμών οικοπέδων από πολίτες. Εγιναν επίσης 8.100 καταγγελίες για μη καθαρισμούς. Οι έλεγχοι που δηλώθηκαν από όλους τους δήμους, ανήλθαν σε 6.300. Από τους 334 δήμους της χώρας στην πλατφόρμα για να ελέγξουν τα στοιχεία των πολιτών, συνδέθηκαν οι 185.
Ποιος είναι υπεύθυνος για τη συλλογή της ύλης που προκύπτει από τον καθαρισμό
Σύμφωνα με την περσινή ΚΥΑ, υπεύθυνος για τη συλλογή και απόρριψη της καθαρισμένης ύλης, στα σημεία που πρέπει να υποδείξει ο δήμος, είναι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου.
Οπως αναφέρει ο κ. Βαθρακογιάννης, υπάρχουν δήμοι που αναλαμβάνουν δωρεάν τη συλλογή των υλικών από τους πολίτες και τη μεταφορά τους στον κατάλληλο χώρο – πράσινο σημείο και άλλοι δήμοι που αναλαμβάνουν τη συλλογή και μεταφορά, με συγκεκριμένη χρέωση στους πολίτες.
Πώς αποτιμούν την παρουσία της Πυροσβεστικής οι δήμαρχοι
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, αποτιμά τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής στους ελέγχους ως μια θετική εξέλιξη που θα ανακουφίσει τους δήμους.
Εκτιμά πως οι δηλώσεις των καθαρισμένων οικοπέδων φέτος «προχωρούν» με πιο οργανωμένο και δομημένο τρόπο, όμως σημειώνει πως ο καθαρισμός της καύσιμης ύλης σε δασικές εκτάσεις, συνεχίζει να μην παρακολουθείται με σωστό τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι πολλές τέτοιες εκτάσεις να θυμίζουν «πυριτιδαποθήκες»
Ο κ. Κωνσταντέλλος επισημαίνει πως η μεγάλη ζήτηση για ειδικούς που θα αναλάβουν τον καθαρισμό των οικοπέδων, έχει διπλασιάσει την τιμή της εργασίας, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν.
Τέλος, θεωρεί πως οι δήμοι που αποφασίζουν να μεταφέρουν την καθαρισμένη ύλη στην αντίστοιχη μονάδα επεξεργασίας τέτοιων υλικών στον ΕΣΔΝΑ, δεν θα πρέπει να χρεώνονται για αυτό.
Και ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, συμφωνεί με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής στους ελέγχους των καταγγελιών, καθώς όπως αναφέρει: «Οσο περισσότεροι μηχανισμοί δουλεύουν, τόσο το καλύτερο». Οσον αφορά το μίνιμουμ των δειγματοληπτικών ελέγχων από τους δήμους στα οικόπεδα που βρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητας τους, τονίζει πως «στον Ωρωπό που είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής το 5% δεν είναι ένα μικρό ποσοστό, το αντίθετο. Θα εξαρτηθεί αν θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε και από το πόσες δηλώσεις θα γίνουν».
Πηγή Kathimerini.gr