Κλείνει το ελληνικό Sputnik μετά τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία – Η αιχμηρή ανακοίνωση των εργαζομένων

3 Μαρτίου 2022, 7:10 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Κλείνει το ελληνικό γραφείο του Sputnik, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της Ρωσίας η Ε.Ε.

“Τέλος του Sputnik στην Ελλάδα. Αγαπητοί μας αναγνώστες, σας ενημερώνουμε με λύπη ότι λόγω γεγονότων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, δεν λειτουργούμε πλέον στην Ελλάδα.

Δεν είναι δική μας απόφαση. Υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε από τις ευρωπαϊκές Αρχές οι οποίες για πολλά χρόνια προσπαθούσαν με όλες τους τις δυνάμεις να φιμώσουν μια άλλη άποψη που διαφέρει από τη δική τους.

Ήμασταν πάντα ειλικρινείς με τους αναγνώστες μας, μιλώντας για όσα οι άλλοι σιωπούν.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς που συνεργάστηκαν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια. Και το πιο σημαντικό: ευχαριστούμε εσάς, τους αναγνώστες μας, για το ότι για εσάς η ελευθερία του λόγου δεν είναι μια έκφραση κενού περιεχόμενου, αλλά και στάση ζωής. Η ομάδα του Sputnik” αναφέρεται σε ανάρτηση της ιστοσελίδας, με τίτλο “Δολοφονία του Sputnik στην Ελλάδα”.

sputnik 3

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Ε.Ε. αφορά στις ιστοσελίδες του Sputnik και στη μετάδοση του καναλιού του RT και έχει ισχύ από τις 2 Μαρτίου.

Η απαγόρευση αφορά σε όλα τα μέσα μετάδοσης και διανομής περιεχομένου, όπως καλωδιακά, δορυφορικά, IPTV, πλατφόρμες, ιστότοπους και εφαρμογές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, όλες οι σχετικές άδειες και συμφωνίες με το RT και το Sputnik, έχουν ανασταλεί. Τα μέσα που μπλοκάρει η Ε.Ε. είναι τα εξής: RT English, RT UK, RT Germany, RT France, RT Spanish και Sputnik.

“Η Ελλάδα της «Δημοκρατίας» κλείνει το Sputnik”

Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Sputnik στην Ελλάδα. Το άρθρο τους με τίτλο “Η Ελλάδα της “Δημοκρατίας” κλείνει το Sputnik” αναφέρει: 

“To newsroom του Sputnik γράφει το τελευταίο του άρθρο και δεν είναι άλλο από ένα πικρό και άδικο αντίο για το «μαύρο» σε ένα site που απασχολούσε δεκάδες εργαζόμενους που έμειναν ξαφνικά χωρίς «φωνή» και δουλειά.

Η Ελλάδα της «Δημοκρατίας», η Ευρώπη των «δικαιωμάτων και της ελευθερίας», έκλεισε το Sputnik. Μεταξύ αυτών και το Sputnik που λειτουργούσε στην Ελλάδα και σε αυτό εργάζονταν δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ, διοικητικό προσωπικό και κάθε μέρα με πάθος και πίστη εργάζονταν πολύ σκληρά για την ενημέρωση όλων.

Υπό την απειλή σοβαρότατων κυρώσεων και με αριστοτεχνικά σχεδιασμένες μεθόδους τεχνολογικής και οικονομικής φίμωσης, Ευρώπη και Ελλάδα δεν επιτρέπουν στο Sputnik να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Υπό το πρόσχημα διακοπής της «προπαγάνδας», ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις δείχνουν τι πραγματικά θέλουν: Να ελέγχουν αυτοί τι θα μεταδίδεται, ποιες ειδήσεις είναι οι σωστές και ποιες πρέπει να κόβονται, να εξαφανίζονται.

Ταυτίζοντας τους εργαζόμενους με τον χρηματοδότη του εκάστοτε μέσου. Ταυτόχρονα βέβαια κάνουν μια επιλογή, άκρως επικίνδυνη για το μέλλον των λαών της Ευρώπης: Επιλέγουν επιστροφή στον Μεσαίωνα, επιλέγουν έναν νεο-μακαρθισμό, δημιουργώντας επικίνδυνες παρακαταθήκες για το μέλλον του Τύπου. Στην Ελλάδα, παρά την εμπειρία του «μαύρου» στην ΕΡΤ το 2013, οι δημοσιογραφικοί φορείς και ενώσεις σιώπησαν, εξαφανίστηκαν.

Μεμονωμένοι δημοσιογράφοι, πολίτες, ακόμα και κόμματα μίλησαν για το «μαύρο» στο Sputnik, κατακεραύνωσαν την αντιδημοκρατική αυτή απόφαση, μίλησαν για το πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου.

Οι Ενώσεις ακόμη συσκέπτονται ή –ακόμη χειρότερα– σιωπούν. Ας είναι, κι όταν έρθει η ώρα ας αναρωτηθούν: Ποιος ήταν τελικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και πόσο μερίδιο ευθύνης φέρνουν που δεκάδες συνάδελφοί τους βρέθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα χωρίς δουλειά.
Οι εργαζόμενοι του Sputnik Ελλάδας”

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.